Nyheter

Gir opp å gjenåpne Moss lufthavn Rygge i 2020

Eierne av Moss lufthavn Rygge har ikke klart å få nok flyselskaper til å satse på den nedlagte flyplassen. Dermed er den planlagte gjenåpningen neste år avlyst.

1 av 2

Rygge Sivile Lufthavn (RSL) har jobbet gjennom hele sommeren med å få til en gjenåpning av Moss lufthavn Rygge (MLR), flyplassen som har stått brakk siden november 2016 (se faktaboks).

Målet har hele tiden vært å lande avtaler med flyselskaper villige til å ta i bruk flyplassen. RSL har anslått at de vil trenge avtaler som innebærer minimum 500.000 til 600.000 passasjerer for å kunne satse på en gjenåpning.

Det har de ikke klart.

I dag vedtok selskapet å skrinlegge planene om en gjenåpning i 2020.

Moss lufthavn Rygge var en stor og viktig arbeidsplass på Østlandet. De tidligere eierne anslo at rundt 1.000 personer mistet jobben som følge av nedleggelsen i 2016, hvorav rundt halvparten indirekte.

Sikter seg inn mot 2021 i stedet

Samtidig er ikke håpet helt ute.

RSL forteller at konseptet deres er godt mottatt i markedet. Derfor ønsker de å få til en gjenåpning i 2021 i stedet.

– Vi var nær en situasjon hvor vi fikk avtaler som gav nok passasjerer til å åpne i 2020. Rygge Sivile Lufthavn AS har på denne bakgrunn besluttet å fortsette arbeidet med å inngå trafikkavtaler med flyselskapene med mål om å åpne Rygge Lufthavn våren 2021, skriver selskapet i en pressemelding.

Titusenvis har ventet spent på svaret

Året før nedleggelsen av MLR fløy 1,64 millioner passasjerer fra flyplassen - de aller fleste med Ryanair.

Da lavprisselskapet valgte å trappe ned tilstedeværelsen sin i forbindelse med flypassasjeravgiften, så de daværende eierne seg nødt til å stenge dørene.

Det førte til at hundrevis av personer mistet jobbene sine og skapte stor oppstandelse blant brukerne av flyplassen. En Facebook-side til støtte for flyplassen, «Venner av Rygge», fikk rundt 2.400 likerklikk på ett døgn da den ble startet opp. I dag har siden snart passert 42.000 følgere.

– Jeg håper dette engasjementet kan bidra til at flyplassen blir gjenåpnet. Det er hovedmålet vårt, uttalte sidens grunnlegger, Nikolai Sandved, tidligere i år.

---

Moss Lufthavn Rygge

  • ▪ Den sivile flyplassen, som ble drevet av Rygge Sivile Lufthavn (RSL), måtte legge ned driften 1. november 2016.
  • ▪ Årsaken var at Ryanair valgte å si opp sin baseflyavtale.
  • ▪ Dette hevdet de selv var på grunn av den mye omdiskuterte flypassasjeravgiften.
  • ▪ I ettertid har flere aktører, blant annet Rygge Airport og Jotunfjell Partners, vurdert mulighetene for å starte opp sivil flyplassdrift der igjen.
  • ▪ Sistnevnte selskap overtok RSL og tilhørende infrastruktur, inkludert terminalbygget, i 2017.
  • ▪ De satte seg selv et mål om å gjenåpne flyplassen i 2019, men lyktes ikke.
  • ▪ Det siste året har de jobbet med en gjenåpning i 2020.
  • ▪ Målet har hele tiden vært å få til nok avtaler med flyselskaper som gir dem et stort nok passasjergrunnlag til å satse på en gjenåpning.
  • ▪ Det målet ble ikke nådd i år heller.

---