Nyheter

Håpet på EM-medalje – må trolig bli hjemme med sykdom

Fredrikstad-roer Lars Martin Benske (20) har hatt EM i Sveits som ett av sesongens store mål. Nå kjemper han en kamp mot klokka, og tviler på at han rekker å bli frisk til mesterskapet. – Kjipt å bli syk akkurat nå, sier han.

– Hvis jeg blir bedre reiser jeg ned på torsdag, men jeg er mentalt forberedt på å måtte bli igjen hjemme, konstaterer Benske overfor Demokraten.

20-åringen fra Kråkerøy er sammen med Ola Larsson (Moss Roklubb), Jens Holm (Sarpsborg Roklubb) og Oskar Sødal (Kristiansand Roklubb) tatt ut av roforbundet til å representere Norge i lettvekt dobbeltifrer under europamesterskapet i Luzern i Sveits, som går av stabelen fredag og avsluttes søndag.

Les også: Lars Benske med bronse i ro-NM

Hardtrening og vektnedgang

Den siste snaue uka har de EM-uttatte utøverne vært samlet på Årungen, Norges nasjonalanlegg for roing, for å være best mulig forberedt. Det er der det har skjært seg litt for talentet fra Fredriksstad Roklub.

– Fra torsdag til søndag kjørte vi en såkalt supercomp, skikkelig hardtrening, etterfulgt av noen dager med avslapping for å toppe formen til mesterskapet. Da kom sykdommen, og det skyldes nok en kombinasjon av at jeg har kjørt kroppen litt for hardt, og at jeg måtte ned noen kilo for å tilfredsstille vektkravene, forklarer Benske.

– Det er flere av de andre som også har blitt syke, ikke i båten vår, men et annet lag, fortsetter han.

Les også: Fredriksstad Roklub er Norges første roklubb – nå fosser de videre

Lars Martin Benske fra Fredriksstad Roklub (bakerst) sammen med Jens Holm (Sarpsborg Roklubb), Ola Svensson (Moss Roklubb) og Oskar Sødal (Kristiansand Roklubb).

Lars Martin Benske (bakerst) sammen med Jens Holm (Sarpsborg Roklubb), Ola Svensson (Moss Roklubb) og Oskar Sødal (Kristiansand Roklubb). FOTO: Estela Re-Ma

Østfoldinger med ambisjoner

Nå blir Benske etter all sannsnylighet erstattet av Bergen-roeren Didrik Wie-Soltvedt, men det blir likevel altså minst to utøvere fra Østfold i dobbeltfireren.

– Det gror godt i rosporten her i fylket, med flere utøvere i ung alder som kan ha mange år foran seg, sier han optimistisk.

I fjor var Benske med på å ta en 6. plass i EM og en 8. plass i VM i samme klasse. I år er ambisjonene å klatre ytterligere på resultatlistene.

– I og med at vi ble nummer åtte i VM i fjor, har vi tenkt at det var realistisk å være med i medaljekampen i EM, og i alle fall ende topp fem. Nå har det kommet med en reserve, og så får vi se hvem som ender opp med å ro til slutt, og hvordan det går.

Ser mot VM og U23

Fortsatt krysser han i det lengste fingrene for at sykdommen skal slippe taket før det braker løs i Luzern, men samtidig prøver han å se framover.

– Nå er det bare dette mesterskapet jeg ser ut til å miste, og VM er selvfølgelig enda større. Samtidig er det utrolig kjipt at den sykdommen skulle komme akkurat nå.

– EM er ett av de store målene våre i år, men vi er bare i slutten av mai, så det er fortsatt tidlig i ro-sesongen og mange konkurranser å se fram til.

For selv om ett av sesongens store mål nå trolig ryker, har Benske fortsatt mye å trene for i månedene som kommer.

– Dobbeltfirer er satsingsbåten, men i den gruppa jeg er med i, er jeg den eneste under 23. Det betyr at jeg også kan delta i U23-mesterskap, og jeg ser for meg å dra dit for å prøve meg i singelsculler. I fjor ble jeg kastet rett inn i seniormesterskapene, og det var egentlig også planen i år, men jeg ha lyst til å få med meg det jeg kan.

Les også: Slik vil Emilie (25) fra Fredrikstad styrke norsk idrett (+)

Nyeste fra Dagsavisen.no: