Nyheter

Stem NEI til Viken

Jeg kjenner personlig bare to mennesker i Fredrikstad som virkelig gjerne vil ha storfylket Viken.

Demokraten-spaltist Frode Rekve er ingen Viken-tilhenger.
###

Det er Arbeiderpartiets fylkesordfører Ole Haabeth og Høyres ordførerkandidat Truls Velgaard. De to ivrer på hver sin måte for Viken og tror åpenbart det vil føre mye godt med seg. Jeg har ikke møtt noen andre i hele kongeriket som ønsker det livsfjerne gigantfylket velkommen. Allikevel blir det stille og rolig tredd nedover øra på oss nettop av høyreregjeringens folk og mange lydige Ap-byråkrater. Men folk flest vil ikke ha det, og det finnes faktisk ennå et reelt håp om å få skrinlagt hele Viken.

MENINGER: Stem på parti som støttar språkleg mangfald i Viken

Hvis vi bruker stemmeretten vår klokt og taktisk i det vanligvis så kjedelige og uinteressante fylkestingsvalget for denne ene gangens skyld, så kan vi velte Viken-tøvet. Vi kan nemlig stemme nei! Vi kan holde oss for nesa og stemme Senterpartiet i fylkestingsvalget. I kommunevalget må folk selvfølgelig stemme akkurat som de vil og ønsker og etter politisk overbevisning. Men i fylkestingsvalget har vi nå, denne ene gangen, en gylden mulighet til å vise makta at nok er nok. Vi orker ikke mer byråkrati, mindre demokrati og enda større avstander og avmakt mellom beslutningstakere og vanlige folk.

Jeg trodde aldri jeg noensinne, i hvert fall i våken tilstand, skulle komme til å anbefale noen å stemme på Senterpartiet. Men nå har altså senterparti-lagene i hele Viken så å si bare en eneste sak på dagsorden til Fylkestingsvalget: Nei til Viken! De vil avskaffe hele sullamitten. Stem nei!

MENINGER: Viken fylkeskommune – når trenger jeg den?

Partiet med en østfolding fra Råde på en beskjeden 3.plass på lista, lover å oppløse hele Viken og gå tilbake til de opprinnelige fylkene Østfold, Akershus og Buskerud dersom de kommer i en flertallsposisjon i den nye Viken- fylkestinget. Den sindige Johan Edvard Grimstad fra gården Stomner i Råde fortjener våre stemmer i fylkestingsvalget den 8. og 9. September, folkens. Han og hans folk vil ikke bare rutinemessig foreslå å oppløse Viken i vårt neste Storting. Han og partiet vil systematisk arbeide for at flertallsvedtakene i alle de tre opprinnelige fylkestingene om å si nei til Viken, nå blir gjennomført. Det var regjeringen og dens knappe flertall på Stortinget som vedtok Viken-mastodonten mot innbyggernes ønsker.

MENINGER: Med Sp blir det omkamp om Viken

LES OGSÅ: Valgforsker: – Årets fylkestingsvalg er et demokrati-eksperiment

Høyre og Fremskrittspartiet har bestandig vært mot eller svært lunkne til fylkestinget. Det blir sett på som et fordyrende og unødvendig politisk mellomledd mellom Storting og kommunestyrer. På venstresida og i endel andre borgerlige partier har fylkestingene stort sett blitt betraktet som (dessverre litt kjedelige), men allikevel svært viktige, demokratiske institusjoner som bevarer distriktenes innflytelse på viktige områder i politikken. Høyrepartiene vil egentlig helst fjerne fylkestingene. Et viktig skritt på veien for å nå dette målet, er å slå sammen og sentralisere mest mulig hurtigst mulig.

LES OGSÅ: – Må få velgerne til å forstå at Viken handler om dem

Men dette er et kraftig brudd med norsk lovgivings- og styringssystem helt siden Vikingtida. Hele den over tusen år gamle, stolte, særegne norske demokratiske folkestyre-tradisjonen er bygd på de eldgamle tingsystemene. Alt fra tidlig middelalder hadde vi lokale ting helt ned på gårds-nivå. Ja, til sjøs ble uenigheter avgjort ved ting rundt masta ombord i vikingskipene. Vi hadde folkestyre gjennom regionale ting, landsdelsting og i svært viktige saker nasjonalt ting. Vi nordmenn er innpodet med dette. Vi vil ikke styres av byråkrater. Vi vil ha et ord med i laget. Vi vil bevare både vår nasjonale, regionale og lokale sjølråderett. I to folkeavstemninger har Norge sagt nei til medlemskap i EU. Vi vil bestemme i eget hus, selv om vi bøyer oss for overnasjonale beslutninger i flere og flere saker.

LES OGSÅ: Sp mest fram i meningsmåling i Viken

Enten vi liker det eller ikke, er det nå Senterpartiet som viser klar og tydelig vei i distriktspolitikken og partiet fosser fram på meningsmålingene foran valget.

Stem nei til Viken! Bevar styringsretten over Østfold! Hold ut!