Nyheter

Fredrikstad på sykehjemsbunnen

Blant de ti største bykommunene havner Drammen og Fredrikstad på bunnen hva gjelder sykehjemsdekning for innbyggere over 80 år.

– Jeg er ikke overrasket, sier leder for Senior Norge i Østfold, Finn Åsmund Johnsbråten.

Tall Demokraten har hentet inn fra det såkalte Kostra-samarbeidet viser at Fredriktad i kategorien «plasser i institusjon i prosent av innbyggere over 80 år» havner på jumboplass sammen med Drammen med 16 prosent. Best i klassen er Stavanger med 26 prosent.

LES OGSÅ: Snart spadestikk for nye Onsøyheimen (Demokraten+)

– Fokuserer på riving

Johnsbråten, mangeårig profilert direktør i Volvo Norge og nå leder for 700 medlemmer i Senior Norge Østfold, understreker at han ikke har sett Kostra-tallene, men han er ikke overrasket over Fredrikstads posisjon:

– Når fokuset på riving av sykehjem er like stort som på bygging av nye sykehjem er det ikke overraskende at Fredrikstad kommer dårlig ut. Vi opplever det vi kan kalle for en rivningskåthet.

– Nå sist var det Emil Mørchs Minne, som skulle fraflyttes nærmest for en hver pris fordi bygningsmassen angivelig var helt ubrukelig. For to år siden rev den samme kommunen ned den nye avdelingen ved Onsøyheimen, som var bygget så sent som i 2002 og som skattebetalerne hadde brukt 28 millioner kroner på å bygge. Også denne fraflyttingen på grunn av at brukerne angivelig ikke kunne bo der. Så er det bygget to nye sykehjem på Østsiden – men kapasiteten for de syke pleietrengende eldre i kommunen er jo fremdeles den samme. Vi synes derfor myndighetene undervurderer det reelle behovet. De er mer opptatt av bygningsmassen enn av brukerne, mener Johnsbråten.

LES OGSÅ: Skille mellom rødgrønne og blå kommuner i vikarbruk (Demokraten+)

– Nesten usynlige

Blant de ti Kostra-kommunene Fredrikstad, Bærum, Stavanger, Drammen, Kristiansand, Oslo, Trondheim, Sandnes, Tromsø og Bergen, har Stavanger best sykehjemsdekningen i kategorien personer over 80 år, med 26 prosent.

Oslo (21 prosent) ligger også godt foran Fredrikstad. I bunnsjiktet befinner Kristiansand seg med 17 prosent, Bærum (17) og altså Fredrikstad (16) og Drammen (16).

– Hvilke partier mener du har satset bevisst på en forbedret sykehjemsdekning i Fredrikstad i denne valgkampen, Johnsbråten?

– Jeg må være ærlig og si at politikerne har vært nesten usynlig omkring sykehjemsdekning og ventelister i denne valgkampen. I partiprogrammene er dette et bortgjemt tema du også må lete godt for å finne. Jeg tror en hovedårsak til at det er slik er at de politiske miljøene både lokalt og sentralt har en svært lav andel eldre i sine rekker. De 830.000 såkalt eldre i Norge er nesten ikke representert i de styrende organene, hevder Johnsbråten bestemt.

KOMMENTAR: «Grønn bølge også i Fredrikstads politiske landskap»

Mer fra Dagsavisen