Nyheter

30 prosent flere Østfoldbunader for menn på ett år

Mennene øst for Oslofjorden har virkelig fått opp øynene for de to Østfoldbunadene, som selger som aldri før. Og da skal det helst være norskprodusert ved Husfliden i Moss eller Mysen og ikke masseprodusert fra Kina.

Bilde 1 av 3

Det renner inn med bestillinger på herrebunader så de er tydeligvis i vinden for tiden - og hva er vitsen med norsk bunad dersom den ikke er norskprodusert, sier bunadstilvirker Julie Mari Wiik som er en av de som møysommelig håndsyr og tilpasser bunadene ved systuen til Husfliden i Moss, slik at de passer perfekt til hver enkelt kunde.

Wiik kan ikke få understreket nok hvor viktig det er at man får tatt riktige mål av kundene, samt at man får prøvd plagget på gjennom hele syprosessen for å få justert slik at alle delene sitter riktig.

– Den ferdige bunaden skal stå som støpt på hver enkelt, sier Wiik som tok svennprøven i bunadsøm for litt over en uke siden.

LES OGSÅ: Anita (53) var livredd hester. Nå er hun rusfri og takker de firbeinte: – Jeg har fått livet tilbake (Demokraten+)

Arvegods for generasjoner

Også daglig leder ved Husfliden i Moss, Bente Gro Tegneby, gleder seg stort over at Østfoldmannen nå virkelig har våknet opp.

– Når en bunad er komplett er det et arvegods som går videre til etterkommere og varer i generasjoner. Hos oss får de ikke en kinabunad som hverken har de riktige materialene eller ikke er sydd for hånd etter norsk standard, så at vi nå opplever en slik formidabel økning i bestillinger på Østfolds mannsbunad er fantastisk.

– Bare det siste året har bestillingene for mannebunaden økt med hele 30 prosent, sier Tegneby som ser at bestillingene på herrebunader nesten har tatt igjen antall damebunader, selv om damebunadene har en jevn stigning.

LES OGSÅ: Bjørketrær skaper konflikt mellom naboer i Bydalen

Bunad til 300 års jubileet

I tillegg til 17. mai og konfirmasjoner har nå mange menn også neste års 300 års jubileum for Moss by i tankene når de kommer til Husfliden for å ta mål av seg og få sydd seg sin helt egen skreddersydde nasjonaldrakt, og jo tidligere de kommer jo bedre for de som skal sy.

– Vi har klart å bli ferdig på tre måneder, men vi ønsker helst lengre tid, så det er en fordel å komme i så god tid som mulig, sier Wiik. Hun forteller at mannsbunaden kommer i flere deler enn kvinnebunaden og er mye mer komplisert å klippe, og tidkrevende å sy og tilpasse, enn kvinnebunaden.

– Det er veldig mange punkter på mannekroppen som skal stemme, derfor må mannen inn å prøve bunaden med jevne mellomrom gjennom hele tilvirkningsprosessen. Heldigvis har vi en svært god skredder hos oss som klipper de dyre stoffene perfekt til hver enkelt kunde, sier Wiik.

LES OGSÅ: Forsøker å kapre Moss lufthavn Rygge (Demokraten+)

Flere guttekonfirmanter i bunad

Det er hovedsakelig menn i alderen 30 - 40 år som bestiller, men også gutter som skal konfirmeres ønsker oftere og oftere å bruke bunad, slik det er vanlig for jentene. Men dette kan by på en del problemer siden guttene i langt mindre grad enn jentene er ferdig utvokst i konfirmasjonsalder.

– Guttene starter jo gjerne å vokse i den alderen, så vi anbefaler helst at guttene er utvokst, minst 20 år og aller helst over 25 år. Men om de absolutt vil ha bunad til konfirmasjonen så nekter vi dem ikke det, men da anbefaler vi at de kun får laget skjorte, vest og bukse - hvor man lettere kan legge inn ekstra stoff i sømmene til senere utvidelser - og heller vente med kjol (frakk) til de er utvokst.

To bunader å velge mellom

Østfoldmennene har to ulike bunader å velge mellom, enten Smaalenenes Herrebunad eller Østfold Herrebunad. Smaalenenes ble godkjent i 2011 og er inspirert fra en empiredrakt fra rundt 1820 tallet. Den er i helsort eller mørk blå kjol med bukse i vadmel og vest i silke og lin. Smaalenene klippes og tilvirkes kun ved Husfliden i Mysen. Den andre varianten er Østfold Mannsbunad som ble godkjent i 1990. Den er rekonstruert fra draktdeler på Ellefsrød i Idd og stammer fra siste halvdel av 1700- tallet. Denne klippes og tilvirkes kun ved Husfliden i Moss.

