Nyheter

«Rolvsøy har mistet en genuin patriot»

MINNEORD: Han gjorde seg bemerket som sportsjournalist, håndballfantast og kulturarbeider, Tom Raae. Onsdag sovnet den rause rolvsingen inn, bare 67 år gammel.

demokraten 100 år fest i gågata tom raae

Arne Børresen
på vegne av kollegiet i Demokraten

Han gjorde seg bemerket som sportsjournalist, håndballfantast og kulturarbeider, Tom Raae. Onsdag sovnet den rause rolvsingen inn, bare 67 år gammel. Raae vil først og fremst bli husket som en av Rolvsøy-bygdas aller største patrioter i nyere tid. Vel fortjent fikk han da også i 1993 den siste kulturprisen som ble delt ut mens Rolvsøy fremdeles var egen kommune.

Men om håndballmiljøet på Rolvsøy aldri hadde fått vokse seg så stort og omfattende uten Toms utrettelige innsats som trener og som pådriver for å bygge Rolvsøyhallen, så ofret han seg minst like mye for journalistjobben her i Demokraten. Det sies om Tom at han ofte kom til ulykkesstedene før både politiet og brannvesenet. Ikke så rart; i familiens Raaes hus fantes ingen ordinær radio. Bare en politiradio, slik eldstesønnen Fredrik uttaler til avisa i forbindelse med den fargerike pappaens bortgang.

For Tom var alltid på allerten enten det var julaften, nyttårsaften eller 17. mai;  hans ærekjærhet for Demokraten var grenseløs. Det handlet om å bringe hendelses-reportasjene ut i spaltene raskest mulig og helst foran nesa på konkurrenten lenger borte i gata. Tid om annen fikk han sogar spørsmål fra utrykningsetatene om å bidra med bilder og opplysninger til etterforskningsarbeidet etter å ha vært førstemann på stedet!

Men det var som sportsjournalist den alltid joviale Tom startet sin totalt 31 år lange karriere i avisa. Tidlig på 1980-tallet - etter å ha jobbet en del år hos trykkeriet C. Hanssen & Co - ville Demokratens sportssjef Sigmund Henriksen prøve håndballtreneren fra Rolvsøy som håndballkamp-referent. Slik skled Tom inn i redaksjonen som så mange andre i dette faget - og ble etter kort tid fast ansatt i redaksjonen.

Om Tom langt på vei var oppslukt av både idretten og avisa sent og tidlig så satte han likevel familien sin i høysetet. Han uttrykte ofte stor stolthet av kona Liv, «guttane» Fredrik og Marius og deres respektive koner og barn. Men respekten for Tom Raaes uegennyttige innsats for både bygdas kulturliv, det politiske arbeidet (han representerte Ap i kommunestyret fra 1987 til 1991) og idretten var gjensidig i Raae-familien. I mange år var både Liv og sønnene involvert i det svært så aktive håndballmiljøet på Rolvsøy, enten det dreide seg om rengjøring, kioskarbeide eller trenervirksomhet.

Tom trivdes i sin omgang med andre mennesker - og vice verca. Utallige ganger bragte Tom og sportskollegene Sigmund Henriksen, Vidar Henriksen, Knut Jørgen Johannessen og Stein H. Johansen fotballfrelste delegasjoner fra Fredrikstad til England. Det gikk gjetord i halve fylket om utfluktene til Manchester, London og Liverpool.

Men humørsprederen Tom Sigurd (som han het) fikk aldri oppleve pensjonsalderen med god helse i behold. De siste tre åra ble han gradvis svekket av Parkinsons sykdom, diagnosen han fikk stilt som 62-åring, og ble til slutt lenket til rullestolen. Onsdag sovnet han stille inn med sine nærmeste rundt seg. Et svært så aktivt liv hadde kommet til veis ende.

Fred med ditt minne, godeste Tom!