Nyheter

Fredrikstad kommune i møte med Fair Play Bygg

Skal finne ut av hvor skoen trykker og se om Fredrikstad-modellen for offentlige anskaffelser kan skjerpes.

Møtet skal i følge Fredrikstad-ordfører Jon-Ivar Nygård og prosjektleder i Fair Play Bygg, Lars Mamen, ta sikte på å utveksle erfaring mellom dem og kommunen.

De skal også gå gjennom kommunens innkjøpspolitikk i offentlig sektor og hvilke tiltak som er aktuelle for kommunen å innføre, for å sikre seg enda bedre mot arbeidskriminalitet i byggebransjen.

Møtet har kommet i stand etter Demokratens dekning av useriøse aktører i byggebransjen i Østfold.

– Etter at dere skrev forrige sak om useriøse aktører i byggebransjen, kommenterte ordfører Jon-Ivar Nygård saken på Facebook. Jeg kontaktet han, og vi har avtalt et møte den 24. februar, forteller prosjektleder for Fair Play Bygg Lars Mamen.

– Vi ønsker å lytte til dem som kjenner hvor skoen trykker i bransjen, og se om vi kan gjøre mer i Fredrikstad. Jeg har fremmet forslag i formannskapet om at vi evaluerer vår modell for anskaffelser, og ser om den kan skjerpes, sier ordfører Jon-Ivar Nygård.

BAKGRUNN: Aktører i byggebransjen i Fredrikstad etterforskes for arbeidskriminalitet (Demokraten+)

Fredrikstad-modellen

Rammeverket for offentlige anskaffelser i Fredrikstad, den såkalte Fredrikstad-modellen, er en videreutvikling og tydeliggjøring av Skiensmodellen og Seriøsitetsprinsippene.

– Selv om vi mener at modellen vi allerede har, som vi kaller Fredrikstad-modellen, er en god modell for innkjøp og ansettelser i byggesektoren, skal vi se om den kan skjerpes. Den er ikke helt ulik Oslo-modellen, og tar disse problemstillingene seriøst, sier Nygård.

Han mener kommunen har en offensiv modell for å bidra til et seriøst og anstendig arbeidsliv. I Fredrikstad-modellen stilles det krav til en tilbyder av tjenester innen byggebransjen gir de ansatte faste ansettelser, en anstendig lønn og generelt oppfyller kravene som stilles i Forskrift om offentlige anskaffelser (anskaffelsesforskriften).

Til tross for Fredrikstads kommunes intensjoner og den eksisterende innkjøpsmodellen, har enkelte aktører i bransjen funnet veien til lokale byggeprosjekter, som Demokraten skrev om i januar.

Underbemannet

Fair Play Bygg er et topartssamarbeid mellom arbeidsgiver- og arbeidstakersiden, og er eid av blant annet Fellesforbundet, Rørleggernes Fagforening, Elektromontørenes forening Oslo og Akershus, Oslo Bygningsarbeiderforening, Nelfo Oslo og omegn og flere andre bransjeaktører innen sektoren bygg og anlegg.

De fungerer som en varslingssentral der personer som Lars Mamen, med innsikt i byggebransjen, er et mellomledd mellom bygningsarbeidere, firmaene og kontrollmyndighetene. Fra før har Fair Play Bygg bidratt til å avsløre omfattende arbeidskriminalitet, mafiavirksomhet og torpedobruk i byggebransjen.

Det dreier seg om sosial dumping og trafficking, har Mamen tidligere sagt til Demokraten.

En rapport gjort av Nasjonalt tverretatlig analyse- og etterretningssenter (NTAES) ga i januar ut rapporten «Situasjonsbeskrivelsen 2020», som er ment å gi politi- og kontrolleteater tverrfaglig innsikt i områder der arbeidslivskriminalitet blir begått.

Der har myndighetene kartlagt 80 aktører som har vilje eller evne til å skaffe seg økonomisk profitt på arbeidskrim.

Flere av disse aktørene bruker vold og torpedoer for å oppnå sine mål. Ofte kombineres arbeidsmarkeds-krim med å tjene penger på narkotika og prostitusjon.

KOMMENTAR: «Det seriøse arbeidslivet er viktig for utviklingen av Fredrikstad»

Innsatsen må økes

– Hos oss tar vi imot tips, som vi vurderer og kvalitetssikrer før vi sender det videre. Det er viktig at vi siler ut de gode og aktuelle tipsene, sier Mamen.

Nå opplever han at arbeidsmengden er betydelig større enn det han har kapasitet til å rekke over. Han har nok jobb til tyve personer, eller mer.

– Fra før har jeg hatt ønske om å opprette Fair Play Østfold, i tillegg til Oslo, men det kan tenkes at vi heller utvider området til Oslo og omegn, for å på den måten få større tilgang til ressurser. Slik at at vi kan utvide i kampen mot a-kriminalitet.

Han mener økt fokus i mediene bidrar til strømmen av tips han mottar. I tillegg gir det mulighet for å få til møter, som det han skal med Fredrikstad kommune i slutten av februar.

KOMMENTAR: «Tillitsreformen skal forbedre, forenkle og fornye tjenestene i Fredrikstad kommune»

Ris bak speilet

I byggebransjen er det ikke uvanlig at en bygghere eller entreprenør har flere underentreprenører.

– Hvordan kan en kommune sikre seg mot at en tilbyder ikke har underkontraktører som driver uærlig?

– I Oslo-modellen stilles det blant annet krav om at en tilbyder ikke kan ha flere enn én underkontraktør. På den måten skal man klare å holde oversikt, sier Mamen.

I Fredrikstad-modellen settes det en grense ved to ledd i kontraktskjeden. Byggherren kan unntaksvis godkjenne tre ledd når det foreligger en god begrunnelse. Det skal aldri være mer enn tre ledd i kontraktskjeden. Hovedentreprenøren regnes som 1. ledd i kjeden og bemanningsforetak etter arbeidsmiljøloven § 14-2 regnes som et ledd i kontraktskjeden.

Men et godt rammeverk er ikke alltid nok.

– Men må ha et ris bak speilet. For i tillegg til å ha et godt rammeverk for offentlige anskaffelser, er det avgjørende å ha sanksjonsmuligheter, mener prosjektlederen.

– I Oslo-modellen kan byggherren heve kontrakten hvis ikke tilbyder følger reglene hvis de for eksempel ikke leverer på lønn eller andre forutsetninger, eller de kan ilegge dem så store bøter at de må si fra seg oppdraget.

Fredrikstad-modellen gir også mulighet for oppsigelser og dagbøter ved brudd på avtalen.

LES OGSÅ: Frastjålet verdier for 2 millionter på én måned på byggeplass

Mer fra Dagsavisen