Nyheter

Fredrikstad kan vise vei

SV-leder Audun Lysbakken burde ta seg en tur til Fredrikstad for å lære og forstå hvordan og når en ny nasjonal rødgrønn politisk felles front kan skapes og utvikles.

Både Støre, Vedum og Lysbakken har mye å lære av Jon-Ivar Nygaard, skriver Frode Rekve.
###

Hans forslag og idé om å danne en slik politisk plattform så raskt som mulig, er nok litt prematur. Det nye spennende rødgrønne flertallet i mange store norske byer og kommuner må trolig få gå seg til litt bedre først. Her er Fredrikstad et meget godt eksempel.

Et utålmodig landsstyre i SV gikk allerede sist helg inn for å meisle ut en ny felles politisk plattform for de rødgrønne partiene foran Stortingsvalget i 2021. Forslaget har som ventet ikke fått den varmeste omfavnelsen blant alle de rødgrønne partiene. AUF og to av LOs største forbund, Fagforbundet og Handel og Kontor, hyller imidlertid initiativet.

Lederen for de 370.000 Fagforbunds- medlemmene, Mette Nord, mener at en brei allianse om en felles sentrum/venstre- politikk allerede nå, kan skape optimisme, trygget og forutsigbarhet for velgerne. Det er også verdt å merke seg at MDG for tida er i ferd med å gjøre sine hoser ekstra grønne nettopp i LO.

Det er de minste partiene, Miljøpartiet de Grønne, Rødt og SV selv, som er mest positive til å komme i gang med arbeidet om en felles politisk front. De to store, Arbeiderpartiet og Senterpartiet, ser seg nok ikke like godt tjent med å bruke tid, krefter og lange, vanskelige politiske diskusjoner om en felles rødgrønn plattform nå. Sp har rett og slett foreløpig avvist hele tanken.

Årsaken er åpenbar: Arbeiderpartiet og Senterpartiet er begge skeptiske til deler av den nasjonale politikken til både MDG og Rødt, om enn på litt forskjellige politiske saker. Ap føler seg ikke trygge på endel av det gammelkommunistiske tankegodset i Rødt, og for Sp er MDG nærmest en hovedmotstander i rovdyrpolitikken.

Dessuten, og det er kanskje viktigst, Arbeiderpartiet og Senterpartiet kjemper nå en reell og beinhard kamp seg i mellom om hvilket av de to partiene som etterhvert skal bli det største av de rødgrønne partiene. Senterpartiet har lenge tatt kraftig innpå Arbeiderpartiet i samtlige meningsmålinger. Det skyldes Senterpartiets klare og tydelige motstand mot all offentlig sentralisering og partiets like tydelige distriktsprofil i så å si alle saker.

Arbeiderpartiet er på sin side i ferd med å legge om kursen og nærmer seg nå Sp i flere viktige politiske spørsmål. Allikevel er troverdigheten og tilliten til det gamle Ap- slagordet «By og land, hand i hand» virkelig svekket, særlig i Nord Norge. Og dersom, ja dersom Senterpartiet faktisk skulle bli det største nasjonale politiske partiet her i landet, og kreve å få statsministeren, spørs det om det blir noen felles rødgrønn politikk i det hele tatt. Da vil rett og slett det norske politiske landskapet endre seg så fundamentalt at nesten alt kan skje. Og vi husker jo alle hvordan det gikk sist Sp hadde statsministeren. Det endte med en staurbærende Per Borten i underbuksa!

Men det er ennå fremdeles nesten to år til Stortingsvalget, og i mellomtida skal det rødgrønne samarbeidet utvikles i en lang rekke norske byer og landkommuner. Det er her Audun Lysbakken & Co kan finne de beste konkrete bidragene til sitt ønske om en felles nasjonal, rødgrønn politisk plattform.

I Fredrikstad er det for eksempel kommet mange nye ivrige og unge krefter inn i kommunestyret. Ingen av dem er foreløpig preget av politisk taktikkeri og smart posisjonering. Tida vil vise hvor smidig eller motsetningsfylt vårt lokale rødgrønne styre blir i virkeligheten. En ekstra stor utfordring blir å utforme en bærekraftig, felles klimapolitikk i Fredrikstad.

Vår by har imidlertid en usedvanlig godt egnet og dyktig ordfører som ganske sikkert greier å lose det rødgrønne flertallet i Fredrikstad fram til politisk levedyktige kompromisser. Både Støre, Vedum og Lysbakken har mye å lære av Jon-Ivar Nygaard. De rødgrønne partilederne vil åpenbart gjøre noe klokt, dersom de etter en eventuell valgseier om to år, inviterer Nygaard til kongens bord som kommunal og moderniseringsminister.

Frode Rekve fra sidelinja:
Kamp mot skoleslåssing
«Et nasjonalt fartøyvernsenter har livets rett i Fredrikstad»
Kampen for ytringsfrihet
Jellestadskipets magi og tiltrekning
Ap trer endelig fram i lyset

Hvor er du, Høgmo? – FFK svarer: Historier er mer interessante når du finner dem på selv
Også NRK tryner i Viken – NRK svarer: Du tar feil, Frode Rekve
Ørnen svever fortsatt
Fotballdilla og fellesskapet
Stem NEI til Viken