Nyheter

Trommisjentene på full frammarsj

Bak initiativet står Kråkerøy-kvinnen Astrid Wergeland, som nå håper at sju medlemmer skal bli 30 i løpet av et års tid.

Av: Arne Børresen

Midtvinters og langt unna 17. mai - Fredrikstad har fått sitt eget trommeorkester med det svorsk-klingende navnet Trommisjentene. Bak initiativet står Kråkerøy-kvinnen Astrid Wergeland som nå håper at sju medlemmer skal bli 30 i løpet av et års tid.

Ny trend i korps-Norge

– De som kjenner litt til norsk korpsbevegelse vet at dametrommekorpsene bokstavelig talt er på full frammarsj. En lang rekke byer og tettsteder har i nyere tid fått slike orkestere – da bør Fredrikstad også få ett, sier Wergeland som selv fikk inspirasjon til å dra i gang etter et besøk i Kirkenes i fjor:

– Jeg ble så fascinert da jeg så 14 kvinner lage den konserten med bare trommer! Da jeg kom hjem og stod her som 17.mai-tilskuer tenkte jeg at også Fredrikstad må ha et slikt ensemble, smiler Wergeland fra øre til øre.

Foreløpig består Trommisjentene av kun sju musikanter, men ambisjonen er å firedoble.

– I Rygge, hvor dametrommekorpset «Dundrekjærringene» er etablert, er antallet medlemmer 30. Det bør vi klare også i Fredrikstad, forteller «kapellmesteren».

###

Det er ingen krav til trommeerfaring for å bli medlem i Trommisjentene. Grunnopplæring blir gitt. Foto: Arne Børresen.

Øver på St.Croix

Kun tre av Trommisjentene har slagverks-erfaring fra tidligere. Navnesøster Astrid Faraasen – en gang kjent som SV-politiker i Fredrikstad Bystyre – utdyper:

– For ikke veldig lenge siden var tromming i skole- og voksenkorps en gutte-greie. Du så aldri noen jenter slå tromme. Derfor er det heller ikke så mange damer der ute som har slik erfaring, forklarer Faraasen hvorpå den mannlige instruktøren og trommeslageren Stein Kristian Jansen fra Tambourafdelingen legger til:

– Det er heller ingen krav til erfaring hos oss. Grunnopplæringen sørger vi for. Så her er det bare å komme, humrer slagverkeren ved St.Croixs lille sal hvor jentene kliner til på skarptrommer, storetrommer og øvelse-brett annenhver onsdag.

Les også: Spiller seg ut av korpskrisa (Demokraten+)

Trommisjentene skal bli varemerke

– Får dere noen støtte fra Fredrikstad kommune til f.eks. innkjøp av trommer?

– Nei, trommene må vi kjøpe selv. Men det går an å få tak i ei god skarptromme for rundt tusenlappen. Så noen kjempeinvesteringer er det ikke snakk om, sier Astrid Wergeland.

– Når kommer konsertdebuten?

– Vi er nok ikke spillbare før 17. mai. Men under Glommafestivalen til sommeren kan det nok hende at vi kan gjøre et innslag, avslutter Astrid som håper på masse telefoner og facebookmeldinger fra damer i alle aldre som vil gjøre Trommisjentene til et varemerke i kulturbyen Fredrikstad.

###

Trommisjentene Elfa Hjalmarsdottir, Astrid Wergeland  Astrid Faraasen, Inger Marie Baastad, Lilly Håbu og Inger Lofthus. Foran instruktør Stein Kristian Janster.  Foto: Arne Børresen

Mer fra Dagsavisen