Nyheter

Holmen eldresenter blir «mal» for bygging av nye omsorgsboliger i Fredrikstad

En drøy uke før valgdagen presenterer Fredrikstad Arbeiderparti siste satsing innen eldreomsorgen. – I neste periode skal det bygges mellom 50 og 90 nye boenheter, lover ordfører Jon-Ivar Nygård og Helene Saloua Apenes Matri (Ap), nestleder i Helse og velferdsutvalget.

Bilde 1 av 2

Med Holmen eldresenter som «mal» ønsker Fredrikstad kommune å utvikle et nytt boligkonsept for eldre med ulik grad av hjelpebehov.

Eldreomsorg er mer enn bygninger

Helene Apenes Matri vektlegger gode servicetilbud og ikke minst muligheten for sosialt fellesskap knyttet til det nye prosjektet – som foreløpig har fått arbeidstittelen «Holmen II».

– Folkehelsearbeid og eldreomsorg er mer enn bygninger og institusjoner. Som her på Holmen, hvor tidligere Fredrikstad og Omegn boligbyggelag var med i prosjektet, skal det være kommunal tildelingsrett. Med omsorgsboligstandard tilpasset både enslige og par – og fellesarealer som treningsrom, samlingsstuer, servicefunksjoner, kafé og eventuelt et kommunalt legekontor.

– Hvordan blir eieformen for de nye omsorgsboligene? Det er ikke alle eldre som har mulighet til å innfri et dyrt innskudd?

– Finansieringen for hver enkelt beboer har vi ikke fastsatt. Det er ulike modeller vi kan velge å bruke. Fra innskudd som betales av beboerne, til at kommunen eier en andel av det totale antallet boliger, svarer ordfører Nygård. – Slik er det her på Holmen, en modell som har stått seg godt på alle områder og fungerer veldig bra.

Debatt: «Helse- og velferdstjenestene i Fredrikstad kommune gjør meg stolt»

Varierende behov for omsorg

Hvor mange som per i dag har ønske om å flytte inn i en omsorgsbolig er vanskelig å tallfeste mener ordfører Jon-Ivar Nygård.

– Anslag på «venteliste» er nok mellom 50 og 90, men ønske om bolig for eldre er veldig individuelt, da omsorgsbehovet varierer. I dag har vi omsorgsboliger hvor beboerne har mindre behov for hjelp og pleie, til døgnbemannede boliger som nesten kan sammenlignes med hvordan et sykehjem fungerer. Vi tror derfor alternative boformer er viktige i framtiden – med hjemmebaserte tjenester, sykehjem, omsorgsboliger og ikke minst denne satsingen på «Holmen II – konseptet».

Lover oppstart av nye Onsøyheimen

Nygård vil ikke sette en dato for når «Holmen II» står klar til innflytting, bortsett fra ferdigstillelse i løpet av neste fireårsperiode. Men byggestart for nye Onsøyheimen kan han garantere.

– Jeg registrerer at enkelte setter spørsmålstegn ved om nye Onsøyheimen virkelig blir en realitet. Det kan Arbeiderpartiet garantere, ved årsskiftet blir det oppstart for bygging av 120 sykehjemsplasser på Ørebekk.

Onsdag 4.september inviterer Fredrikstad kommune til dialogkonferanse med ulike entreprenører, underleverandører og utviklere. Målet er å få innspill fra aktører på hvordan gode omsorgsprosjekter skal utvikles i framtiden og spesielt «Holmen II»-prosjektet.

Meninger: «Høyres omstillingsplan for Fredrikstad kommune»

Mer fra Dagsavisen