Nyheter

Helseministeren: – God helse er å mestre sitt eget liv

Tidligere rusmisbruker Anita Johannessen (54) fra Fredrikstad er beviset på at helseminister Bent Høies ord er nøkkelen til livskvalitet. Torsdag salet hun opp sammen med helseministeren.

Bilde 1 av 4

Anita Johannessen er utøver i prosjektet «Idretten skaper sjanser» på Tune ridesenter (Stall Hansen), dratt i gang av gatelagsgründer Morten Nyborg – i samarbeid med Råde og Onsøy Rideklubb og Norges Rytterforbund.

Opp fra rennesteinen

– Hvem skulle ha trodd at jeg kom til å ri sammen med helseministeren. I april lå jeg bokstavelig talt i rennesteinen, nå er livsgleden kommet tilbake. Takket være gode hjelpere og ikke minst min nye firbeinte venn, smiler Anita fornøyd.

– Prosjektet er en snøball som ruller, og den ruller fort. Vi har gjennom gatelagprosjektet sett hvilken god effekt deltakelse har gjort med enkeltmennesket. Særforbundene har bidratt mye – men når det er sagt, vi er helt avhengig av at utøvere griper muligheten. Anita Johannessen er det beste eksempelet på at det er mulig, noe som garantert vil inspirere mange, sier helseminister Bent Høie.

Les også: Anita (53) rusfri og hestefrelst: – Jeg har fått livet tilbake (Demokraten+)

(Saken fortsetter under bildet)

Bent Høie er imponert over innsatsen Anita Johannessen har gjort for å bli rusfri. – Anita blir garantert en inspirasjon for mange, sa helseministeren.

Bent Høie er imponert over innsatsen Anita Johannessen har gjort for å bli rusfri. – Anita blir garantert en inspirasjon for mange, sier  helseministeren. Foto: Tomm Pentz Pedersen

Høie til hest

Som Gressvik-kvinnen Anita tidligere har fortalt til Demokraten har hun fått en ny, meningsfylt og positiv hverdag.

– Jeg var livredd for hester. Den første gangen jeg kom hit satt jeg «limt fast» til en krakk inne i stallen. Tidligere gikk dagene med til å ligge hjemme på sofaen og bli gradvis mer og mer deprimert. Nå vil jeg helst være sammen med hestene hver dag, sa hun i førsten av juli.

For et halvt år siden var ikke ridning det som sto øverst på Anitas ønskeliste, nå er rideturer og deltagelse på dressurstevner toppen av lykke. Etter noen runder med rolig skritt i ridehallen snur Anita seg mot helseminister Bent Høie som også sitter på hesteryggen:

– Skal vi trave litt?

Høie responderer ikke. Sannsynligvis er helseministerens siste ord fra lunsjen betegnelsen på egen kunnskap som rytter.

– Jeg grugleder meg til å ri.

Hest på blå resept

Norges Rytterforbund, Norges Cykleforbund og Norges Skiforbund er sammen om lavterskeltilbud for rusavhengige - på dag og kveldstid. På torsdagens julelunsj deltok også idrettspresident Berit Kjøll og rytterforbundets president Tore Sannum.

– Idretten gjør ikke forskjell. Samspill og mestring er godt for de fleste. Hest burde ha vært på blå resept, mente Sannum i sin hilsen til utøverne.

– Så langt har 540 utøvere med rusbakgrunn funnet veien inn i idretten, vi ønsker flere, sa Berit Kjøll.

Fram til sommeren neste år følger et TV 2-team utøverne i prosjektet «Idretten skaper sjanser» . Petter Nyquist, kjent fra serien «Petter uteligger», er med både bak kamera og som fortellerstemme i realityserien. I 2021 settes seks episoder opp på sendeskjemaet.