Av: Sindre Nordengen
– Jeg prøver å se det positive i alt. Det jeg har vært igjennom, har gjort at jeg setter større pris på livet og det å faktisk ha to bein som fungerer, sier Yasmine San Miguel. 21-åringen er halvt fransk og halvt spansk, men kommer fra Fredrikstad.
Februar 2017: En dag bestemmer 18 år gamle Yasmine og hennes daværende kjæreste seg for å dra på telttur. Da de kommer hjem dagen etter, kjenner Yasmine at det prikker i føttene. Hun er sikkert bare kald, tenker hun, men etter to dager har det fortsatt ikke gitt seg. Hun kontakter fastlegen. Han tror det er snakk om at en nerve er i klem, men ber Yasmin ta kontakt hvis det ikke gir seg etter tre dager.
To dager senere kjenner Yasmine at prikkingen begynner å gå oppover leggene. På samme tid legger også Yasmine merke til at synet har blitt dårligere, og tenker at hun får bestille seg en time hos optikeren.
På jobb sier kollegaen noe som får Yasmine til å le, og så ser han på henne med store øyne og kommenterer at hun er helt skeiv i halve ansiktet. Yasmine, som ikke har merket noe til det selv, går og ser seg selv i speilet og oppdager at hun er skeiv på høyre side.
«Hva skjer nå», tenker Yasmine som tar kontakt med legevakten. Hun forteller at hun er lam i halve ansiktet, føler prikking i føttene og har dårlig syn. Legevakten tar symptomene på alvor og sender en ambulanse for å hente henne.
Selv tenkte Yasmine, som har mye energi og er vant til å være høyt og lavt, at hun hadde kjørt seg selv for hardt og at kroppen sa i fra. Fra legevakten blir Yasmine sendt rett til Ahus med mistanke om hjerneslag.
Les også: Magnus var bare 11 år gammel da faren fikk påvist Alzheimers (+)
Mer og mer lam
Yasmine blir innlagt på Ahus, og i løpet av den neste uken blir hun gradvis mer og mer lam i beina. Legene utelukker hjerneslag, men da de forteller Yasmine at de mistenker MS, knekker hun sammen.
– Jeg visste at det er en sykdom man har resten av livet.
En annen dag blir Yasmine bedt om å sette seg på kne for så å reise seg opp.
– Jeg brøt sammen da jeg ikke klarte å reise meg opp på egenhånd.
Etter en ukes tid, etter at Yasmine nylig har tatt en ryggmargsprøve, kommer legen og vil snakke med henne. Han forteller henne at hun ikke har MS, men Guillain-Barré syndrom. En autoimmun sykdom som fører til nerveskade og lammelser i bein og underkropp og som rammer rundt 80 personer i året.
Da Yasmine ble innlagt på sykehuset for tre år siden, mistenkte de at hun hadde hatt hjerneslag eller kunne ha MS, men etter en uke fikk hun vite at hun hadde blitt rammet av en akutt nerveskade som førte til lammelser i beina. Foto: Privat
Mistet motet
«Hva er det», tenker Yasmine som aldri har hørt om sykdommen før og spør legen om hun kommer til å bli helt frisk og hvor lang tid det ville ta. Han forklarer henne at hun har vært «heldig» fordi sykdommen ikke har kommet så langt, og at de skal behandle henne med antistoffer som ville hjelpe immunforsvaret til å bremse betennelsen i nervene.
I dagene etter at Yasmine får påvist sykdommen, går hun i kjelleren og lurer på hvorfor akkurat hun skulle bli rammet av denne sykdommen. En sykepleier som prøver å muntre henne opp, sier at hvis Yasmine klarer å se positivt på situasjonen, så gjør hun kroppen sin sterkere og øker sjansen for å bli frisk.
– Det tok jeg til meg.
Årsaken til hvorfor Yasmine ble rammet av Guillain-Barré har hun fått forklart at kan skyldes en del helseutfordringer hun hadde halvåret i forveien. I løpet av seks måneder fikk Yasmine lungebetennelse, måtte opereres for blindtarmbetennelse og fikk påvist cytomegalovirus som er et DNA-virus i gruppen herpesvirus.
– Jeg var veldig slapp måneden før jeg ble syk og kunne sove opptil 15 timer i døgnet.
Les også: De gledet seg til å feire ti års bryllupsdag, så fikk Geir dødsdommen
– Hadde gledet meg til å bli russ
Til å begynne med måtte Yasmine ligge på overvåkningen på sykehuset.
– De kom inn til meg hele tiden for å sjekke lungekapasiteten, hjerterytmen og tømme blæra mi.
Den første tiden etter at Yasmine fikk påvist sykdommen, satt hun i rullestol fordi hun var lam. Etter at hun begynte på behandling, kom førligheten gradvis tilbake.
– Det ga meg pågangsmot å se at det i hvert fall gikk fremover, sier Yasmine som var utålmodig etter å bli frisk og komme tilbake til det vanlige livet.
