Nyheter

Kaller inn innbyggerne til krisemøte: Togsatsingen som sporet av

Litteraturhuset inviterer til krisemøte før krisemøtet om de nedslående nyhetene om jernbanesatsingen.

Utbyggingen av nye Østfoldbanen står i stampe, og planene for både nye Fredrikstad stasjon og Råde stasjon kan ryke. Det ble kjent denne uka at Bane Nor foreslår å droppe bygging av ny togstasjon i Fredrikstad og i Råde. Bakgrunnen er at samferdselsminister Jon Georg Dale har bedt om innsparingstiltak i innspillene til ny Nasjonal Transportplan 2022-2032.

Én uke før politikerne i Østfold møtes til krisemøte 14. oktober, inviterer Litteraturhuset Fredrikstad til folkemøte og debatt 7. oktober.

Nyhetene om stasjonsutbyggingen som kan stanse, kommer samtidig med allerede store kostnadssprekker og forsinkelser. Resultatet kan bli at den komplette utbyggingen av nye Østfoldbanen, igjen, kan bli kraftig forsinket. Hva sier de tusener av mennesker som daglig pendler med tog til jobb i Oslo, og som opplever togkø, forsinkelser, signalfeil og buss for tog?

"Er Østfoldbanen stebarnet som våre nasjonale politikere gir blaffen i?", spør Litteraturhuset, som i panelet har de to ordførerne René Rafshol (Råde) og Jon-Ivar Nygård (Fredrikstad) samt Arne Nævra, samferdselspolitisk talsmann for SV og medlem av transportkomiteen på Stortinget.

"Folkets krisemøte" finner sted samme dag som forslag til nytt statsbudsjett legges frem. Arrangøren åpner også opp for spørsmål og kommentarer fra publikum.