Nyheter

– Barn og unge som opplever mestring gir meg lykkefølelse

Fredrikstad Turnforening har 650 medlemmer, og selv en mandag formiddag i januar syder det av liv i ærverdige turnhallen. – Vi er en breddeklubb, og her er det plass til alle, smiler daglig leder Vivi Ann Evensen.

Bilde 1 av 5

Det er en egen følelse å gå inn i bygget fra 1899. Turnhallen som mange familier i distriktet har et forhold til – som medlem i foreningen eller med aktive barn. Høsten 2018 så ikke framtida lys ut for det verneverdige bygget i dragestil. Råte i tømmeret truet bæreevnen til Turnhallen i Turngata. Men i fjor bidro både Fredrikstad kommune og givere til at det utvendige rehabiliteringsarbeidet kunne fullføres.

Les også: Viktig pengedryss til barne- og ungdomsidretten i Fredrikstad (+)

– Atmosfæren i Turnhallen er spesiell, men et hus er bare et tomt skall uten aktive medlemmer, mener Vivi Ann som viser vei inn i salen. Denne formiddagen er det barnehagebarn som tøyer, strekker og danser på matta.

– Tilsammen er det over 300 barnehagebarn som er innom Turnhallen på dagtid. Det er viktig å lære seg å være fysisk aktiv tidlig og for oss å ha tilbud hele dagen. Men jeg ser jo også at samfunnet har endret seg og foreldrerollen har blitt annerledes. Tidligere kunne vi starte treningene for de yngste tidlig på ettermiddagen, men nå må vi utsette disse til senere.

(Saken fortsetter under bildet)

Det er utøvelse på høyt nivå når Hedda Skipsgård, Tina Kadic, Carina Mælen, Vilde Greni, Anna Sæther og Andrine Sletten gjennomfører akrobatisk turn.

Det er utøvelse på høyt nivå når Hedda Skipsgård, Tina Kadic, Carina Mælen, Vilde Greni, Anna Sæther og Andrine Sletten gjennomfører akrobatisk turn.

Foto: Tommy Skauen

Fysisk aktivitet og sosialisering

Vivi Ann Evensen svarer raskt og kontant når vi spør  hvor lenge hun har vært aktiv i Fredrikstad Turnforening.

– Hele livet! Fra jeg var knøttliten ble jeg ble tatt med i Turnhallen av mamma, og som sekstenåring begynte jeg som instruktør i foreningen. Det er nysgjerrigheten som driver meg videre: Hva kan vi utvikle? Hvordan kan vi bli bedre? Jeg elsker breddeaktiviteten i turnsporten. Barn og unge som opplever mestring på forskjellige nivåer gir meg lykkefølelse. Samtidig føler jeg det som en av våre viktigste oppgaver at barn og unge lærer sosialisering.

(Saken fortsetter under bildet)

Godt teamarbeid er nøkkelen til suksess, mener Trude Tangen Skipsgård - ressursperson for ungdomstroppen, Vivi Ann Evensen - leder i Fredrikstad Turnforening, trener Andrine Sletten og Patrick Thorbjørnsen, styremedlem og «pappakontakt».

Godt teamarbeid er nøkkelen til suksess, mener ressursperson for ungdomstroppen,Trude Tangen Skipsgård, leder i Fredrikstad Turnforening, Vivi Ann Evensen, trener Andrine Sletten og Patrick Thorbjørnsen, styremedlem og «pappakontakt».

Foto: Tomm Pentz Pedersen

Stort aktivitetstilbud

Aktivitetstilbudet i Fredrikstad Turnforening er stort, veldig stort og mangfoldig. Forhåpentligvis uten at journalisten blir «svingstang», ramser Vivi Ann opp de ulike gruppene.

– Foreldre og barn, gymlek, miniakrobater, rekruttakrobater, ungdomsavdeling, seniorgruppe, senior akrobatikk, herremosjonister, paraidrett og stjerneakrobater – sistnevnte med deltakere som har spesielle behov. Det er stor pågang for å bli med i dette aktivitetstilbudet for barn i skolealder. Stjerneakrobatene har egen aktivitetskalender og er med på reisene i turntroppen.

Breddeklubb med medbestemmelse

95 prosent av medlemmene i Fredrikstad Turnforening er jenter. Klubben satser på ungdommene og ikke minst utdanning av trenere.

– Med vårt store aktivitetsnivå kreves det selvfølgelig også mange trenere. Vi er 24 trenere i foreningen som alle har minst trener-1-utdanning. I tillegg jobber vi sammen i fagteam for å kunne tilrettelegge og ivareta vårt fysiske aktivitetstilbud til barn og ungdom med spesielle behov. Medbestemmelse er viktig, derfor er det også etablert et eget ungdomsråd i styret.

(Saken fortsetter under bildet)

Ungdomstroppen i Fredrikstad Turnforening har levert gode resultater både nasjonalt og internasjonalt. Her samlet rundt trener Roger Nielsen og daglig leder Vivi Ann Evensen.

Ungdomstroppen i Fredrikstad Turnforening har levert gode resultater både nasjonalt og internasjonalt. Her samlet rundt trener Roger Nielsen og daglig leder Vivi Ann Evensen

. Foto: Tommy Skauen

– Det er muligens konkurransetroppen de fleste forbinder med Fredrikstad Turn?

– Naturlig nok får jentene i troppen ungdomsakrobater mye oppmerksomhet. De har levert meget gode resultater både på stevner i Norge, Finland, Sverige, Sør-Afrika, Sveits, Østerrike og Frankrike. Nivået er nå så høyt at hvis vi skal utvikle oss, må vi hente inn eksterne profesjonelle trenere. Men igjen vil jeg minne om mitt «mantra» for Fredrikstad Turn – vi er en breddeklubb!

– Det har etter hvert blitt flere turnforeninger i distriktet, det er bra. Sammen skal vi få flest mulig til å være aktive. Vi konkurrerer ikke om medlemmer men utfyller hverandre, avslutter hele turnforeningens Vivi Ann Evensen. Som i 2014 – blant 13.000 nominerte – ble kåret til «Årets flotteste trener» av Posten Norge.

Miriam Fossum og Emma Graham er to av jentene i ungdomstroppen som prioriterer trening fremfor alt annet.

Miriam Fossum og Emma Graham er to av jentene i ungdomstroppen som prioriterer trening fremfor alt annet.

Foto: Tommy Skauen

Les også: Bildeserie: Turnforeningens stjernespekkede juleshow (+)

Mer fra Dagsavisen