Nyheter

Amatørteater lager lokal humor på trygdesvindel

NAV-ansatte er invitert til britisk farse om trygdesvindel på City Scene.

Bilde 1 av 4

Trygdesvindel er tema for forestillingen «Rett i Lomma», som spilles fredag 6. og lørdag 7. september på City Scene. Regien er ved Sara Hadjian.

– Det er en ekte britisk farse med sort humor. Det er en typisk inn og ut av dører-farse med mange rare karakterer, forklarer regissøren.

Manuset er på hele 200 sider (mot normalen på rundt 100 sider), så det er et krevende stykke for skuespillerne.

– Alt skal gå fort og det må være samspill skuespillerne imellom. Samtidig er det viktig å få publikum til å forstå hva som skjer på scenen. Så det har vært mye jobbing med det, og det er fortsatt mye jobbing med det, sier Hadjian og ler.

Tatt seg friheter

Forestillingen heter egentlig «Cash on Delivery» og er skrevet av britiske Michael Cooney. Stykket hadde premiere på 90-tallet og er oversatt til norsk av Runar Borge. Men regissør Sara Hadjian har tatt seg noen friheter til sin egen oppsetning.

– Vi har gjort om en del ting. Vi har endret til steder i Fredrikstad. Erfaringen tilsier at Fredrikstad-folk liker det mer enn at vi snakker om for eksempel Rælingen, Jessheim og Asker. Det er det de ler mest av. Så fort vi nevner Lisleby og Selbak så blir det gjerne mye latter av det. Vi tok oss den friheten og håper det treffer publikum, sier Hadjian.

Erik fra Falchåsen

Hovedrollefiguren Erik, en vanlig "kæll" fra Falchåsen, er god på å svindle Nav. Ifølge regissøren er listen over mulige måter å skaffe seg stønad på ganske lang. Derfor har hun gitt Erik flere måter å svindle Nav på i denne forestillingen, enn det som er i originalmanuset.

– Jeg gikk gjennom alle sidene til Nav for å finne forklaringer på hva man få stønad til. Det er en hel rekke ting i dette stykket som ikke er i det opprinnelige. Så er vi veldig spente, da flere Nav-ansatte er invitert til forestillingen. Vi lurer veldig på hva de synes, sier Hadjian og ler.

Saken fortsetter under bildet

TRYGDESVINDEL: Joachim Schrader (i midten) spiller Lars som svindler NAV. Her i samtale med onkel Georg (Daniel Grinden, t.h.) og Norman (Lisbeth Lindahl) til venstre.

TRYGDESVINDEL: Det øves før premieren på fredag. F.v. Lisbeth Lindahl, Joachim Schrader og Daniel Grinden. FOTO: KRISTIAN NORVIK

Mistet jobben på Jøtul

Erik, spilt av Joachim Schrader, mistet jobben på Jøtul for to år siden. Dette tør han ikke fortelle kona. Etter hvert finner han ut at han skal svindle Nav på de mest utrolige måter. Blant annet oppgir han at han har leieboere som ikke eksisterer, og noen av dem blir drept. Dermed trenger han penger til begravelse og gravstøtte, noe Nav gir stønad til.

– Han er handicappet og det er mye greier med ham, sier Hadjian.

– Det er en typisk britisk farse, som starter pent, men så blir det bare verre og verre, forklarer Schrader.

PÅ SCENEN: Regissør Sara Hadjian gjør sitt for å få skuespillerne klare til fredag.

PÅ SCENEN: Regissør Sara Hadjian skal få skuespillerne klare til premiere på fredag. FOTO: KRISTIAN NORVIK

Amatørteater

Rollebesetningen består av voksne mennesker, som har vært involvert med teatergruppa Fredrikstadungane, som Sara Hadjian jobber med. De ti voksne skuespillerne er i år på sin femte forestilling sammen med Hadjian og synes fortsatt det er veldig moro.

– Det er jo ikke så mye amatørteater i Fredrikstad, så det er gøy å få holde på med dette ved siden av vanlig jobb, sier Schrader.

Mer fra Dagsavisen