Nyheter

Klavestads blikk på trusselen mot biologisk mangfold

Med sin sedvanlige underfundighet går Lars Ole Klavestad løs på en alvorlig utfordring i naturen vår.

Bilde 1 av 4

– Dette er noe du smiler av, men samtidig en påpeking av artsmangfoldet som er i ferd med å tynnes ut, sier kunstneren til Demokraten.

Onsdag åpner han dørene for den fjerde utstillingen i eget galleri i Gamlebyen. «Biologisk mangfold» er en samling av 27 splitter nye kunstverk, krydret med de etter hvert 364 dyrene fra Klavestads egenkomponerte artsunivers.

– De er et prosjekt jeg har holdt på med over lengre tid, inspirert av nyheter og litt forskjellig, med et mål om å komme opp i 1.000 stykker, forklarer han.

LES OGSÅ: Historien om hvor vi Fredrikstad-folk er fra

– Hele bredden

Natur og artsmangfold er noe som har ligget kunstneren, landskapsarkitekten og forfatterens hjerte nært siden barndommen.

– Jeg begynte med å tegne fugler da jeg var veldig liten, og så har det utviklet seg, sier Klavestad.

SPORVEISKART: Kunstneren prøver å stadig utvikle den særegne stilen sin ved å ta inn nye elementer.

SPORVEISKART: Kunstneren prøver å stadig utvikle den særegne stilen sin ved å ta inn nye elementer. FOTO: HERMUND L. KJERNLI

Da det nylig ble sluppet en FN-rapport som fastslår at tapet av naturmangfold akselererer, og at flere arter er truet av utryddelse nå enn noen gang tidligere i menneskets historie, måtte han hive om på kunstplanene.

– Nå hadde jeg egentlig en plan om å ha musikk som tema for neste utstilling, men så slo dette inn, og det ble så viktig for meg å få fram det budskapet jeg ønsker å formidle med disse akvarellene.

LES OGSÅ: Tuneflua observert i Råde

– Jeg fant ut at én million av de åtte millioner kjente artene på jorda er i ferd med å bli utryddet i løpet av kort tid, og det har jeg prøvd å gjenspeile litt ved å få fram det store mangfoldet som finnes. Her har jeg med husdyr og alt, for å få med hele bredden, utdyper han entusiastisk.

Nyvunnet kreativitet

46-åringen har også utviklet en særegen stil, «snurrealismen», med buktende former og sterke farger som kjennetegn.

– Jeg er veldig trofast mot formspråket, snurrealismen, og det har nok vært mye av suksessoppskriften også, sammen med samspillet mellom tittel og bilde for at hvert verk skal fortelle en historie. Men jeg prøver hver gang å utforske og utvikle det litt videre, for å se hvordan jeg kan ta nye steg.

REGIONSREFORMEN: Protestoppsigelsen fra fylkeskommunen har også fått plass som eget verk.

Etter at han i vinter sa opp stillingen sin hos fylkeskonservatoren i Østfold fylkeskommune, i protest mot Viken-sammenslåingen, har han også fått bedre tid til å utfolde seg kunstnerisk.

– Hele greia rundt Viken ble helt feil for meg, og da var det viktig for meg å si tydelig ifra at jeg i alle fall ikke ville være med på det. Da jeg gikk ut den døra, boblet det over av kreativitet igjen.

– Det har vært mange baller i lufta, så det har kanskje vært greit å rydde opp litt. Samtidig har jobben hos fylkeskonservatoren vært viktig for meg som samfunnsoppdrag, men det kan også det å jobbe med kunsten være, å bidra til å sette fingeren på ting på min måte, slutter Klavestad.

Nyeste fra Dagsavisen.no: