Nyheter

Hageeiere i Fredrikstad bør flytte til Moss eller Sarpsborg

...for Movar og Gatedalen i Sarpsborg har mye bedre og gratis levering av kvist og hageavfall for oss huseiere enn hva Fredrikstad har. Det vil KrF gjøre noe med.

KRITISK: Lino Lubiana (KrF) mener det må bli enklere å kvitte seg med hageavfall i Fredrikstad.

Lino Lubiana
Fredrikstad KrF

Fredrikstad og Frevar har ikke tilbudet for oss som ønsker å kvitte oss med kvist og samtidig vil kjøpe oss et lass kompostjord til overkommelige 285 kroner per tonn – noe som burde vært mulig i Fredrikstad også. Bystyret erkjenner klimakrise og grønt skifte, men legger ikke til rette for et tilbud om kjøp av kompostjord og slik bygge en kultur for dyrking av egen mat – godsaker i hage eller på veranda.

Vi gleder oss til at ettersorteringsanlegget på Øra er på plass i 2022 – anlegget som skal behandle vårt matavfall, men det er verdt å bemerke at anlegget ikke er en løsning for kvist og hageavfall. Tvert imot: Kommunen har til og med solgt arealet på Øra hvor vi nå tømmer våre tilhengere, og ny løsning for kvist foreligger ikke.

I Fredrikstad betaler vi 200 kroner for hver henger med hageavfall. Det blir flere gjennom sommeren. I Moss og Sarpsborg er dette gratis, og Movar og Gatedalen-anlegget nyttegjør seg hageavfallet for salg av kompostjord. Det gjør underlig nok ikke Frevar. Hvorfor kan vi ikke kjøpe trygg, snilefri og behandlet kompostjord på Øra?

Vel har vi et tilbud om grovavfallsaksjonen i en uke i mai og fortsatt en mulighet til hjemmekompostering, men det er nå gjennom sommeren det vokser. Gress og roser klippes, hekkene trimmes, eplene begynner å falle, potetriset ligger og visner – og fy til den som triller og legger grønt avfall over veien i skogen. Det har, som kanskje ikke alle vet, blitt forbudt!

Man kan bryte både Forurensningsloven og Naturmangfoldsloven, som kan føre til bøtelegging og tom pung. Også den fine hjemmekomposteringsordningen, hvor vi nå kan legge matavfall og gress, faller bort når ettersorteringsanlegget kommer. Hvor gjør vi av gresset?

Juletreet regnes også som hageavfall. Det bør ikke brennes, da det øker brannfaren og Fredrikstad har ikke noen løsning for innsamling av juletrær, så juletreet må vi også kjøre til Øra. Og om man har et litt større juletre og må bruke henger, koster det også 200 kroner.

I noen kommuner kan man brenne kvist en dag eller to tidlig på våren. Kanskje det kunne vært mulig i utkantområder som Onsøy, Torsnes med flere, om enn ikke i sentrum. Det vil ikke øke CO2-innholdet i luften, for om kvist brenner eller råtner så vil klimagassen uansett sive ut.

Vi bør uansett kompensere med karbongjenvinning ved planting av trær og grønt – noe gode bønder og hageeiere bidrar til. Det vil være verdt å utrede om det er akseptabelt med brenning av kvist på våren for å få ryddet, pyntet og for å gi hageeiere et enklere liv.

Miljøpartiet KrF Fredrikstad går i sitt program for gratis levering av hageavfall på Øra. Vi ønsker oss også en mulighet til å kjøpe kompostjord hos Frevar.

Det blir dumt å kjøre to mil til Sarpsborg eller fire mil til Movar, men det er det vi hageeiere må gjør for å levere hageavfallet gratis, og samtidig få kjøpt en liten bilhenger med et halvt tonn kompostjord til 142,50 kroner – til glede for våre veldreide agurker, struttende jordbærplanter og vakre roser. Det er hyggelig at barna finner noe fint, når de tar seg en tur i hagen om sommeren.

Hos Frevar koster det å levere og man får ikke kjøpt kompostjord. Vi hageeiere i Fredrikstad bør kanskje flytte til Moss?