Nyheter

Her kan du være frivillig i jula

Fredrikstad har mange tilbud til enslige og andre med behov for et sted å være i jula. Her er oversikten.

Julegateåpning i Gamlebyen

Frivillighet-Fredrikstad er inne i en hektisk periode. Juleforberedelser for alle byens enslige og trengende står på trappene. Om en snau måned må alt være på pass.

Og det pleier ikke å mangle på hjelpsomhet i Fredrikstad i julen, tvert i mot: Hvert år er det flere som ønsker å hjelpe, enn det er plass til.

Derfor begynner det å haste, hvis du vil være med og bidra til at noen som trenger selskap og hjelp, får en åltreit julefeiring.

KRONIKK: Fra 2021 mister landets 462 frivilligsentraler sitt statlige driftstilskudd

– Trenger spesielt sjåfører med stor bil

Det er Leif Andreas Solberg fra Kiwanis Club Kråkerøy som har hovedansvaret for gjennomføringen av Kiwanis tradisjonelle julemiddag på Scandic City i år. Han sier at det til nå er forholdsvis få påmeldte, men at det pleier å renne inn med henvendelser fra både frivillige og gjester når månedsskiftet nærmer seg.

– Det er mange enslige og eldre som ikke har noen å feire jul med. Ofte er det ektepar som bare har hverandre, og ikke noen annen familie å feire jul med, fortelller han.

Påmeldingen for middagsgjester er åpen til og med 18. desember, og de regner med omlag 150 gjester i år. Når det gjelder frivillige, er spesielt sjåfører med stor bil velkommen.

– Vi har blant annet et ektepar der begge sitter i elektrisk rullestol. De må ha en tilpasset bil som de kan kjøre stolene inn i. Vi har også flere andre i rullestol, men de stolene kan klappes sammen – så da trenger man bare å ha plass til dem, sier han.

Derfor trenger de sårt noen som kan kjøre store biler på julaften.

Slipper oppvasken

Andre frivillige kan selvsagt også melde seg til «tjeneste».

– Det er veldig populært å være frivillig hos oss, for det er så hyggelig. Scandic stiller jo med mat og alt, så hjelpen består mest i å hjelpe til med å hente mat, og å prate sammen med gjestene, sier Solberg.

– Man havner ikke på oppvasktjeneste?

– Nei, hehe, det ordnes med av Scandic City, de stiller med kokker og full julemiddag.

Arrangementet på City er spesielt rettet mot enslige, gamle og alenemødre med barn.

– Det blir dekket i bankettsalen på City, og der er det plass til cirka 170 personer, sier Hanne Falleth, President i Fredrikstad Kiwanis.

Kiwanis starter hentingen av gjester rundt klokken ett. Veterankorpset spiller ved ankomst, og fra klokken 14 serveres middag, med underholdning av Einar Solem, Kari Stokke og Bjørnar Spydevold. Klokken 15 serveres bløtkake og kaffe, og Arne Børresen og Espen Kristoffersen spiller.

For å delta på Julemiddagen til Kiwanis som gjest eller frivillig - kan du melde deg på til Leif Andreas Solberg, på telefon 413 28 260 eller leian-s@online.no.

Kan du synge eller lese?

Kirkens bymisjon har også julemiddag for dem som trenger det. Den serveres fra klokka 15.30.

– Det er gratis julemat, kaker og kaffe. Det siger på med frivillige som vil bidra, men det hadde vært hyggelig med noen som kan bidra med sang eller opplesing, sier Anne Marie Kvarme i Kirkens Bymisjon.

Hvis du vil hjelpe kan du kontakte Anne Marie Kvarme direkte på tlf 482 47 749 / 489 44 880 eller e-post anne-marie.kvarme@bymisjon.no.

Også Blå Kors har knapt med ledige frivillig-plasser nå.

– Blå Kors Fredrikstad arrangerer «Min Jul» for fjerde året på rad nå i år. «Min Jul» er en tradisjonell julefeiring for barnefamilier, som av en eller annen grunn ikke kan feire jul hjemme. Blå Kors-virksomhetene Plankebyen Frivilligsentral og Barnas Stasjon står for forberedelsene og koordineringen. I år igjen arrangeres det i samarbeid med Restaurant Slippen. Det har vært en påmeldingsprosess, idet det er et helt lukket arrangement, og deltakerlisten er nå klar; det blir ca. 55 personer fordelt på 18 familier med barn, sier daglig leder Hanne Sofie V. Vrangen

I dette arrangementet deltar 14 tidgivere (frivillige) på forberedelser 23. desember. De pynter og rigger lokalet til julefeiring. 20 tidgivere deltar i selve gjennomføringen av arrangementet på julaften. Arbeidsoppgaver for den enkelte er da godt kjent på forhånd.

– Må si nei

– Per i dag har vi fylt opp med tidgivere i alle de oppgavene som skal løses inn mot, og i arrangementet «Min Jul» – slik at vi nå er i den «luksusposisjonen» at vi er nødt til å si det er fullt til de som henvender seg. Engasjementet og interessen fra frivillige har vært formidabel! Det er mange som ønsker å hjelpe til der ute, sier Vrangen.

– Men, vi ønsker alltid frivilligheten hjertelig velkommen, og det er alltid behov for tidgivere inn i våre ni virksomheter i Blå Kors Fredrikstad også utenom de spesielle arrangementene, legger hun til.

Dersom noen ønsker å bli tidgivere, kan de ta kontakt med Hanne Vrangen i Plankebyen Frivilligsentral på telefon 90 72 14 61, eller gå inn på frivillig.no og blaakors.no.

KOMMENTAR: Oppskrift på Lykke: Kast alt. Kjøp så denne kniven. Pris: 1650 kroner

– Debut for kommunal gratiskalender

Fredrikstad kommune stiller også opp for innbyggerne sine i jula, og har i år lansert en gratis julekalender med aktiviteter.

– Ja, dette er første gang vi har gratiskalender, sier kommunikasjonsrådgiver i Kulturetaten, Tine Solberg Johansen.

Julekalenderen er rettet mot barnefamilier.

– Bak lukene har vi alt fra en tur på biblioteket når det er mørkt, til julekonsert på St. Croix, klokkespillkonsert, skøytedag og minikurs i mosambikisk dans. Vi vil gi barn og unge i Fredrikstad muligheten til å oppleve, delta, skape og være aktive i førjulstiden, sier Kristine Czynski, stabskoordinator i Kulturetaten.

Alle lukene i kalenderen legges ut før desember for å gi familier muligheten til å planlegge. Her kan du lese mer om kalenderen, og se hele programmet.

Hege Stormarken ved Blå Kors er evig takknemlig for givergleden til Fredrikstad-innbyggerne.

– Vi vil passe på å takke alle støttespiller som hjelper oss slik at vi kan arrangere så mange gode familieaktiviteter, slik at bekymringer og utenforskap reduseres for den enkelte.

LES OGSÅ: – Det å ha noe å gå til og treffe andre mennesker er viktig for alle