Nyheter

Har stor tro på mopeder med fire hjul

Regjeringen har vedtatt av 16-åringer kan velge mellom moped med to- eller fire hjul fra og med august. Mopedbil Norge i Rygge selger mopedbiler til hele landet.

Bilde 1 av 4

Du har kanskje sett noen av dem på veien i det siste. De er små. De er kompakte. Og fordi de kun har skilt bak, kan de klassifiseres som motorsykkel. MC-bilen, Tazzari, kan klare 90 kilometer i timen og er elektriske. Derfor er det kun å plugge dem inn i stikkontakten hjemme eller på en ladestasjon.

Mopedbil Norge er importør av MC- og mopedbiler. Eier av butikken er Stian Karlsen (31). Han og bilselger Jahn Edwin Horgmo har importert mopedbiler de siste fem-seks årene. De har stor tro på at lovendringen vil bidra positivt.

LES OGSÅ: Gratis bompassering i denne bilen!

Ny lov 

I fjor ble det vedtatt at aldersgrensen for å kjøre mopedbil skal senkes fra 18 til 16 år. I en pressemelding sier samferdselsminister Jon Georg Dale at flere unge bør få mulighet til å kjøre mopedbil.

- En mopedbil kan være et svært godt alternativ til en tohjulsmoped, og tilgang til mopedbil gjør at 16-åringer kan oppareide seg kompetanse som kommer godt med senere når de skal ta førerkort for vanlig bil, skriver han.

Stian Karlsen i Mopedbil Norge er enig med samferdselsministeren.

- 16-åringene kommer ikke til å bli sendt ut på veien uten god opplæring først. Det er 12 timers trafikkopplæring, så de skal være trygge i trafikken. Og hvis man får øvd seg med en mopedbil, så vil man være mye bedre forberedt på å kjøre en vanlig bil. Disse går kun i 45 kilometer i timen, så det kan ikke gå så galt med denne hvis uhellet skulle være ute, forteller han.

Departementet sier også at opplæringskravene blir tilpasset til den nye aldersgruppen. For å kunne kjøre en mopebil får man et førerkort klasse AM med kode 147, som gjelder tre- og firehjuls moped med 45 km/t som toppfart. Vanlig tohjulsmoped har kode 146.

Mange fordeler med fire hjul

Mopedbil Norge i Rygge har solgt godt med MC-biler. Men nå tar også salget seg opp av såkalte mopedbiler. De kommer enten som elektriske eller med diesel. De også slipper unna bomring, i veiavgiften er den samme som på en elbil: kr. 470,- i året.

MIKROCAR: Dette er en mopedbil som gjør 45 km/t.

MIKROCAR: Dette er en mopedbil av typen Mikrocar. FOTO: KRISTIAN NORVIK

- Du sitter trygt 

Bilene har en topphastighet på 45 kilometer i timen og som 16-åring trenger man ikke noe annet enn et mopedførerkort. Det er mange fordeler for en 16-åring ved å velge en mopedbil, sier Stian Karlsen

- Du er veldig mye sikrere enn å kjøre en scooter, moped og lettsykkel. Det er airbag i dem. Du sitter trygt og kan kjøre hele året. Mor og far vil spare masse tid og det er lavt forbruk. Årsavgiften er lav og det er rimeligere forsikring, sier han.

Holder seg godt i pris

Bilene er klart dyrere enn en vanlig moped på to hjul. De starter på 114.900,- og går helt opp til 168.000,- Men du skal, ifølge Stian Karlsen ikke være redd for å tape mye på bilen når man etter to år skal gå til anskaffelse av en "vanlig" bil.

- De holder seg veldig godt i pris. Det er vanskelig å spå langt frem i tid, men per nå holder de seg ekstremt godt i pris. Vi har en modell her som i 2010 kostet drøyt kr. 100.000,- Nå selger vi den for 95.000,-. Denne bilen har mer stillegående motor og det er de som går først. Det er klart vanskeligere å selge bilene som bråker mer, men alt i alt holder bilene seg godt i pris, forklarer han.

Leverer biler til hele landet

Daglig leder Stian Karlsen og selger Jahn Edwin Horgmo selger biler over hele landet, men mye av salget har gått til personer i Fredrikstad. I forbindelse med at man ikke behøver være mer enn 16 år for å kjøre mopedbiler, forteller de at det også selges biler til kjøreskoler over hele landet.

- Vi har nettopp solgt flere biler til kjøreskoler nå. Kjøreskolene ser at det er enorm etterspørsel etter opplæring for 16-åringer. Så på grunn av det ser vi at skoler velger å kjøpe biler. Det er mange som har vært i kontakt med oss nylig og som har kjøpt bil, sier Karlsen.

MULTIMEDIA: Mopedbilene kommer med multimediaskjerm med ryggekamera og mulighet for Apple Carplay og DAB-radio.

MULTIMEDIA: Mopedbilene kommer med multimediaskjer med blant annet ryggekamera. FOTO: KRISTIAN NORVIK

Tredoble salget

De siste tre årene har gutta i Rygge solgt godt med biler. Fra 2017 til 2018 har de hatt en økning på 20 prosent i salg av biler. Begge har tro på at lovendringen vil føre til at de for 2019 gjør det enda bedre.

- Vi tror vi kommer til tredoble salget. Det er allerede stor etterspørsel og vi tror nok at når loven trer i kraft vil salget gå enda bedre, sier Karlsen.