Nyheter

Onsøy bibliotek tester utlån av elsykler

Nå kan du låne elsykkel på biblioteket på Gressvik, som er først ut i Fredrikstad med dette tilbudet. Men først må du stille deg i kø.

Bilde 1 av 2

– Jeg er innom biblioteket minst en gang i uka, og var rask til å skrive meg på lista da jeg for tre uker siden så at de skulle starte med utlån av elsykler. Jeg har nemlig vært fysen på å prøve det en stund, forteller Lars Erik Henriksen (50 neste helg), som var først på ventelista og tirsdag altså den første til å hente ut en elsykkel til låns.

(Saken fortsetter under bildet)

Lars Erik Henriksen hentet tirsdag ut den første elsykkelen til låns ved Onsøy bibliotek. Avdelingsleder Bente Bjerke (til venstre) og biblioteksjef Tora Klevås i Fredrikstad kommune er stolte av det nye tilbudet.

Lars Erik Henriksen hentet tirsdag ut den første elsykkelen til låns ved Onsøy bibliotek. Avdelingsleder Bente Bjerke (til venstre) og biblioteksjef Tora Klevås i Fredrikstad kommune er stolte av det nye tilbudet. FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

18 på venteliste

Responsen på tilbudet har så langt vært upåklagelig, kan avdelingsleder Bente Bjerke ved Onsøy bibliotek fortelle. Biblioteket har to elsykler og 18 på lista, noe som betyr at syklene er opptatt i ni uker fremover. Man kan låne elsykkel i en uke av gangen.

– Vi har mulighet for å skaffe flere, men vil først se an i hvilken grad folk benytter seg av tilbudet. Responsen fra start har jo vært strålende, mener Bjerke.

Mer synlig bibliotek

Ordningen med utlån av elsykler blir for første gang testet kommunalt i Fredrikstad. Det var biblioteket selv som tok initiativ på forespørsel fra Pedalen Sykkelversted på St. Croix. Syklene dekkes av ordningen Klimasats i Miljødirektoratet, mens det europeiske Interreg-samarbeidet langs Østfolds grense til Sverige eier prosjektet Fossilfritt 2030, som er pådriver for en endring i transportmidler.

– Det er veldig bra at vi på biblioteket lokalt kan være først ute i kommunen. Biblioteksjefen var positiv, så vi fikk ryddet lagringsplass til syklene og meldt oss på. Slik håper vi som bibliotek å nå ut til flere, for syklene må hentes og leveres tilbake her hos oss. Utlånstilbudet gjelder for hele Fredrikstad, påpeker Bjerke overfor Demokraten.

– Vi vet at 15-20 prosent av innbyggerne bruker oss, og vi vil gjerne snakke med de andre 80 prosentene, blant annet ved å låne ut andre ting enn bøker, lydbøker og film, forklarer biblioteksjef Tora Klevås i Fredrikstad kommune.

Teste før kjøp

Lagringsplassen til elsykler på Gressvik får de kanskje ikke bruk for, skal vi tro de lange ventelistene. Det er biblioteksjefen glad for. For ikke bare vil en større del av byens befolkning bli kjent med biblioteket. Bruk av elsykkel som transportmiddel har selvsagt også en miljøprofil.

– Gjennom en ukes lån får innbyggerne mulighet til å teste både i forbindelse med jobb og fritid, før de eventuelt går til innkjøp av en elsykkel selv. Det koster jo litt, så mange vil sikkert ønske å vite at elsykkel passer for dem først. Jeg er imponert over at det er så mange på venteliste nå i høst, sier Klevås.

Et helsetiltak

Førstemann til mølla, Lars Erik Kristensen har aldri prøvd elsykkel før han tirsdag morgen trillet ned bakken på Haua. For ham blir anskaffelse av elsykkel eventuelt et tiltak for helsa.

– Jeg har vært gjennom flere ryggoperasjoner og har en skade i beinet, så jeg klarer ikke å gå så langt. Med elsykkel blir det kanskje lettere å være ute i frisk luft og samtidig få lett mosjon med litt motorisert hjelp når jeg trenger det.

– Med både motor og vinterdekk lar du kanskje bilen stå når du skal til byen også?

– Jeg er nesten aldri i byen, men det ville uansett ikke vært et reelt alternativ fra der jeg bor, må jeg være ærlig på, sier Øyenkilen-mannen.

Internt i kommunen har bruk av elsykler allerede fått seg et løft. Kommunen har for øyeblikket 100 elsykler som ansatte kan bruke mellom virksomhetene i arbeidstiden, ifølge klimarådgiver Grete Rasmussen.

LES OGSÅ:
Ustabil heis stenger Gabriel (7) ute fra biblioteket (Demokraten+)

– Kan vurdere strakstiltak (Demokraten+)
Handikapforbundet mener kommunen har et forklaringsproblem (Demokraten+)
LEDER: «Hysj! – heisen er ustabil»

MENINGER: «Nå er det på tide at Fredrikstad bibliotek får en heis som fungerer»

Mer fra Dagsavisen