Nyheter

Slik blir ungdommenes nye møteplass i Fredrikstad sentrum

– Her skal det skje mye, men det blir også et sted der man bare kan slappe av og «henge», sier Mette Winther og Elisabeth Reinertsen.

Bilde 1 av 3

LittFri er en lett blanding av fritidsklubb, bibliotek og kafé – men skal først og fremst fungere som en møteplass for Fredrikstads innbyggere mellom 15 og 19 år.

– Dette er en hybrid, og et samarbeidsprosjekt vi ikke har prøvd oss på i Fredrikstad kommune før. Veien blir litt til mens man går, og så må det tilpasses ungdommene. Det skal være litt brukerstyrt, forteller avdelingsleder Mette Winther.

Les også: Ungdomsrådet: – Et viktig og trygt fristed (Demokraten+)

– Ungdommenes sted

Sammen med nyansatt bibliotekar Elisabeth Reinertsen har hun jobbet på spreng med å få de siste detaljene på plass i de nyoppussede lokalene i Litteraturhuset i Fredrikstad, før tirsdagens høytidelige åpning.

– Vi henger opp og ordner mye selv, med god hjelp fra prosjektlederen, samt biblioteksjef Tora Klevås og gjengen hennes som også trår til. Vi farter rundt og finner gratis ting, for vi har selvfølgelig begrenset med midler.  Denne sofaen er for eksempel mamma sin gamle som hun har gitt bort, sier Winther mens hun peker på en stor hjørnesofa i brunt skinn – som med rette kan kalles retro.

Men hva den nye møteplassen skal fylles med av arrangementer og aktiviteter er altså mye opp til de unge selv. Derfor ble det blant annet arrangert workshop før jul, der en klasse fra videregående skole og en 10. klasse fikk komme med sine ønsker og forslag.

– Nå har vi invitert de samme klassene til å bli noe vi kaller våre «huseksperter». Dette skal være ungdommenes sted, og da er det viktig å finne ut av hva de vil gjøre her, sier Winther og Reinertsen.

– Her skal det skje både mye, og ikke mye – det spørs litt hva ungdommene vil. Men vi har tenkt at det skal være temamøter, workshops, høytlesing og kanskje kan vi invitere for eksempel spillbutikken Outland til å ha brettspillkveld, for å nevne noe. Selvfølgelig skal dette også bli et sted å være for å bare slappe av og «henge», legger de til med et smil.

Les også: Tar ungdomsarbeid til nye høyder (Demokraten+)

Kafeen i andreetasje har sitt eget retrohjørne.

Kafeen i andreetasje har sitt eget retrohjørne.

Gratis suppe før trening

Fredrikstad sentrum har stått uten fritidsklubbtilbud siden høsten 2018, da «Chill» i gågata ble lagt ned. Den opprinnelige planen var at LittFri skulle være på plass i august i fjor, men det skulle drøye ytterligere et halvår før de var klare til å åpne dørene.

– Vi har åpnet så fort det var praktisk mulig, og det handler også om å få ansatte på plass, fastslår Winther.

Derfor vil tilbudet kun være åpent én dag i uka den første måneden, på onsdager.

– Vi håper å kunne utvide til to dager i uka fra mars, og fire dager i uka fra og med april. Målet er å ha det åpent hver mandag til torsdag, sier avdelingslederen.

Og de åpningsklare mener det er liten tvil om at dette er et etterlengtet tilbud til Fredrikstads unge.

– Behovet er helt åpenbart. Har de fritimer på skolen, venter på bussen eller å komme seg til trening, kan de komme hit og kjøpe seg billig mat. Vi kommer til å søke midler for å servere gratis suppe, de kan være med og bake. Her kan de henge så lenge de vil, om det så bare er ti minutter for å lade telefonen, sier Winther og Reinertsen.

Les også: Ungdommer opprørt: Kommunen betaler halv million i året for stengt ungdomsklubb (Demokraten+)

Bibliotekar Elisabeth Reinertsen (t.v.) og avdelingsleder Mette Winther gleder seg til å ta imot byens ungdommer på Litteraturhuset.

Bibliotekar Elisabeth Reinertsen (t.v.) og avdelingsleder Mette Winther gleder seg til å ta imot byens ungdommer på Litteraturhuset.

Komfortsone

Inspirasjonen til møteplassen har de hentet fra Oslo og tilbudet BibloTøyen, som riktignok er for en litt yngre målgruppe.

– Nå blir det et litt eldre klientell her, for der har de øvre aldersgrense 15 år. Det handler uansett veldig om å være et sted man er komfortabel med å være, der det er voksne man kan snakke med hvis man trenger det, og der det er bøker tilgjengelig som man kanskje er interessert i – rett og slett få lov til å ha et trygt sted, sier Reinertsen.

Samtidig mener de lokaliseringen på Litteraturhuset gir mange spennende muligheter, som for eksempel lån av utstyr til å lage podkaster.

–  De har også scener, musikkutstyr og gratis inngang for tenåringer på en god del av arrangementene sine. Da kan ungdommene være her først, så gå dit og komme tilbake etterpå. Dette åpner opp for litt kulturliv til de ungdommene som velger å bruke det, sier Reinertsen og Winther.

I førsteetasje er det satt av godt med arbeidsplass. Her er tanken at ungdommene kan gjøre lekser, eller jobbe med for eksempel kunstprosjekter.

I førsteetasje er det satt av godt med arbeidsplass. Her er tanken at ungdommene kan gjøre lekser, eller jobbe med for eksempel kunstprosjekter.

---

LittFri

  • Kommunalt fritidstilbud for ungdom fra 15 til 19 år, i samarbeid mellom Fredrikstad bibliotek og Virksomhet fritid.
  • * Tilbudet holder til på Litteraturhuset, og er det første i sitt slag i Fredrikstad.
  • *Offisiell åpning tirsdag 4. februar klokka 16.30 med taler fra kultursjef Ole-Henrik Holøs Pettersen og ordfører Jon-Ivar Nygård, servering av pizzasnurrer og underholdning ved tegneserieskaper, musiker, dramatiker og slampoet Linn Isabel Eielsen (19).
  • * Holder åpnet hver onsdag fra klokka 14 til 20 i februar, og tar sikte på å utvide til to dager i uka fra mars. Etter hvert skal tilbudet være åpent hver mandag til torsdag.

---

Mer fra Dagsavisen