Nyheter

– Det fine med julematen er at du ikke trenger å finne opp kruttet

Sara Johannessen Meek (33) har gjort det til sitt levebrød å fotografere gastronomiske kunstverk, men multekremen til mormor på Torp er det ingen som slår.

– Ha alltid åpne dører og åpne kjeler, det er nok det aller viktigste jeg har lært, smiler Sara Johannessen Meek.

Kjærligheten til mat og omsorgen som ligger i å ville delen den med alle rundt seg, har smittet over på fotografen, som har tatt veien via nyheter og mote før hun spesialiserte seg på matfoto.

Søker du opp emneknaggen #lisebakersarasmaker, ser du fort at det er en jobb med fristende frynsegoder. Sara og kjendiskokk Lise Finckenhagen har blitt et radarpar som etter hvert har laget hele fire kokebøker sammen. Sammen med Bent Stiansen har hun dessuten laget boken «Søndagsmiddag», og hun både filmer og fotograferer for matprat.no og satsningen rettet mot barn, matstart.no.

- Da vi lagde bildene til av karamellpudding til Lises julebok, måtte vi faktisk ringe mormor og få noen tips av henne. Selv mesterkokker trenger i blant litt assistanse.

Da Lise og Sara skulle fotografere karamellpudding til "Lises jul", måtte de få eksperttips av Saras mormor. - Selv mesterkokker trenger i blant noen gode råd fra erfarne besteforeldre, smiler Sara. Foto: Sara Johannessen Meek / Font Forlag

Alltid sitron

Fotografen nyter ikke bare godt av de spiselige «modellene» sine, hun har også plukket opp tips og triks fra mesterkokkene til sin egen matlaging.

– Jeg må ha sitron i kjøleskapet! Er det ett enkelt tips jeg skal trekke fram, så er det nettopp at sitron er en helt genial smaksforsterker som gjør både søte og salte retter hakket bedre, sier Johannessen, og fortsetter:

– Men kanskje enda viktigere er det å involvere folk i matlagingen, og spesielt folk som kan være litt skeptiske. Det å være med på å lage og smake underveis, gjør det maten ufarlig.

Mat til Julaften laget av VGs kokk Lise Finckenhagen. 
Julaftenmaten. Mat til den store dagen. Familiemat. 
Ribbe. 
FOTO: SARA JOHANNESSEN / VG

Alt kjøtt, også ribbe, blir bedre av å gi det godt med tid. Foto: Sara Johannessen Meek / Font Forlag

Lek med maten

– Noe av det første jeg gjorde da jeg fikk barn, var å kjøpe en trappekrakk til å ha ved kjøkkenbenken, sånn at de skal kunne være med på og se alt som skjer.

Det skal være gøy og terskelen skal være lav for å lage mat, mener Gressvik-jenta, som gjerne serverer pannekaker på gulvet eller lager rosa spagetti med en rødbet i kokevannet. Barna har hun med seg både i matlagingen hjemme og på jobb. I desember har de bakt kaker og laget konfekt nesten hver eneste kveld. Det kan komme godt med når Sara og familien i år skal feire sin aller først jul i eget hus på Kråkerøy.

– Vi blir en hel gjeng med familie og svigerfamilie, og vi skal ha både ribbe og pinnekjøtt og hele fire desserter. Det blir mammas krumkaker med multekrem, svigermors mølsgrøt, fruktsalat og riskrem. Alle skal få sin favoritt!

Johannessen Meek utfordrer gjerne gjestene og liker å pushe grensene, men mormors multekrem får ingen tøyse med.

– Nei, der går grensen selv for meg, ler hun.

Mesterkokkenes beste tips 

– Noe av det fine med jula er at maten gjerne er bestemt av vaner og tradisjoner. Du trenger ikke finne opp kruttet, bare sette av tid og kose deg med det, sier Sara Johannessen Meek, som mener det likevel er rom for å teste nye vrier på tradisjonsmaten.

– Lise Finckenhagen har for eksempel lært meg at den norske julematen trenger å friskes opp med syrlighet fra frukt og grønt. Det hever måltidet uansett om det er kalkun eller ribbe du serverer. Lag en salat av epler eller sitrusfrukter, og sørg for at den gir litt sprek tyggemotstand.

Å behandle råvarene med respekt og varsomhet har også blitt et mantra for den matglade fotografen. Av ekspertene hos Matprat har hun fått innprentet av kjøtt trenger tid. Når det gjelder julematen bør preppingen av kjøttet helst begynne allerede kvelden før kvelden for å sikre et godt resultat.

– Bent Stiansen har dessuten gitt meg et lurt tips: I stedet for å lage en rist av pinner til pinnekjøttet, kan du dekke bunnen av kjelen med mandelpoteter. Da sparer du oppvask og får ekstra digge poteter på én gang.

###

Bent Stiansen har gitt Sara de beste tipsene for pinnekjøttmiddag. Foto: Sara Johannessen Meek / Font Forlag

Praktiske løsninger som både gir matglede og lave skuldre er blant Saras favoritter, og hun har også selv noen helt egne triks på lur:

– Ha alltid en stor boks med fløteis i fryseren. Går noe skeis, er det bare å hvelve hele boksen over på et fat og pynte med det du har av frukt, bær, småkaker, godteri og «frusere». Da har du en festdessert som alle liker på bare noen minutter.

Appelsin, fennikel og granateple kler både ribbe, pinnekjøtt og kalkun.

En saftig salat med fennikel, appelsin og granateple kler både ribbe, kalkun og pinnekjøtt. Foto: Sara Johannessen Meek / Font Forlag

Lise Finckenhagens fennikel- og appelsinsalat med granatepledressing 

2-4 personer

1 mellomstor/stor fennikel
2 appelsiner
1 rosa grapefrukt
½ granateple
1 ss flytende honning
1 ts sherryeddik eller rødvinseddik
5 ss olivenolje
2-3 ss hakkede pistasjkjerner
salt og kvernet pepper

Skjær vekk de grønne «fingrene» på fennikelen (ta vare på «fennikeldillen»). Del fennikelen i to og skjær den i syltynne skiver med en kjøkkenmandolin (grønnsakskutter). Skjær av skallet på appelsinene og grapefrukten og skjær fruktkjøttet i jevne biter. Bruk en skje og bank ut granateplekjernene. La to spiseskjeer av kjernene være hele og knus resten med en gaffel. Visp sammen granateplesaften med honning, eddik og olivenolje. Smak dressingen til med salt og pepper. Bland sammen fennikelskiver, appelsin, grapefrukt, to spiseskjeer granateplekjerner og pistasj. Drypp over dressingen eller server den ved siden av.

(Oppskrift fra «Lises jul», Font Forlag)

Mer fra Dagsavisen