Nyheter

Slår et slag for gutta med likestilling som bakteppe

Forfatter, journalist og mor Kristin M. Hauge så seg lei på at gutter ofte omtales med negativt fortegn i dagens Norge. Med boka «Brev til en sønn» ønsker hun i stedet å løfte fram hva som preger guttas hverdag, og alle de fantastiske rollemodellene som finnes.

– Jeg ønsket å få fram de store linjene og skape et tidsbilde gjennom de nære og personlige historiene, og samtidig spre et positivt budskap til både gutter og foreldre i et samfunn der man blir målt på nær sagt alt man gjør fra man står opp til man legger seg, sier Hauge til Demokraten.

For to år siden ga forfatteren og journalisten fra Våler ut «Brev til en datter», en bok for foreldre og døtre som søker råd i overgangen til voksenlivet, levendegjort gjennom personlige historier fra fem sterke kvinner. Nå er oppfølgeren, som tar for seg gutter i støpeskjeen, klar.

– Som mor til en gutt selv, var jeg lei av å bli møtt med svartmaling om at gutter topper alle mulige stusselige statistikker både i skolen og andre sammenhenger. Det er så mye negativ informasjon, og derfor ønsket jeg heller å gripe den tidsånden vi lever i, og få fram at det finnes så mange positive rollemodeller for gutter i det nye, likestilte Norge.

– De gode forbildene trenger heller ikke nødvendigvis bare være mamma eller pappa, for eksempel fotballtreneren har også en viktig rolle, sier Hauge.

Les også: Krisesenterpioner: – Har alltid insistert på at jeg ikke er feminist (Demokraten+)

Mangfoldige påvirkere

Rollemodellene som danner rammeverket for «Brev til en sønn» er poet og artist Trygve Skaug, flyktning Hakim Lindland-Rahimi, feltprest Einar Nordbakken, miljøforkjemper Simen Knudsen og manager og verdensmester-mamma Kristine Gølin Haddal.

– Ideen var å grave litt i hva som preger guttas hverdag, og de fem rollemodellene som trekkes fram i bok er veldig bevisst valgt ut. Du har Trygve Skaug, som snakker så direkte til ungdom gjennom sosiale medier. Hakim bodde ti år i flyktningleir før han kom til Norge, og forteller om hvordan han har klart å tilpasse seg til et helt nytt liv her – og at det blant annet ble gjort mye riktig i skolen.

– Og så er det friidrettsstjernen Karsten Warholm, som valgte mamma som manager og den som skal forvalte hans verdier. Alle fem bidrar, på hvert sitt høyst forskjellig vis, med sine holdninger til å indirekte påvirke hverdagen til våre sønner. Det store spennet i historiene deres syns jeg det har vært veldig inspirerende og lærerikt å dykke ned i, forteller Hauge.

Les også: Annie fyller 101 år på kvinnedagen

Boka beskrives som et brev til dagens guter om alt mødre og fedre trenger å snakke med dem om, og bygger på historien til fem vidt forskjellige rollemodeller.

Boka beskrives som et brev til dagens guter om alt mødre og fedre trenger å snakke med dem om, og bygger på historien til fem vidt forskjellige rollemodeller. Foto: Cappelen Damm

Motvekt til prestasjonspress

Og forfatteren håper boka kan bidra til at både foreldre og sønnene deres diskuterer og reflekterer rundt hvordan det er å vokse opp som gutt i dagens Norge. Blant annet peker hun på prestasjonsjaget som setter sitt preg på samfunnet vårt.

– Noe man merker veldig godt blant annet i foreldresamtaler på skolene – der barna for eksempel vurderes ut fra hva slags venn man er, hvordan de hilser og hvordan de pakker sekken – er at alt skal måles og bedømmes. Da er det fort gjort å relatere seg mer til prestasjonene sine enn hvem man faktisk er.

– Dette gjelder selvfølgelig jenter også, men mitt inntrykk er at det er enda sterkere blant gutta. Av de som sliter, er det færre gutter som oppsøker hjelp, og de blir nok i enda større grad skuffa over at de ikke når målene de setter seg, men de snakker ikke like mye om det. Så er det også sånn at gutta er mer av alt. De er mest robuste, men samtidig mest sårbare. De tar flest sjanser, men er samtidig de som ikke våger, sier Hauge.

Hun henviser blant annet til biostatistiker Anne-Cathrine Lehre, som har forsket på kjønnsforskjeller i sin doktorgrad, og på bakgrunn av funnene sine kaller gutter for «det ekstreme kjønnet».

– Hun har sett på målinger av fysiske og mentale egenskaper – fra fødselsvekt til blodverdier, tid på 60-meteren og eksamensresultater. Funnene viser at det er oppsiktsvekkende store variasjoner blant menns egenskaper og prestasjoner, mens kvinner er mye likere hverandre. Slike funn har stor betydning når vi vurderer gutter og jenter både i skolen og idrett. Det blir nemlig helt feil å bruke gjennomsnittstall når man sammenligner menn og kvinner. Vi må se på variasjonene innenfor hvert kjønn, mener Hauge.

Les også: – Det er ikke sånn at kamper vunnet er evigvarende seire

Flinkere med følelser

Torsdag 19. mars deltar Hauge i en panelsamtale på Litteraturhuset i Fredrikstad, ledet av psykolog Peder Kjøs, med tittelen «Menn og følelser».

– Den gamle forestillingen om «menn av få ord» er nok fortsatt litt tilstede, selv om de guttene som vokser opp i dag har blitt mye flinkere til å snakke om følelser. Det handler nok mye om at vi er bygd opp på forskjellige måter. Noen gutter har også veldig lett for å åpne seg, mens andre, som feltprest Einar Nordbakken sier det i boka, «har så korte setninger at det er så vidt de står av seg selv», mener Hauge.

I «Brev til en sønn» har hun også funnet plass til et dikt av Oddbjørn Aardalen, som hun mener er veldig beskrivende i denne sammenhengen.

«Fyrst fleire tiår seinare

forsto bestemor
at bestefar eigentleg
ville seie
at han var glad i henne
den oktoberkvelden
han sa han trudde
det ville bli mykje snø.»

Les også: Skrev ferdig pappas siste bok

Diskret feminisme

Det er heller ikke tilfeldig at boka lanseres akkurat nå, i opptakten til den internasjonale kvinnedagen 8. mars, selv om det feministiske perspektivet ikke er like fremtredende som i Hauges forrige utgivelse.

– Her prøver jeg på en mer diskret måte å peke på alle de fantastiske rollemodellene vi har i det nye, likestilte Norge, som for eksempel flyktningen Hakim som vokste opp i et veldig patriarkalsk samfunn, men som har en far som viste ham hvor heldig han er. Nå har han selv en sønn, og har grepet pappapermisjonen med begge hender.

– Gjennom disse historiene i boka ønsker jeg å vise alt det flotte det likestilte Norge har bidratt til, og som Trygve Skaug trekker fram, at vi i dag snakker mindre om hva slags mann man skal være, men i stedet hva slags menneske, sier Hauge.

Mer fra Dagsavisen