Nyheter

Nordmenn på ulovlig hundehandel avslørt av tollerne

En valp, nesten 1.500 liter alkohol og 10,5 kilo tobakk er noe av det tollerne ved Svinesund har beslaglagt i løpet av den siste uka.

Søndag formiddag stanset Svinesund-tollerne en norskregistrert bil ved avkjøringen fra E6 mot Høk. I bilen satt to norske menn i slutten av 20-årene, og de hadde med seg noe som raskt fanget tollbetjentenes oppmerksomhet.

– Da de tittet inn, så de en hund ved beina til passasjeren. De spurte om den var tatt med fra Norge, og om de hadde de nødvendige papirene, noe begge mennene bekreftet. De sa de hadde vært på en handletur i Sverige, forteller kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Tollerne startet uka med beslag av fire duer og tre høns

Satt i karantene

Disse opplysningene viste seg imidlertid bare å stemme delvis. Etter å ha kontrollert bilen nærmere fant tollbetjentene nemlig bevis på at hunden, en dobermann-valp, var kjøpt fra Bosnia, og sjåføren innrømmet da at de hadde vært i Sverige for å hente den.

– Han sa de hadde betalt 18.000 kroner for den, og det er langt mer enn lovlig verdi uten å fortolle. I tillegg er det strenge regler rundt innførsel av levende dyr fra utlandet til Norge, og de hadde hverken helseattest eller noen av de andre lovpålagte dokumentene som kreves. Det eneste de hadde var en slags faktura på hva de hadde betalt for hunden, sier Grandahl.

Hunden ble derfor beslaglagt og overlevert til Mattilsynet, der den foreløpig er satt i karantene.

– Mest sannsynlig kommer den til å bli avlivet, forteller kontorsjefen.

Les også: Her må tollerne ut på hønsejakt

Både baksetet og bagasjerommet i bilen, som også var påsatt falske skilter, var fylt med alkohol.

Både baksetet og bagasjerommet i bilen, som også var påsatt falske skilter, var fylt med alkohol. Foto: Tolletaten

Hang på til Sarpsborg

Noen timer senere observerte tollerne en polskregistrert bil som kom kjørende over den gamle Svinesundsbrua. En tollpatrulje la seg på hjul, og forsøkte å stanse bilen ved Svinesundsparken, men uten å lykkes.

– Det virket ikke som sjåføren var så interessert i å stoppe. Han kjørte i alle fall videre, men ikke så fort, utdyper Grandahl.

Til slutt tok bilen av E6 ved Alvim i Sarpsborg, og parkerte ved Kiwi-butikken på stedet. Tollerne gjorde det samme, og fikk omsider kontrollert hva den skjulte.

– De så at det var en del øl i bilen, som var forsøkt tildekket av pledd, forteller Grandahl.

En opptelling av varene avslørte at det dreide seg om 564 liter øl og 98 liter sprit, noe som utgjør drøyt 76.000 kroner i unndratte avgifter.

– Det viste seg også at sjåføren, en polsk mann bosatt i Polen, har blitt tatt for øl- og brennevinsmugling minst en gang tidligere, i 2019, opplyser Grandahl.

Bilen var i tillegg påsatt falske skilter, og modifisert for å kamuflere at bilen var tungt lastet. Dermed ble både alkoholen og bilen beslaglagt, og den polske mannen ble tatt hånd om av politiet for videre oppfølging.

Les også: Bevæpnet trailersjåfør bøtelagt

Nordmannen ville nødig åpne lasterommet, som viste seg å skjule store mengder øl og vin.

Nordmannen ville nødig åpne lasterommet, som viste seg å skjule store mengder øl og vin. Foto: Tolletaten

Fikk ikke opp døra

Også tirsdag i forrige uke måtte tollerne i aksjon for å avdekke et omfattende forsøk på alkoholsmugling. En norskregistrert varebil ble stoppet rett etter grensepassering over den gamle Svinesundsbrua, og den norske sjåføren ble spurt hva han hadde med seg.

– Det var han ikke så interessert i å svare på, og da han ble bedt om å åpne lasterommet fikk han det ikke helt til. Han hadde også hengt opp et svart pledd for å hindre innsyn gjennom bakrutene, forteller Grandahl.

Ved å lyse inn fra kupeen kunne tollbetjentene på vakt likevel se at det var store mengder alkohol baki bilen, nærmere bestemt 633,6 liter øl og 100 liter vin. Kontorsjefen anslår at dette utgjør godt over 100.000 kroner i unndratte avgifter.

Les også: Mannlig sjåfør avslørt med 80.000 sigaretter i bilen

36 pakker «rullings»

Torsdag avslørte tollerne ved Svinesund et forsøk på tobakkssmugling. To personer, begge bosatt i Norge, kom kjørende over den gamle Svinesundsbrua, og ble stanset ved den nye tollstasjonen langs E6.

– Kollegene mine så fort at det var mye tobakk i bilen, og en opptelling viste at de hadde med seg 36 pakker røyketobakk á 300 gram, totalt 10,5 kilo, sier Grandahl.

De to ble dimittert etter at tobakken var beslaglagt, og kan vente seg en bot fra politiet i etterkant.

Les også: Avslørte forsøk på smugling av nesten 200 kilo spekepølse

I bilen som ble stoppet like ved den nye tollstasjonen langs E6 fant tollerne 10,5 kilo rulletobakk.

I bilen som ble stoppet like ved tollstasjonen langs E6 fant tollerne 10,5 kilo rulletobakk. Foto: Tolletaten

Nyeste fra Dagsavisen.no: