Nyheter

Mot et rødere Fredrikstad

– Vi kommer til å stille betingelser overfor Ap om et samarbeide, sier Rødt-leder Hanna Berg.

1 av 2

Av Arne Børresen og Gry Cat. Wold

Partiet Rødt, som trolig får tre eller fire mandater i det nye Bystyret, lover knallharde krav før de eventuelt går inn i et forpliktende samarebeide med Ap og de rødgrønne.

Ifølge førstekandidaten Hannah Berg kan ikke Rødt love et politisk ekteskap med Jon-Ivar Nygård og Ap uten å få noe tilbake. Samtidig trenger trolig Ap partiet Rødt for å sikre et nytt Ap-flertall de neste fire årene.

Sosial boligpolitikk

– Vi kommer til å stille betingelser overfor Ap om et samarbeide. Blant annet vil vil ha gjort noe med den sosiale boligbyggingen som har ligget brakk i flere år. For unge mennesker er det i dag nesten umulig å komme seg inn på boligmarkedet etter at Fredrikstads boligbyggelag forsvant for en del år tilbake. Vi må få tilbake noe som ligner på FOBBL - altså et kommunalt selskap som sørger for at unge og ressurssvake kan anskaffe seg sin egen bolig for en overkommelig penge. Vi vil også kreve at kommunen legger tilbake de 40 millioner kronene som trygdede småbarnsforeldre mistet da barnetrygden plutselig skulle beregnes som en del av inntektene fra NAV, sier Hannah Berg og får følge av tredjekandidaten Mathias Sjøvold:

– Vi vil også jobbe for at det innføres leksefri skole i Fredrikstad. Dette kommer til på bli ett av kravene når vi møtes til forhandlinger om plattform-samarbeide med Ap.

LES OGSÅ: – Emma (12) stilte politikerne til veggs i Barnas partilederutspørring (Demokraten+)

Ned fra 26 til 20 mandater

Dersom opptellingen ved 23.45-tida mandag kveld gjenspeiles i det endelige valgresultatet vil Ap miste fem eller seks av sine nåværende 26 mandater i Bystyret. For å få mer enn halvparten av de 53 mandatene betyr det at Nygård og Ap blir avhengige av SV, Sp, Bymiljølista - og etter alt å dømme også Rødt.

Miljøpartiet De Grønne - som trolig dobler mandatene i Bystyret fra to til fire - har som kjent satt døra på gløtt for Ap etter å ha samarbeidet med Krf og Venstre de siste fire åra. Men noen endelig beslutning om hvilken side MDG velger kommer ikke før partiet har funnet ut hvilken fløy som er villig til å gi den beste uttellingen.

LES OGSÅ: Rødt har et krav de vil stille i alle de største byene

TILBAKE: Ap og Jon-Ivar Nygård taper fem eller seks representanter i bystyret hvis resultatet fra forhåndsstemmene står seg, men Nygård sitter likevel trygt som ordfører. Foto: Gry Cat. Wold

– Må samarbeide i en bredere konstellasjon

Uansett blir ordfører Jon-Ivar Nygård sittende i fire år til.

– Hva tenker du om det?

– Det virker som at kursen i Fredrikstad fortsatt er rødgrønn. Nå er ikke stemmene ferdig talt, men det er solid rødgrønt flertall.

– Og du fortsetter som ordfører?

– Ja. Det ser jeg frem til. Sånn det ser ut nå, har vi akkurat flertall med de partiene vi allerede samarbeider med. Så får vi se hva som skjer utover kvelden.

– Hva tror du blir utfordringene framover?

– Jeg får jo en utfordring sammen med mitt parti i å samarbeide i en bredere konstellasjon.

LES OGSÅ: – Viken-resultatet er mest spennende

– Partiene vil ha Nygård

Varaordførerkandidat Siri Martinsen er fornøyd med at forhåndstallene gir rødgrønt flertall i kommunen, over hovedmotstanderne Høyre og Fremskrittspartiet.

– At Nygård sitter en periode til, er veldig bra. Mange av partiene har også vært helt klare på at de ønsker han som ordfører.

– Han fikk nylig en oppslutning på 49 prosent som ordfører, hvorfor det?

– Han er en utrolig dyktig ordfører, og veldig godt likt i alle lag. Han inkluderer alle.

LES OGSÅ: Valgvakene i Fredrikstad