– Vi har kun kapasitet til å lage Østfold Mannsbunad, sier Wiik. Hun forteller at denne modellen er den mest populære herrebunaden. Til denne modellen kan man velge mellom to fargevarianter i kjol, enten hvitt ull med grønne kantebånd eller mørkeblå med turkise bånd. Til vesten kan man velge mellom hele 4 ulike fargevariasjoner og mønstre som er vevd i brosjert kallemank-ull til ca 7000 kroner meteren.

– Dette stffet er billig sammenlignet med mange andre stffer vi har. Den høye prisen skyldes den tidkrevende og kompliserte veveprosessen i mange av stoffene, sier Tegneby.

LES OGSÅ: Østfold-roboten «Eve» solgt til Toyota for 1,5 millioner kroner

Skinnbukse i elgskinn 

Til Østfold herrebunad kan man også bestille buksen i garvet bleket gult elgskinn, i stedet for å velge den mer tradisjonelle sorte ullbuksen i vadmel. Elgskinnet hentes fra Sverige fordi det ikke garves store nok skinn i Norge.

– Vi lapper ikke skinnbiter sammen, men syr buksen i hele skinnstykker, derfor trenger vi store nok skinn og de lages kun i Sverige. Skinnet er derfor det eneste materialet på bunadene som tilvirkes utenfor Norge, sier Tegneby som muntert påpeker at elgene likegodt kan ha vandret i Norge som i Sverige. Wiik fremhever videre at svenskene ikke bruker kjemikalier, men garver med fiskeolje for deretter å bleke skinnet i solen, slik at skinnene er miljøvennlige. Hele garvingsprosessen tar lang tid for at skinnet skal bli så mykt at det kan brukes til klesplagg, samt har den helt rette ruskinnsteksturen.

Med så mange ulike varianter og kombinasjoner kan man få sin helt egne bunadsvariant, men med mange valgmuligheter kommer også tvil og usikkerhet, så mennene har gjerne med seg en dame eller to.

– Har de f.eks med seg konen så er det hun som bestemmer. Men da er vi raskt ute med å si til mannen at det er du som skal bære drakten, så det er du som må velge hvilken bunad du liker best og hvilke fargekombinasjoner du foretrekker.

Flere syr selv

Men selv om Husfliden har dyktige skreddere og bunadstilverkere er de ekstra glade for at stadig flere ønsker å sy selv, og da er det stort sett kvinnene som syr. Da melder de seg på kurs, enten i Moss, Fredrikstad eller Sarpsborg, og så kommer de til Husfliden i Moss for å ta mål og få klippet stoffene først. Kursene starter opp i september og avsluttes i april. På den måten kan de steg for steg jobbe seg fremover sammen med en dyktig lærer, og ha en ferdig bunad til nasjonaldagen i 2020. Men å sy mer enn én bunad om gangen anbefales ikke.

– Å sy mer enn én bunad, eller å både sy en herrebunad og kvinnebunad samtidig, blir alt for mye arbeid dersom en følger kurset, sier Tegneby. Utifra kurslistene er det fremdeles noen plasser ledige i Moss, mens hele to kurs er fullbesatt i Sarpsborg.

Kostnader for Østfold herrebunad

Den billigste varianten av en ferdigsydd Østfold mannsbunad ved Husfliden i Moss, koster cirka fra kroner 60.000 til over 85.000 for den dyreste varianten. Skinnbuksen alene koster kr 25.000. I tillegg kommer bunadsølvet til cirka 12.000 kroner, hvor mannsbunaden har hele 47 sølvknapper. Til sammenlikning koster en ferdig Østfold kvinnebunad fra cirka kroner 50.000 til kroner 75.000. Kvinnebunaden blir dyrere dersom en vil ha håndvevd blondelue, forkle og keep. Sølvet til kvinnebunaden koster ca kr 8.000, men blir dyrere om man vil ha sølbelte.

– Vi gir 10 prosent rabatt dersom man bestiller komplett sølv til bunaden hos oss, sier daglig leder Bente Gro Tegneby.

Nye Viken fylke

Når Østfold snart blir en del av nye Viken fylkeskommune, kan det komme endringer og bli skapt noe helt nytt innenfor bunadsverdenen, men Østfoldbunadene vil bestå tror damene.

- Vi vil beholde alle Østfoldbunadene så de blir uforandret, men det kan jo hende at noen finner på noe nytt, men i og med at det nye fylket blir over et så stort areal så tror jeg ikke det, avslutter Julie Mari Wiik.

LES OGSÅ: Fredrikstad-mann fradømt retten til å drive firma etter millionsvindel