For mens Yasmine visste at jevnaldrende feiret russetiden og nøt livet, bestod hennes dager av å trene for å komme seg på beina.
– Jeg var redd kjæresten min ville gå fra meg etter dette, men han var en god støttespiller for meg i denne tiden.
Da Yasmine etter hvert klarte å stå litt mer på beina, ba hun om å få permisjon for å få mulighet til å være sammen med vennene sine og feire russetiden.
– Jeg hadde gledet meg mye til å være russ, men det ble ikke som jeg håpet, sier Yasmine som heller ikke fikk fullført videregående fordi hun mistet så mye av undervisningen.
Mens Yasmine var innlagt på sykehuset ba hun om å få permisjon for å få feire litt av russetiden med vennene sine. – Jeg hadde gledet meg mye til å være russ, men det ble ikke som jeg håpet. Foto: Privat
Et nytt perspektiv på vennskap
I løpet av tiden Yasmine var på sykehuset, fikk hun mye tid til å tenke.
– Jeg fikk et annet perspektiv på ting, og innså hva som betød noe da jeg lå på sykehuset.
Yasmine tenkte mye over relasjonene i livet sitt.
– Jeg lærte hvem som var mine ekte venner, og har blitt mer selektiv med tanke på hvem jeg tilbringer tid med.
Før Yasmine ble syk, var hun opptatt av festing, å ha mange venner og innrømmer at hun også følte seg bedre enn andre fordi hun var blant de «populære».
– Men når man ligger timevis alene på et hvitt rom på sykehuset og ikke kan gå, så skjønner man at det ikke er disse tingene som er det viktigste.
Tok et oppgjør
Noe som traff Yasmine i denne tiden, var hvem hun hadde blitt.
– Det ble et vendepunkt. Jeg hadde ikke vært den jeg ville være, og fikk det bedre med meg selv etter jeg tok det oppgjøret.
Etter et par måneder, ble Yasmine utskrevet fra sykehuset.
– Jeg var i bedre form, men kunne fortsatt ikke løpe og haltet når jeg gikk, sier Yasmine som fortsatte å gå til fysioterapeut for å trene styrke og balanse.
Utpå sommeren, fem måneder etter hun ble syk, blir Yasmine friskmeldt.
– Da jeg var på kontroll så de at jeg fungerte optimalt igjen. Siden har jeg vært frisk.
Å ha blitt rammet av alvorlig sykdom i ung alder, har ført til at Yasmine har blitt mer takknemlig.
– Det er ingen selvfølge å ha to bein å gå på.
– Det jeg har vært igjennom, har gjort at jeg setter større pris på livet og det å faktisk ha to bein som fungerer, sier Yasmine. Foto: Sindre Nordengen
Paradise Hotel
Mai 2019: Yasmine har akkurat flyttet til Oslo og begynt å jobbe som flyvertinne for Norwegian da en kompis en dag foreslår å melde henne på Paradise Hotel. Yasmine tror ikke hun passer inn der, og hadde nesten glemt søknaden han hadde sendt inn da hun blir kontaktet av produksjonsselskapet to måneder senere.
Etter flere intervjurunder får Yasmine beskjed i slutten av november i fjor at de ønsker å ha henne med i årets sesong.
– Det har vært en av de fineste opplevelsene i livet mitt å ha vært med på dette, sier Yasmine San Miguel.
Følg Demokraten på Facebook!
Nevrolog: – Etter ett år er i gjennomsnitt 60 prosent helt tilbake der de var før det startet
Guillain-Barré syndrom er en akutt nerveskade, såkalt polynevropati som skyldes en immunreaksjon og utvikler seg i løpet av dager til fire uker før det etter hvert snur. Omtrent 2/3 har forutgående luftveis- eller mage-/tarminfeksjon.
– Symptomene starter ofte med smerter og lammelser i hender og håndledd. Etter noen timer eller dager kommer det mer utbredte lammelser i både armer og bein, og det kan bli så uttalt at pustemuskulaturen lammes, da må man behandles på respirator, sier Anne Hege Aamodt, nevrolog ved Oslo universitetssykehus og leder av Norsk nevrologisk forening.
Sykdommen er sjelden og rammer rundt 80 nordmenn i året. Guillain-Barré syndrom kan ramme i alle aldre, men er vanligst hos eldre.
– Man vet ikke årsaken til sykdommen i detaljer, men det skyldes en immunreaksjon som ofte kan være utløst av en virusinfeksjon som setter i gang en immunreaksjon som går utover nervene slik at disse skades.
Man behandler sykdommen ved å få antistoffbehandling eller såkalt plasmaferese som ligner litt på dialyse.
– Man kan bli helt frisk, men hvor raskt man kommer seg er avhengig av hvor store lammelser man har. Etter ett år er i gjennomsnitt 60 prosent helt tilbake til der de var før det startet. 15 prosent har alvorlige lammelser eller smerter i ettertid, sier Aamodt.
Demokraten gjør oppmerksom på at denne artikkelen ble publisert første gang i mars 2020.