Nyheter

31 prosent i Østfold har sett berusede voksne sammen med barn på nyttårsaften

For mange er nyttårsaften årets viktigste festkveld, og tradisjonen tro skal det nye året skåles inn med boblende vin i glasset. En fersk undersøkelse viser at det kan gå utover barna.

Undersøkelsen er gjennomført av Ipsos på oppdrag fra alkovettorganisasjonen Av-og-til. Der svarer 31 prosent i Østfold at de har sett berusede voksne sammen med barn på nyttårsaften.

– Nyttårsaften er unntakstilstand i mange familier. Barna får være oppe lenger og de får med seg mer av festen. Da øker også risikoen for at barn opplever berusede voksne, sier Randi Hagen Eriksrud, som er generalsekretær i Av-og-til, i en pressemelding.

En vond start på det nye året

Eriksrud advarer mot å ta for lett på drikking med barn til stede.

– Ingen foreldre ønsker at barna skal starte året med vonde minner fra nyttårsaften i bagasjen. Likevel blir dette realiteten for flere av de som feirer nyttårsaften sammen med berusede voksne, sier hun.

LES OGSÅ: Lykkepromillen kan oppleves skummel for barna

Må bli mer bevisst

Eriksrud mener tallene i undersøkelsen vitner om en manglende bevissthet om hvordan voksnes alkoholdrikking påvirker barn.

– Det vi voksne opplever som god stemning etter noen glass, som at vi ler litt høyere, blir litt varme i kinnene og kan slippe oss litt mer løs, kan oppleves helt annerledes med barneøyne. Barn kan synes det er skremmende og uhyggelig, og det kan gjøre dem utrygge og redde for at det skal skje igjen, sier hun.

Maks to glass er greit

Av-og-til har tidligere spurt barn om hvor mange glass de synes det er greit at voksne drikker sammen med dem.

– Barn merker at vi har drukket mye tidligere enn vi tror. De vi har spurt sier at de synes ingen, ett eller to glass er greit. Da mener jeg at vi voksne skal tenke oss veldig godt om før vi drikker noe mer enn det, sier Eriksrud.

Ipsos spurte 2.913 personer på landsbasis i april og mai i år om følgende:

"Har du noen gang i løpet av de siste tre årene sett berusede voksne sammen med barn på nyttårsaften?"

De 131 respondentene av dem bosatt i Østfold, svarte slik:

Ja – 31 prosent

Nei – 69 prosent