Nyheter

Nå kan du ta «jobbferja» fra Ålekilene

Fredrikstads nyeste ferjerute åpnet mandag.

Bilde 1 av 8

Den fire måneder lange testperioden med arbeidstidsferje fra Ålekilene har nå startet. Mandag til fredag går det nå ferje direkte fra Østkilen til sentrum, med Værste som eneste holdeplass på veien, med sju avganger fra Gressvik-siden om morgenen og fem avganger fra sentrum på ettermiddagene.

(Saken fortsetter under bildet)

LOKALPATRIOTER: Leder i Gressvik lokalsamfunnsutvalg, Signe Prøis og tidligere leder Oddbjørn Pedersen stilte med sykkel og flagg.

LOKALPATRIOTER: Leder i Gressvik lokalsamfunnsutvalg, Signe Prøis og tidligere leder Oddbjørn Pedersen stilte med sykkel og flagg. FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

– Det er fantastisk! Det gir større mulighet for flere til å slippe å ta bilen til sentrum. Ferjetilbudet er nå mer fleksibelt med tanke på hvor på Gressvik man bor. I tillegg kan det gi mindre trafikkbelastning på Gressvik torg. Ikke minst er det gratis, smiler Signe Prøis, leder i Gressvik lokalsamfunnsutvalg til Demokraten før den første avgangen mandag morgen.

Hun påpeker hvordan den nye ferjeruta også kommer Slevik-folk til gode.

– Slevik-beboere sier jo selv at det er et godt alternativ til bussen, da bussturen tar lang tid og heller ikke korresponderer særlig bra. Nå kan de kjøre til Åle, parkere gratis og ta ferja videre.

– Hvor viktig er det gratis parkeringstilbudet?

– Det er selvfølgelig viktig. Jeg har hørt at plassen er lånt ut for fem år, så vi kan jo håpe at det vil vare, sier Prøis.

En slik femårsavtale om utlån av den store grusplassen til parkering, har ikke rot i virkeligheten, ifølge grunneier på Østkilen 3, Morten Jacobsen. Han er imidlertid svært åpen for å beholde det gratis parkeringstilbudet.

– Absolutt! Vi har vært ærlige om hva som er vår motivasjonsfaktor. Vi ønsker å utvikle området og er avhengig av å ha med oss kommunen, som sånn sett har gode kort på hånda nå. Det kan bli vinn-vinn, og foreløpig har vi en positiv dialog. Men fortsatt er vi nå inne i en testperiode for å se an grunnlaget for et ferjeleie her, sier Jacobsen.

(Saken fortsetter under bildet)

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap, til venstre) og grunneier Morten Jacobsen på Østkilen 3, i prat etter å ha ankommet sentrum med den nye ferjeruta.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap, til venstre) og grunneier Morten Jacobsen på Østkilen 3, i prat etter å ha ankommet sentrum med den nye ferjeruta. FOTO: MARTIN NÆSS KRISTIANSEN

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) åpnet den nye ferjeruta med snorklipping og festtale. En stadig utvidelse av muligheten til å bruke elva som reisevei er bra for Fredrikstad, mener han.

– Dette blir veldig spennende. Vi ser at utviklingen de senere år, med stadig nye ferjestrekninger, har vært en suksess. Det skulle ikke forundre meg om også Ålekilene-sentrum blir en suksess.

– Hvor stor passasjerøkning forventer kommunen med dette?

– Det har vi ikke konkrete tall på, men nå skal vi forsøke i fire måneder. Vi håper på en vekst som følge av den nye ruta, som trolig også vil avlaste Gressvik. Det er jo en del av hensikten. På Gressvik er som kjent parkeringskapasiteten sprengt, påpeker Nygård.

Når bomringen i Fredrikstad åpner om et par uker, vil ferjetransporten bli enda viktigere for folk, tror han.

– For de over 15.000 innbyggerne i gamle Onsøy, som mange av dem arbeider i byen, vil bomringen være et insentiv til i større grad å ta i bruk alternativ transport. Det tror jeg også stadig flere vil gjøre, sier ordføreren til Demokraten.

Testperioden for den nye ferjeruta strekker seg fra 28. oktober til 28. februar.

Mer fra Dagsavisen