Nyheter

– Politikerne må ikke bare høre, de må gjøre

Emma Bøvelstad Aune (12) og klassekameratene har grillet lokalpolitikerne i Fredrikstad.

Bilde 1 av 4

Det ble en historisk kveld for Fredrikstad by, da barn fra Rødsmyra skole fikk anledning til å spørre ut partilederne før årets kommunevalg i tidenes første "Barnas partilederutspørring" tirsdag.

Emma Bøvelstad Aune (12) er en av elevene som har blitt valgt til å stille politikerne til veggs.

LES OGSÅ: Amatørteater lager humor på trygdesvindel (Demokraten +)

– De må gjøre noe også

Det er en stille og forsiktig tolvåring vi møter under generalprøven uka før utspørringen.For selv om hun er levende opptatt av likestilling og miljø, opptrer hun rolig og fattet i opptakten til sitt første møte med politikerne.

Hun synes det er en veldig bra at barn får komme til orde i politikken.

Men det er ikke nok.

– Jeg føler jo på en måte at vi blir hørt i politikken i dag, for eksempel med skolestreiken for klima. Det virker som de hører, men de gjør det egentlig ikke. De må gjøre noe også, sier Emma, som selv har streiket for miljøet. Med mammas og pappas tillatelse.

LES OGSÅ: Streiket med støtte fra ordføreren

Medium stekt

Det var varmt på Litteraturhuset i Fredrikstad tirsdag kveld. Storsalen Egalia var nesten full. Det var mange som ønsket å høre hva barna lurte på, og hordan politikerne svarte. Her var både skolesekker og grått hår, barn, søsken, foreldre og besteforeldre. Og politikere.

Sistnevnte ble medium stekt under barnas utspørring, som kunne måle seg med tv-sendte folkedebatter. Kanskje mest imponerende, var det at barna stilte raske og gode oppfølgingsspørsmål når de ble servert politiker-svar.

For eksempel på spørsmålet om reduksjon av biltrafikk på skoleveiene, og hvorfor ikke politikerne har vært flinkere til å få flere foreldre til å sykle og gå. Eller på spørsmålet om bompenger, som rammer barn og unge ulikt.

Partilederne og temaene ble delt opp, og alle gruppene fikk eksakt femten minutter på å fullføre sine spørsmålsrunder. Emma skal spørre om vei og bom.

– Vi er delt inn i grupper. Så jeg får ikke spurt om miljø, som jeg er mest opptatt av. Men det dekkes godt opp av de andre, sier hun.

– Fredrikstad kan ikke redde verden

Før hun skal på scenen er hun litt nervøs.

– Jeg har litt nerver. Mest for å si noe galt.

Men når det er hennes tur, går alt som det skal. Hun får spørre hvorfor politikerne ikke gjør mer for å begrense biltrafikken til sentrum.

– Vi mener jo at Fredrikstad må ta sitt ansvar når det kommer til klima, og klimagasser. Parisavtalen sier at  hvert land må gjøre det vi kan. Det betyr også at hver kommune må gjøre det de kan. Derfor vil vi ha bompengene til mer og billigere buss.Det blir harde tak, men alle må gjøre noe, svarer Erik Skauen fra Fredrikstad MDG.

– Fredrikstad kan ikke redde verden. Alle kan ikke ta buss. Alle har ikke fritidsaktiviteter innenfor den bomringen som kommer. Mange jobber i sentrum, og da må vi kjøre til sentrum. Det er viktig at folk får beholde jobbene sine, sier Anita Vil fra Frp.

Etterpå synes Emma det gikk veldig fint.

– Det gikk bra, jeg fikk svar. Også var politikerne veldig snille med oss.

– Men jeg kunne ikke tenke meg å bli politiker. Kanskje være med som paneldeltaker en gang, men å være heltidspolitiker virker hektisk. At man hele tiden må argumentere for saken sin.

Et udrag av spørsmålene og svarene fra kveldens utspørring:

Klima og miljø

Partier på scenen: SV (Camilla S. Eidsvold), Bymiljølista (Jonas Qvale), KrF (Lino Lubiana)

Barna: – Klimautslippene har gått opp. Miljøet er viktig. Hvorfor har dere ikke fått flere voksne til å sykle og gå?

Bymijølista: – Vi ønsker helt klart flere sykkelveier. Det er noe vi jobber for.

SV: – Ja, det vil vi også ha. Dere har helt rett, det er et kjempetiltak og voksne må sykle mer. Meg selv også, jeg er sånn at jeg ikke liker vann. Jeg er redd for å bli våt, og da liker jeg ikke å sykle når det regner. Så blir jeg flink til å finne på unnskyldninger for å ta bilen.

Krf: – Det er mye trafikk rundt skolene, når barna blir kjørt til skolen. Dere barna kan jo si til de voksne at nei, dere trenger ikke å kjøre meg. Jeg går eller sykler. Det vil hjelpe.

Bymiljølista: – Vi vil også at ferga skal fortsette å være gratis, fordi den er vår gang- og sykkelvei. Det var vi som foreslo at den skulle bli gratis i 2011, og i 2012 så var den det. Det synes vi at den skal fortsette å være.

Barna: – Hvorfor brukes bompenge-penger til å lage nye veier? Da blir det mer trafikk og dårligere luft.

Frp: Det er viktig for byutviklingen, og for at vi skal kunne komme raskt fram.

SV: Vi ønsker oss tre ting med bommene. Vi vil ha færre biler, buss i egen fil, og flere gang- og sykkelveier.

Skolen

Partier på scenen: Rødt (Hanna Berg), Venstre (Trond Svandal) og Sp (Elin Tvete)

Barna: – Er dere for eller imot leksefri, og hvorfor?

– Vi er for en leksefriskole, fordi vi mener lekser bidrar til å skape forskjeller mellom barna. Alle har ikke den samme muligheten for å få oppfølging hjemme, og de med dårligere mulighet for oppfølging vil ha vanskeligere forutsetninger for å være med i undervisningen.

Sp: Skolen må bli leksebevisst. De må kunne gi lekser på en god måte, det kommer an på hva slags lekser.

Rødt: Vi mener at dere har nok med å gjøre skolearbeid på skolen, og så bør dere kunne slappe av hjemme når dere har fri.

Barna: – Hva mener dere om gratis skolemat?

Sp: Vi mener at det hadde vært fint med gratis skolemat, men kommunene har ikke budsjetter til å gi det til alle. Men det finnes muligheter. For eksempel er det en skole i Trøgstad der de har varmmat to ganger i uka, og skolefrukt de andre dagene, selv om ikke kommunen har råd. Det er skolen, foreldrene og elevene som har fått det til sammen, ved å søke midler og samarbeide.

Rødt: – Vi mener at ja, det vil vi at skolene skal ha. Det trenger ikke være dyr varmmat, det kan bare være en brødskive eller grøt. Det får man til, og det koster ikke mye. Igjen så er det likhet, vi mener det er forskjell på hvem som får med seg skolemat og hva de får med seg. Det skal ikke ha noe å si. Alle bør ha like forutsetninger for å klare skolehverdagen. Hvem som lager eller ordner med maten kan gå på rundgang.

V: Vi er ikke imot skolemat i Fredrikstad. Det har vi ikke budsjetter til, og mange av skolene har ikke skolekjøkken. Vi er veldig for at alle foreldre forsøker å ordne med sine skoler, og se hva de får til.

Barna: – Hva med penger til å pusse opp skolene? Hvorfor sier dere at dere vil satse på skolen, når dere ikke gir oss skikkelige skoler?

V: Det var et skikkelig spark til oss, dette har vi ikke vært gode nok på. Det hangler og går, helt til det blir kjempedyrt når vi først skal gjøre noe. Dette har vi ikke vært gode nok på. Vi må prioritere å pusse opp skolene, og det vil gå på bekostning av noe annet som er veldig bra. Det handler om deres arbeidsklima, og det er en tøff jobb å velge. Men det må vi klare.

Barna: – Men hvor lang tid vil det ta?

V: Vi har lovet å være helt ærlige her i dag. Og det ærlige svaret er at det vet jeg ikke. Det er en stor jobb å gjøre. JO mer dere trykker på, jo bedre.

Rødt: Det er noe som heter opplæringsloven. I den står det hva slags temperatur det skal være inne på skolen, hva slags luft, hvor mye giftstoffer og så videre. Det er litt kjedelig å lese, så jeg oppfordrer foreldrene å se på dette sammen med dere. Hvis det ikke er godt nok, skal dere si ifra. Ikke vær redd. Still oss politikere til veggs!

Sp: – Jeg tror helt ærlig vi aldri blir ferdig. Når vi er ferdig ett sted har det gått så lang tid at vi må begynne på nytt et annet sted.

Barna: – Vi har et oljefond, men ikke råd til lekestativ i skolegården?

Sp: – Et brilliant spørsmål! Dessverre har ikke kommunene tilgang til de pengene.Vi får ikke tak i dem. Men vi må begynne å rope høyere nå, kanskje.

Disse politikerne deltok:

 • Jon-Ivar Nygård – Arbeiderpartiet
 • Truls Velgaard – Høyre
 • Camilla Eidsvold – Sosialistisk venstreparti
 • Anita Vik – Fremskrittspartiet
 • Erik Skauen – Miljøpartiet De Grønne
 • Trond Svandal – Venstre
 • Lino Lubiana – Kristelig Folkeparti
 • Elin Tvete – Senterpartiet
 • Hannah Berg – Rødt
 • Marianne Kristiansen, Pensjonistpartiet
 • Jonas Qvale – Bymiljølista

Mer fra Dagsavisen