Nyheter

Kurtes siste ord til Tom Raae

Tidligere idrettsleder, Rolvsøy IF-ildsjel og Demokraten-journalist Tom Raae ble bisatt torsdag. Her er Rolvsøy IF-leder Trond "Kurte" Andreassens siste ord til idrettskompisen.

###

Kjære Liv, Fredrik, Marius, Hege, Linnca, Hedda,Tuva, Tilde og Tallak, søstre Marit og Toril og svogere Geir og Gunnar. Jeg ønsker å si noen ord til dere på vegne av idrettsvenner i Rolvsøy IF.

For noen uker siden holdt jeg minneord over Kjell Bunes i Leie kapell, hvor Tom var tilstede og tok farvel med sin gode kamerat.

Nå er det for deg, Tom!

Tom Raae ble bisatt i Rolvsøy kirke torsdag 24. oktober.

Tom Raae ble bisatt i Rolvsøy kirke torsdag 24. oktober. FOTO: ERIK WIGGO LARSEN

Det var med stor tristhet, at jeg mottok meldingen om at Tom hadde sovnet stille inn med sine nærmeste rundt seg. Jeg hadde fått et forvarsel gjennom Fredrik noen dager før, men likevel når beskjeden kommer er vi ikke forberedt.

For meg, var Tom Rolvsøy på sitt beste. Gjennom 40 år var du en viktig del av idretts- og lokalmiljøet i Rolvsøy IF. En bauta og ildsjel i nærmiljøet, som jeg beskrev han i Fredriksstad Blad. Engasjert i mangt og mye i «bygda» si, stort Rolvsøy-hjerte som omfavnet mange mennesker, mye frivillig arbeid, stor dugnadsdsånd, utallige timer i Rolvsøyhallen, lagleder, dommer, kioskansvarlig, styreleder i håndballgruppa, i valgkomitteen, styremedlem i hovedstyret inntil det siste året og ikke minst æresmedlem.

Hans lederstil var preget av egenlært komptetanse, energi, kreativitet med et opphav av ideer, samt hans evne til å å ta vare på folka sine som Fredrik og Marius beskrev så fint på sitt innlegg på Facebook.

I tillegg representerte han Rolvsøy IF på krets og regionnivå innen håndballen i ulike funksjoner. Her mottok han også utmerkelse for sitt engasjement.

Han fikk også som siste person kulturprisen i Rolvsøy kommune i 1993 og Rolvsøy Rotarys hederspris i 2011, som hans sønn Fredrik fikk i 2018. Tom satt i kommunestyret for Ap fra 1987 til 1991. Og han var en viktig person i oppstarten av Hauge lokalsamfunnsutvalg. Vil også passe å nevne hans arbeid rundt Rolvsøys historie sammen med Birgit Holmen. Tom hjalp henne med lysbilder som ble brukt i hennes fordrag i ulike fora. Dette arbeidet bringes videre gjennom nettstedet rolvsingen.no, hvor Roy Freddy og Birgit har ansvaret.

Jeg møtte Tom først gjennom håndballen, da jeg spilte håndball i Tindlund IF, hvor Tindlundhallen var møtested og samlingspunkt på og utenfor banen. Jeg husker Tom og mor Edith alltid var tilstede når søster Marit og Rolvsøy jentene spilte sine hjemmekamper i hallen. Senere møtte vi hverandre gjennom håndballgruppa i Rolvsøyhallen, i hovedstyret.

Og en ting har slått meg. Han var alltid på farta og ofte skulle han også noe annet samme dagen eller kvelden. Dette preget hans jobb som journalist i Demokraten etter årene som boktrykker.

Tom var alltid «først med det siste», og han var en pioner i forhold til den digitale avisverden som vi har i dag, med innføringen av nettavis i Demokraten.

Som pappa har han og  Liv fulgt opp barna Fredrik og Marius. Han var deres største forbilde og veileder. Begge dere to flotte guttene har gått videre i hans fotspor. Pappa viste dere veien til frivillig arbeid, som vi Rolvsøy IF er tankknemlige for i dag. Og dere nevner hans evne til å skape og ivareta gode relasjoner,som dere begge fører videre i hans gode ånd.

Som Kjell Bunes, var Tom klar i sine kommentarer og man hørte de når de var i Rolvsøyhallen og ofte i sammen med Svein Høiden. Man kalte dem trekløveret.

Disse tre fant opp VAR, lenge før fotballen. De dømte kamper fra tribunen, speakerbua og fra sekretariatet, og dette ble krydret med humor. Nå, Svein, er du det siste kløverbladet. Og du får ivareta avdøde Per Fugelli sitt utsagn: «Ta vare på flokken» på vegne av Kjell og Tom.

På søndag hadde Marius og Linnca dåp for Tilde og Tallak. Tom fikk oppleve at de begge kom til verden. Nye generasjoner av Raae-familien kommer til, som i sammen skal ivarta tradisjoner og minner. Dette viser også hvor skjørt og sårbart livet som vi får i gave er. Vi vet lite om morgendagen og hva det bringer.

Takk, Tom, for at jeg fikk bli med på laget i klubben vår. Og for en lagspiller du var! Takk, Tom, for at du har gitt så mye til Rolvsøy IF. Og ikke minst; takk, Liv, for at du har latt oss få ha Tom hos oss.

Overskriftene i minnordene om Tom i byens aviser var: «En bauta i nærmiljøet», «Rolvsøy har mistet en genuin patriot». Dette sier mesteparten om Tom og hans virke.

Avslutningsvis vil jeg lese de to første versene fra «Rolvsøysangen», som jeg tror Tom hadde blitt glad for:

De to første versene i Rolvsøysangen.

Kjære Tom, du vil bli savnet

Hvil i fred.

Flokken din vil aldri glemme deg.

Takk for at jeg ble kjent med deg!

Jeg lyser fred over Toms minne.

Trond "Kurte" Andreassen

LES OGSÅ: Tok farvel med folkekjære Tom Raae