Nyheter

En tidsreise i bøkenes verden

Gjennom årets leseutfordring inviterer Fredrikstad bibliotek sine besøkende med på en litterær reise i tid fra 1900 fram til i dag.

– Hele tanken bak prosjektet er å fremme leselyst. Vi ønsker å få fram bøker som kanskje har stått på hylla en stund, og gjøre de aktuelle igjen, forteller avdelingsleder Hanne Utne ved voksenavdelingen på hovedbiblioteket i Fredrikstad.

Derfor har de nå lansert kampanjen «På sporet av den tapte tid», en leseutfordring der man skal lese seg gjennom tiårene fra 1900-tallet til og med 2010-tallet.

Les også: Onsøy bibliotek tester utlån av elsykler (Demokraten+)

Leseutfordringen går ut på å lese seg gjennom alle tiårene fra 1900-tallet til og med 2010-tallet, ett tiår hver måned.

Utstillingen skiftes ut hver måned, fra ett tiår til det neste. Foto: Hermund L. Kjernli

120 år på 12 måneder

Hver måned tar for seg et nytt tiår, og bibliotekarene ved voksenavdelingen plukker ut fem bøker de mener man bør få med seg fra den aktuelle perioden, som stilles ut i bibliotekets inngangsparti.

– Nå i januar har vi blant annet trukket fram Stein Rivertons «Jernvognen», som er en krim. Og så har vi «Jerusalem» av Selma Lagerlöf, som blir på den andre enden av skalaen. Det skal være noe for enhver smak, sier bibliotekar Elin Hegge.

– Men dette er kun et forslag, og man kan absolutt velge titler som ikke er del av utstillingen også. Jeg vil også understreke at det viktigste er å komme gjennom alle tiårene i løpet av året, så bøkene må ikke leses i kronologisk rekkefølge. Holder du på med en bok fra 90-tallet nå, så skriv den for all del opp, legger hun til med et smil.

Alle som deltar på leseutfordringen får nemlig utdelt en egen «almanakk», der de skal skrive opp titlene de har lest fra hvert av tiårene. Kommer man seg gjennom samtlige tolv, vanker det en bokpremie på slutten av året.

– Det er bevegelse allerede, og det har gått unna noen bøker, så nå har vi bestilt inn mer som skal settes ut.  Vi trykker bare opp flere almanakker hvis vi går tomt, så det er ingen begrensning på hvor mange som kan være med, fastslår Hanne Utne.

Les også: Ustabil heis stenger Gabriel (7) ute fra biblioteket (Demokraten+)
Les også: – Kan vurdere strakstiltak (Demokraten+)
Les også: – Hvis de ikke fører logg, hvordan kan de da påstå at heisen er stabil? (Demokraten+)

Alle som deltar får hver sin «almanakk» som skal fylles med titler fra samtlige tiår gjennom året.

Deltakerne skal i løpet av året fylle hver sin «almanakk» med titler fra samtlige tolv tiår. Foto: Hermund L. Kjernli

Gjentar fjorårssuksess

Også i fjor kjørte byens biblioteker en liknende kampanje, men da med 12 ulike land man skulle lese bøker fra. Dette ble en såpass stor suksess at de ønsket å teste et nytt konsept i 2020.

– Folk har vært veldig positive til at de har fått lest ting de ellers ikke ville lest, så vi har fått mange gode tilbakemeldinger. Det som også er veldig morsomt, er at vi har fått så mye oppmerksomhet fra andre bibliotek for det vi gjorde i fjor. Det er flere som nå har kopiert ideen og gjort det samme i sine lokale bibliotek, sier Utne.

Lørdag 11. januar avholdes det et arrangement på hovedbiblioteket for å runde av fjorårets leseutfordring. Da blir det foredrag fra Arild Molstad, forfatteren bak boka «I de store forfatternes fotspor», som tar deg med på nettopp en reise jorda rundt med noen av verdens mest ikoniske forfattere som reisefølge.

– Det arrangementet er egentlig veldig fint som en bro fra den forrige leseutfordringen til den nye, for flere av forfatterne han skriver om er absolutt aktuelle også i det nye prosjektet. Dette er gratis og åpent for alle, så vi skal kanskje spesielt invitere de som er med på årets kampanje, som kan få litt ekstra leselyst av dette, sier Elin Hegge.

Les også: Romjulsrekord for kinoen (Demokraten+)

Ingunn Rud Nilsen studerer utvalget av bøker fra 1900-tallet

Ingunn Rud Nilsen studerer utvalget av bøker fra 1900-tallet. Foto: Hermund L. Kjernli

Finner nye forfattere

En av dem som allerede har sikret seg en almanakk til årets litterære tidsreise, er Ingunn Rud Nilsen.

– Jeg var med på den kampanjen de hadde i fjor, og det var veldig spennende. Jeg fant forfattere jeg ikke hadde hørt om før, som hadde gode bøker. Derfor tenkte jeg at jeg skulle prøve meg igjen i år, sier hun mens hun kikker på utstillingen over januar-anbefalingene.

– Dette kan også bli spennende, for jeg leser ikke så mange bøker som er fra 1900-tallet, så det kan bli greit å prøve noe nytt. Jeg tror dette bidrar til å få flere til biblioteket, så det er veldig fint, mener Rud Nilsen.

Og akkurat den betraktningen bekrefter avdelingsleder Hanne Utne ved voksenavdelingen.

– Vi hadde en økning i antall utlån og besøk i 2019, og det syns vi er veldig hyggelig i en tid hvor det er stor konkurranse fra nettet – at folk fortsatt kommer hit for å låne bøker og lese dem. Sånne ting som disse leseutfordringene er nok med og fører til nettopp det. Folk syns det er inspirerende å komme hit og få ideer, avslutter hun.

Nyeste fra Dagsavisen.no: