Nyheter

Familien kom hjem fra Danmark med nesten 700 liter alkohol i bil og tilhenger

I løpet av helgen beslagla tollerne på Svinesund nærmere 1.000 liter øl, vin og sprit fra to ulike smuglingsforsøk. I tillegg viste det seg at «to sekker med fuglefrø» var 15 kilo tobakk og 10.000 sigaretter.

Fredag kveld kom en norskregistrert bil med tilhenger kjørende inn i landet over den gamle Svinesundsbrua. Tollerne fikk stanset bilen ved en bensinstasjon rett etter grensepasseringen, og i bilen satt en familie på tre.

– Det var far, mor og sønn. De er opprinnelig danske, men bosatt i Norge og var på vei hjem fra en tur til Danmark. Sønnen var sjåfør, og på spørsmål om de hadde med seg noen tollpliktige varer, svarte han nei, opplyser kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Avslørte forsøk på smugling av nesten 200 kilo spekepølse

– Påtok seg ansvaret

Tollerne bestemte seg likevel for å kontrollere innholdet i både bilen og tilhengeren, og da de tok en titt under presenningen som dekket over hengeren, så de at den inneholdt både matvarer og alkohol.

En opptelling viste at det dreide seg om 578 liter øl, 116,5 liter vin og 3,4 liter brennevin – noe som utgjør nesten 50.000 kroner i unndratte avgifter.

– Så det stemte altså ikke helt at de ikke hadde med seg tollpliktige varer. Sønnen tok på seg ansvaret for varene, og vil få en sak på seg fra politiet, sier Grandahl.

Les også: Smuglet nesten 110.000 sigaretter i bygningsplater

Under presenningen som dekket tilhengeren, fant tollerne over 70 brett med øl.

Under presenningen som dekket tilhengeren, fant tollerne over 70 brett med øl. Foto: Tolletaten

Øl-bot

Dagen etter, på lørdag, var det en polskregistrert bil som fanget tollernes oppmerksomhet da den passerte på grønn sone inne på tollstasjonen ved Svinesund.

– I bilen satt to polakker som forklarte at de var på vei til Oslo som turister, men det er nok heller tvilsomt om det var tilfelle, sier Grandahl.

Tollerne tok nemlig bilen inn til en skanning, som avslørte at de polske mennene hadde med seg totalt 249,6 liter øl.

– Det lå rundt omkring blant diverse andre varer i bilen, men det var tydelig å se noe som lignet veldig på ølbokser på skannerbildene.

Beslaget utgjør unndratte avgifter på 14.625 kroner.

– De sa ikke noe mer om hva de skulle med ølen, men fikk nok et forelegg fra politiet for dette smuglingsforsøket, avslutter Grandahl.

Les også: Stoppet to biler fylt med 1.700 liter alkohol og store mengder tobakk

Sjåføren hevdet å ha med seg to sekker med fuglefrø, men tollernes kontroll avdekket i stedet 15 kilo tobakk og 10.000 sigaretter.

Sjåføren hevdet å ha med seg to sekker med fuglefrø, men tollernes kontroll avdekket i stedet 15 kilo tobakk og 10.000 sigaretter. Foto: Tolletaten

Nikotinholdige «fuglefrø»

Tidlig søndag ettermiddag ble en norskregistrert bil stanset ved Svinesundsparken etter å ha kommet over grensa via den gamle Svinesundsbrua.

– I bilen satt en kar som er bosatt i Norge, og som sa han hadde med seg to sekker med fuglefrø, forteller kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

En nærmere kontroll av bilen viste imidlertid at pappesken og de to svarte søppelsekkene inneholdt noe helt annet enn mat til bevingede skapninger – nærmere bestemt 15 kilo tobakk og 10.000 sigaretter.

Sjåføren fikk kjøre videre etter at varene var beslaglagt, men kan vente seg en straffereaksjon fra politiet i ettertid.

– Han er tatt for lignende forhold i alle fall en gang tidligere her hos oss, opplyser Grandahl.

Les også: Fant nesten 600 liter sprit gjemt i stålrør

Det var noe helt annet enn fuglefrø som åpnebarte seg da tollerne kontrollerte den norskreigstrerte bilen.

Foto: Tolletaten

Nyeste fra Dagsavisen.no: