Nyheter

Smugler forsøkte å stikke av med bilen full av sigaretter

Tollerne måtte ha hjelp fra to politipatruljer før de omsider fikk stanset smuglingsforsøket ved Alvim i Sarpsborg, 2,5 mil etter grensa.

Søndag ettermiddag avholdt Tolletaten kontroll på den tidligere tollstasjonen ved Svinesund, og forsøkte i den forbindelse blant annet å vinke inn en norskregistrert bil som kom kjørende over den gamle Svinesundsbrua i 17.30-tida.

– Vi fikk inntrykk av at sjåføren ikke ønsket å stanse, i alle fall gjorde han ikke det. Og da vi la oss pent etter med blålys, økte han hastigheten og prøvde rett og slett å stikke av, forteller kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Prøvde å smugle 170 gram hasj på bussen fra København

Nesten 55.000

Dermed ble politiet koblet inn i jakten, og de rykket ut med to patruljer for å bistå. Til slutt ble fluktforsøket stoppet ved Alvim i Sarpsborg, rundt 25 kilometer etter grensepasseringen.

– Det var en person i bilen, bosatt i Norge. Vi tok en rask kikk inn i bilen, og så at den inneholdt mye sigaretter. Det var helt fullt i bagasjerommet, og også en del i baksetet, fortsetter Grandahl.

Bilen og sjåføren ble loset tilbake til tollstasjonen ved Svinesund, der en opptelling viste at det dreide seg om hele 54.580 sigaretter, noe som utgjør nesten 190.000 kroner i unndratte avgifter.

Les også: Blant barneutstyret skjulte det seg over 350 liter sprit og 20.000 sigaretter

Sigarettene som ikke fikk plass i bagasjerommet, hadde smugleren forsøkt å skjule bak førersetet.

Sigarettene som ikke fikk plass i bagasjerommet, hadde smugleren forsøkt å skjule bak førersetet. Foto: Tolletaten

– Skjønte at løpet var kjørt

Sigarettene ble beslaglagt, og politiet overtok sjåføren og etterforsker saken videre.

– Han sa ikke så mye mer til oss, og skjønte nok at løpet var kjørt da han ble stanset. Vi fikk veldig fin bistand fra politiet i denne saken, fastslår kontorsjefen.

– Det har for øvrig vært mye sigaretter i det siste, legger han til.

Les også: Fikk kloa i spriten tross språkbarriere

Med barn på smuglertur

For også torsdag måtte tollerne ta i bruk blålysene, denne gangen for å stoppe en bil som var på vei mot Halden sentrum, etter å ha kommet inn i Norge via den gamle Svinesundsbrua.

– I bilen satt det to personer, en mann og et barn. Sjåføren forklarte at de var på vei til Gardermoen, men at de hadde kjørt mot Halden fordi de lette etter en bensinstasjon, sier Grandahl.

Da tollerne tittet inn i bilen, så de raskt at også denne inneholdt mye sigaretter – nærmere bestemt 30.000 stykk, samt 12,5 kilo rulletobakk. I unndratte avgifter utgjør dette snaut 150.000 kroner.

– Sjåføren fikk en bot av politiet på 100.000 kroner for dette smuglingsforsøket, subsidiært 21 dager i fengsel, opplyser Grandahl.

Den Sverige-bosatte mannen fikk 100.000 kroner i bot for forsøket på å smugle 30.000 sigaretter og 12,5 kilo rulletobakk inn i Norge.

Den Sverige-bosatte mannen fikk 100.000 kroner i bot for forsøket på å smugle 30.000 sigaretter og 12,5 kilo rulletobakk inn i Norge. Foto: Tolletaten

Mer fra Dagsavisen