Nyheter

Tatt med nesten 400 liter øl og sprit: – Han sa det skulle brukes til «party»

Den polske sjåførens smuglingsforsøk over den gamle Svinesundsbrua lørdag ble raskt avslørt. Dagen etter fikk tollerne stanset en svensk bil med over 60.000 sigarettpapir i lasten.

Tollerne på Svinesund observerte lørdag en norskregistrert bil som kom over grensa via fylkesvei 118, den gamle Svinesundsbrua. De bestemte seg for å kontrollere bilen, og fikk stoppet den ved Ingedalskrysset på E6.

– Våre betjenter tittet inn, og så at det lå noe skjult under pledd og i bagger som kunne se ut som alkohol. Sjåføren bekreftet dette, og sa at det skulle brukes til «party», forteller kontorsjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted.

Les også: Avdekket tre forsøk på storsmugling av øl og sprit

Nesten 7.000 sigaretter

Både bilen og føreren, en polsk mann, ble tatt med tilbake til tollstasjonen på Svinesund. Underveis forklarte han at han hadde lastet varene selv, og at formålet var å frakte dem inn i Norge.

– En opptelling viste at det dreide seg om 39 liter brennevin og 348 liter øl. I tillegg hadde han med seg 6.860 sigaretter, sier Grandahl.

Totalt utgjør dette en avgiftsunndragelse på nesten 60.000 kroner, og den polske mannen kan forvente seg en straffereaksjon fra politiet for smuglingsforsøket.

– Vi så samtidig at fjæringssystemet på bilen var manipulert, og den er derfor begjært inndratt, legger Grandahl til.

Les også: Stoppet polsk varebil fullastet med 3.000 liter alkohol

Alkoholen var forsøkt skjult i bagger og under pledd i bilens baksete og bagasjerom.

Alkoholen var forsøkt skjult i bagger og under pledd i bilens baksete og bagasjerom. FOTO: Tolletaten

Sjeldent beslag

Dagen derpå, søndag ettermiddag, var det en Sverige-bosatt manns tur til å bli avslørt med ulovlig last. Også denne gangen gikk smuglerruta over den gamle Svinesundsbrua, før bilen han kjørte ble stanset like ved tollstasjonen.

– Sjåføren hadde med seg familien, med to barn. Han forklarte at han var på vei til Østfold for å gjøre en jobb for en kamerat, gjengir kontorsjefen.

Da tollerne spurte ham om han hadde noen varer å deklarere, svarte han kontant nei. Han var heller ikke veldig lysten på å åpne bagasjerommet.

– Det var et todelt bagasjerom, og han åpnet etterhvert den ene delen. Da betjentene våre undersøkte den andre delen, så de at det lå masse sigarettpapir i hjulbrønnen. Dette forklarte han at skulle leveres til en kar i Norge, sier Grandahl.

Hele 61.440 sigarettpapir ble funnet, noe som utgjør en verdi på 67.000 kroner.

– Det hender vi beslaglegger sigarettpapir, men det er ikke ofte vi tar såpass store mengder, avslutter Grandahl.

Les også: Hadde nesten 30.000 sigaretter og 750 liter alkohol i varebilen

De drøyt 60.000 sigarettpapirene var forsøkt skjult i en hjulbrønn i bilens bagasjerom.

De drøyt 60.000 sigarettpapirene var forsøkt skjult i en hjulbrønn i bilens bagasjerom. FOTO: Tolletaten

Mer fra Dagsavisen