Nyheter

Tollerne startet uka med beslag av fire duer og tre høns

På under ett døgn ble det avslørt to bevingede smuglingsforsøk på Svinesund. – Det hender vi kommer over forsøk på smugling av fugler, men det er veldig sjeldent det skjer så tett, sier kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Mandag morgen stanset tollerne på Svinesund en norskregistrert varebil med henger som kom kjørende inn på grønn sone ved tollstasjonen. I bilen satt en polsk mann som var bosatt i Norge, og som var på vei tilbake fra et besøk i hjemlandet.

– Han sa han hadde med seg matvarer, frukt og grønnsaker. Da vi sjekket bilen nærmere så vi at den inneholdt mange pappesker som skulle leveres til flere forskjellige personer, noe som ikke er lov, fordi alle som skal ha varer inn i landet må innføre dem selv, sier kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

– Det var så mye – både mat, en sofa og en del annet forskjellig – at vi fortsatt ikke har fått oversikt over alt av verdier og varer, legger han til.

Les også: Fikk kloa i spriten tross språkbarriere

Duer til eget bruk

En av pappeskene hadde imidlertid et litt mer kuriøst innhold enn de andre. På eget initiativ fant sjåføren nemlig fram en stor eske, som viste seg å skjule et bur.

– Den inneholdt rett og slett fire levende duer! Mannen kunne ikke framvise noen papirer eller helsesertifikater på disse fuglene, og vi kontaktet derfor Mattilsynet som overtok dem. Mest sannsynlig blir de avlivet, forteller Grandahl.

De øvrige varene ble også beslaglagt, og den polske sjåføren ble anmeldt til politiet, og kan forvente seg en straffereaksjon i ettertid. Hva han konkret skulle bruke duene til, hadde han ikke noe godt svar på.

– Det eneste han sa var at han skulle ha duene selv, mens resten av varene skulle leveres til ulike personer, opplyser Grandahl.

Les også: Smuglet nesten 110.000 sigaretter i bygningsplater

Disse to hønene ble funnet gående løs i bagasjerommet på den norskregistrerte bilen. I tillegg hadde de to mennene i bilen med seg en kylling.

Disse to hønene ble funnet gående løs i bagasjerommet på den norskregistrerte bilen. I tillegg hadde de to mennene i bilen med seg en kylling. Foto: Tolletaten

– Gikk løs i bagasjerommet

Dette var heller ikke de eneste bevingede smuglervarene tollerne har måttet håndtere den siste tida. Natt til tirsdag kom nemlig nok en norskregistrert bil kjørende over den nye Svinesundsbrua, og måtte stanses med blålys ved avkjørselen fra E6 mot Høk.

– I denne bilen satt to personer med utenlandsk opprinnelse, men norske ID-papirer. De er bosatt i Norge, sa de hadde vært i Sverige og besøkt familie, og at de hadde med seg to kyllinger, sier Grandahl.

Da tollerne kikket inn i bilen fikk de seg litt av en overraskelse.

– Der var det to levende høner som gikk løs i bagasjerommet. De hadde vært i en eske, men hadde tydeligvis hoppet ut av den. I tillegg hadde mennene med seg en kylling som fortsatt lå i en pappeske foran i bilen, forteller kontorsjefen.

Heller ikke her var papirarbeidet i orden, og også disse fuglene ble derfor overlevert til Mattilsynet, og må trolig bøte med livet – da sjåføren ikke ønsket å betale for å ha dem i karantene. Han kan for øvrig vente seg en «klekkelig» straff fra politiet i etterkant for dette smuglingsforsøket.

– Du kan si at dette var ganske spesielt. Det hender vi kommer over forsøk på smugling av fugler, men det er veldig sjeldent det skjer så tett som dette, fastslår Grandahl.

Les også: Tatt med 156 gram marihuana på innerlomma

«Mye alkohol»

Ved siden av fuglebeslagene ble det også gjort et større alkholbeslag ved Svinesund natt til tirsdag, da en polskregistrert personbil ble stanset ved samme E6-avkjøring som hønesmuglerne.

Føreren av bilen var en polsk mann bosatt i Norge, som forklarte at han hadde vært en tur i hjemlandet de siste par ukene, og at han nå skulle tilbake hit for å jobbe. Da tollerne ba om å få undersøke bagasjerommet i bilen, valgte han like så godt å spille med åpne kort.

– «Det er mye alkohol», advarte han før han åpnet luka, og det viste seg å stemme. Han hadde også forsøkt å dekke til varene, slik at de ikke skulle være synlige fra utsiden, forklarer Grandahl.

Bilen ble tatt med tilbake til tollstasjonen, og der viste det seg at den inneholdt 655,6 liter øl og 17 liter brennevin, noe som utgjør drøyt 50.000 kroner i unndratte avgifter.

– Det kan være verdt å nevne at han er tatt for smugling en gang før her hos oss. I og med at han er bosatt i Norge, vil også han få en reaksjon fra politiet i etterkant, avslutter kontorsjefen.

I tillegg til drøyt 650 liter øl i bagasjerommet, hadde den polske sjåføren også med seg 17 liter sprit.

I tillegg til drøyt 650 liter øl i bagasjerommet, hadde den polske sjåføren også med seg 17 liter sprit. Foto: Tolletaten

Mer fra Dagsavisen