Nyheter

– Friluftsliv med barn er en kjærlighetserklæring til familien

For fire år siden bestemte Fredrikstad-mannen Oliver Halvorsrød (39) og kona Nina Volstad (39) seg for å ta grep og komme seg mer ut i naturen med lille Vilder. Nå er hele familien nominert til prisen «Årets Villmarking 2020».

Det startet med en ambisjon om å overnatte ute i sommerhalvåret. For å legge litt press på seg selv, laget de Facebook-siden «5x2utenetter» som skulle oppdateres med bilder, rapporter og erfaringer fra prosjektet. Målet var å sove ute to netter i måneden fra mai til september. Det skulle vise seg å være så verdifullt for familien at de fikk blod på tann.

Vilder har nå rukket å bli fem år, mens Leonora på to har kommet til underveis. De to yngste i flokken er oppvokst med å sove ute – både sommer og vinter. Oliver og Nina mener nøkkelen er å legge lista lavt.

– Kan vi, kan alle

– Vi snubler oss gjennom småbarnslivet, vi som alle andre, men hvis vi kan hjelpe folk å se hvordan friluftsliv med barn faktisk kan være en kjærlighetserklæring til familien, til naturen, og til det som skapes i skjæringspunktet mellom... da er vi lykkelige, skriver paret på sin Facebook-side.

###

Oliver er oppvokst i Fredrikstad mens barna hans er oppvokst i Oslo, men naturopplevelsene har de fra hele landet. Foto: Friluftsflokken 

Nominert for andre gang

Årets Villmarking er en pris som deles ut under Camp Villmark, Norges største innendørs friluftsmesse, i slutten av mars. Det er en anerkjennelse av personer som inspirerer både unge og voksne til å ta naturen i bruk, og som gjennom egne opplevelser og eventyr har utmerket seg gjennom året som har gått. Blant tidligere prisvinnere finner man sterke friluftsprofiler som Lars Monsen og Cecilie Skog.

Oliver, Nina, Vilder og Leonora har det aller best når de kommer seg ut og kan sove i friluft.

«Hjemmelaget er det viktigste laget du noen gang kommer til å spille på», skriver Friluftsflokken på Facebook og oppfordrer alle barnefamilier til å trosse dørstokkmila og komme seg ut. Foto: Kalle Kalelic

– Vi er vanvittig stolte og ydmyke over å ha blitt nominert. Blant kandidater som drar langt og høyt og lenge og mye og på fulltid, er vi med vårt kortreiste familiefriluftsliv stolte over å få være stemmen som inspirerer til at også et lite friluftsliv med små folk på lasset kan ha enorm verdi, sier det sporty ekteparet.

Det er ikke første gangen familien er nominert til prisen; også i 2018 fikk de denne anerkjennelsen.

– Vi tror kanskje Vilder og Leonora er de yngste som har vært nominert til denne prisen to ganger i løpet av sine korte liv.

Leonora (2) og Vilder (5) er trolig blant de aller yngste som har vært nominert til Årets Villmarking hele to ganger i løpet av sine korte liv.

Leonora og Vilder er søsken og turkamerater med livslang friluftserfaring. Foto: Friluftsflokken 

---

Årets Villmarking 2020

  • Deles ut under friluftsmessen Camp Villmark 27.mars.
  • Stemmegivning på årets kandidater skjer på Facebook-siden til Camp Villmark
  • 5 av de 9 kandidatene som har flest publikumsstemmer innen mandag 24.februar kl 10, går videre til finalen hvor et dommerpanel av eksperter vurderer hvem som får æren av kåres som vinner.
  • www.campvillmark.no

---

Mer fra Dagsavisen