Nyheter

Fredrikstad-gründer åpner Norges eneste solmodulfabrikk

Solcellespesialistens Carl Christian Strømberg vil åpne Norges eneste produksjonslinje for solcellemoduler. Det betyr skreddersydde solcellepaneler helt etter kundenes ønsker.

Av: Atle Abelsen

Sammen med tre andre investorer i solenergibransjen, har Fredrikstad-mannen og tidligere Gaselle-vinner, Carl Christian Strømberg nylig etablert bedriften BIPV Norway AS. Ifølge fagbladet Energiteknikk, skal de åpne Norges eneste fabrikk for solcellemoduler på Jømna sør for Elverum før påske. Da blir de den ene av kun to slike fabrikker i Europa.

– Vi skal lage moduler til bygningsintegrerte løsninger, gjerder, rekkverk og hva kundene ellers måtte ønske. Også alle typer farget glass, print på glass, takstein med solceller og «solskifer», sier Strømberg.

Gjennom sitt selskap Carl Christian Strømberg AS står han bak varemerket Solcellespesialisten, som er en av Norges ledende leverandører av solceller til boliger, næringsbygg og offentlige bygg.

Les også: Solcellekirken i Sarpsborg

Spesialtilpasninger

BIPV står for Building Integrated PhotoVoltaic solar cells, altså bygningsintegrerte solceller. Strømberg forteller at de i all hovedsak kommer til å konsentrere seg om å produsere spesialtilpassede løsninger i fabrikken.

– Vi har ikke sjans til å konkurrere med kinesere og andre lavkostland om å produsere standardmoduler. Men på skreddersøm skal vi være veldig konkurransedyktige. Rundt 40 prosent av Solcellespesialistens omsetning er relatert til skreddersydde løsninger.

Han forteller at kundene i økende grad krever skreddersøm og spesialtilpassede løsninger. I dag må man til Kina eller Sveits for å bestille dette. Da får produktene en ekstra miljøkostnad på grunn av den lange veien, og det er dyrt å frakte solcellemoduler halve jorda rundt. Det viktigste er likevel tiden. Bestillingstiden blir lang, og dersom noe er feil ved leveransen – det skjer fort når man bestiller fra Kina – så kan man risikere flere måneders ventetid på å få nye moduler.

– Derfor er lokal produksjon gull verdt for oss, sier sier Strømberg.

Les også: Kongen vurderer solceller på slottet

Jevn økning

BIPV Norway kommer til å satse på Norden som hjemmemarked, som navnet tilsier. I fabrikken kommer de til å få en kapasitet til å produsere rundt 14.000 kvadratmeter solcellemoduler årlig på ett skift. Dersom etterspørselen tilsier det, kan de øke med ytterligere ett skift. Strømberg forteller at planen er å oppskalere i takt med etterspørselen, og tror at de kommer til å investere i ytterligere en produksjonslinje om 2–3 år. Investorgruppen tror de kommer til å bruke rundt to år på å gå økonomisk i pluss.

Carl Christian Strømberg ønsker ikke å gå ut med størrelsen på investeringen, men forteller at de fikk en «hyggelig deal» ved å kjøpe opp en produksjonslinje fra et tysk konkursbo.

– Anlegget er tipp topp og nedbetalt. Den største utgiften for oss har vært å demontere, frakte utstyret fra Tyskland og sette de opp i de nye lokalene. Forsikringsverdien på produksjonsanlegget vil ligge flere titalls ganger over det vi har investert, sier han.

Strømberg forteller at produksjonslinjen er tilpasset krystallinske solceller, men at de med små modifikasjoner også kan håndtere tynnfilmsolceller.

Selve solcellene får de fra flere forskjellige leverandører rundt om i Europa, men de ønsker blant annet å få til en avtale med Norsun i Årdal.

– Det ville vært hyggelig å kunne levere solcellemoduler med norskproduserte solceller, understreker Strømberg.

Les også: «Katastrofal bråstopp for elbilen?»

Investorgruppe

De øvrige tre investorene er Energipluss AS, som eies av Nord-Østerdal Kraftlag, PKKM AS, som eies av Per K. Kaspersen Motrøen og privatpersonen Per Christian Bolstad, en nestor i glassbransjen som står bak bedrifter som Polarvinduet og Columbi Glass. Innovasjon Norge var inne i et forprosjekt med støtte på 600.000 kroner, da de blant annet analyserte markedsgrunnlaget.

###

BIPV Norway skal fylle denne industrihallen med ei produksjonslinje for solcellemoduler de fikk kjøpt fra et tysk konkursbo. F.v. styreleder Kjell Kulvedrøsten, deretter investorene Carl Christian Strømberg, Per Chr Bolstad, Per K. Kaspersen Motrøen og Ole Petter Hansæl (Energipluss). Foto: Atle Abelsen

Nyeste fra Dagsavisen.no: