Nyheter

Ustabil heis stenger Gabriel (7) ute fra biblioteket

Den siste tida har heisen på Fredrikstad bibliotek stått ofte, noe som utestenger enkelte brukergrupper. Men kommunen mener heisen går stabilt. – Bagatellisering, synes Elena Kristin Tømte (18).

Bilde 1 av 2

– Når heisen ikke går, får jeg ikke velge bøker selv, sier Gabriel (7) lavt. Han sitter i rullestol, og kommer ikke opp til barneavdelingen i andre etasje når heisen på Fredrikstad Bibliotek ikke går.

– Vi har opplevd flere ganger at heisen ikke går, sier storesøster Elena Kristin Tømte (18). Hun skrev forrige uke et leserinnlegg i Demokraten om saken.

– Når heisen står blir Gabriel ekskludert fra bibliotekets tjenester. Og det er ikke riktig, sier Elena.

LES OGSÅ: Assistenter mener badet er en fare for Hauglins sikkerhet (Demokraten+)

Heisen fanger folk

At heisen har stått oftere den siste tida, er noe de ansatte også har merket.

– Jeg opplever dette som et eskalerende problem. Bare etter sommerferien har den stått tre ganger, sier avdelingsleder for barneavdelingen, Kirsti Knutsen.

Hun synes det er vanskelig og leit at de ikke kan tilby publikum de tjenestene de har krav på. I tillegg oppleves det som en belastning i arbeidshverdagen, når heisen står og de må bære bøkene opp trappene.

Heisproblemene har også alvorlige følger.

– En kollega ble sittende fast mellom to etasjer. Vi fikk henne ut, men vi er selvsagt bekymret for sikkerheten til de besøkende. Det kunne vært noen som Elana og Gabriel som ble fanget, sier Knutsen.

LES OGSÅ: Elin måtte velge mellom medisiner og mat

– Glade for å få beskjed

Biblioteksjef Tora Klevås er ny i stillingen, og lite kjent med eventuelle tidligere problemer med heisen. Hun synes uansett det er bra at Elena Kristin Tømte sier ifra.

– Det er ingenting vi ønsker oss mer, enn en heis alle kan bruke, og som ikke ekskluderer noen. Vi synes det er dårlig service når den står, og er lei oss for at den har stått. Det er ekstra tråkig når det går ut over barn, sier hun.

– Vi vil jo gi god service til innbyggerne i Fredrikstad.

Kommunen mener heisen går stabilt

Det er Fredrikstad kommune virksomhet eiendomsdrift, som har ansvaret for heisen i biblioteket og som formidler kontakt med heisreparatør når noe er galt.

– Vi får høre at heisen står ofte. Hva tenker dere om det?

– Det hender at den står, men vi opplever at den går stabilt, svarer arbeidsledere i avdeling eiendomsdrift i Fredrikstad kommune, Morten Drøbak og Morten Olsen.

De mener at heisen ikke står oftere enn andre heiser de har ansvar for i kommunen.

– Hvor gammel er heisen?

– Det vet jeg ikke. Men den er såpass gammel at vi noen ganger må vente på deler når den trenger reparasjon, sier Drøbak.

– Er den moden for utskiftning?

– Det er vi ikke kompetente til å si noe om, det er det heisfirmaet som må vurdere.

Heisen i biblioteket er en eldre heis med fotoceller, som gjør at den stopper opp hvis man står for nærme døra.

– Det kan selvsagt oppleves som at den stopper ofte, sier Drøbak. Bibliotekar Knutsen er uenig.

– De gangene jeg snakker om at den har stoppet, er ikke på grunn av fotocellen. Når den står fører det til frustrasjon hos de ansatte, fordi vi ikke får hjulpet dem som vil opp med barnevogner og rullestoler.

LES OGSÅ: Nektes tilgang via verandaen (Demokraten +)

– Bagatelliserer problemet

– Hva tenker du om at kommunen mener heisen går stabilt, Elena?

– At de ikke forstår hvor vanskelig det er for et barn som gleder seg, å bli fortalt at de ikke kan komme opp i dag. Vi føler at de bagatelliserer det, det er er nesten som om de sier at det ikke noe problem.

Inne i heisen står det flere steder at heisen stopper hvis man kommer for nærme døra, og hva man skal gjøre hvis den stopper. Men all informasjonen står på norsk, det er ingen informasjon på engelsk.

Elena kan fortelle at de tidligere har måttet hjelpe en arabisk dame ut av heisen, fordi den hadde stoppet, og hun snakket ikke norsk.

– Hvorfor står det ikke informasjon på engelsk i heisen?

– Det var vi faktisk ikke klar over. Det skal vi ordne med én gang, lover biblioktekssjef Klevås.

LES OGSÅ: Handikapforbundet kritiske til borettslagets håndtering av søknaden til Harald (81) (Demokraten+)

Mer fra Dagsavisen