Nyheter

Slik har Anne Marie lykkes med å utvikle hagesenteret i Torsnes

Som 29-åring tok Anne Marie Berg (41) over hagesenteret i Torsnes etter sin far. Fra å være et hagesenter med egen dyrehage har Berg utviklet businessen til å bli et veletablert plantesenter – men kampen om kundene hardner til.

Bilde 1 av 2

– Når jeg var ung ønsket jeg ikke å overta virksomheten. Det endret seg etter hvert. Vi lever av en omsetning som genereres i løpet av tre måneder. Det betyr arbeidsinnsats sju dager i uka og arbeidsdager på opptil 12 timer. Men jeg visste jo hva jeg gikk til, sier hagesentereier Berg.

Bransje i endring

Lunds hagesenter er del av en bransje i endring. Store kjeder utvider sine produktområder og sortiment med varegrupper som tidligere ikke naturlig hørte til i hyllene. Utfordringer som faghandelen innen både jernvare, maling og salg av planter etter hvert tydelig har fått kjenne på.

– Når det gjelder salg av sommerblomster er konkurransen beinhard, forteller Berg.

– Vår største og mest merkbare konkurrent er dagligvarekjeden Rema 1000. Vi er avhengig av en nettofortjeneste som sikrer alle faste kostnader, mens dagligvarehandelen kan se på blomsteromsetningen som en ekstra «bonus».

LES OGSÅ: Få sommerblomster som varer

– Fagkunnskap vinner

Det er en jevn strøm av kunder til det godt kjente hagesenteret i Torsnes, og selv om konkurransen er hard har ikke Anne Marie Berg planer om å gi opp virksomheten.

– Overhodet ikke. Jeg har lagt ned enormt mye jobb for å komme hit vi er i dag. Selvfølgelig blir jeg sliten når det står på som verst, men jeg gir ikke opp! smiler hun.

– Vi må satse på produkter som vi er gode på. Behandling av busker og stauder krever fagkunnskap, den har vi. Vi fikk noen tøffe frostnetter etter varme dager i påsken, men akkurat i slike tilfeller beviser vår kunnskap og tilgang til drivhus at vi fortsatt klarer å levere kvalitetsprodukter.

###

Praktisk erfaring

Eiendommen som huser Lunds hagesenter i Torsnes er på 50 mål og inneholder mange bygninger som krever kontinuerlig vedlikehold. Det tidligere hønseriet som Eva og Ulf Berg drev fra slutten av 70-tallet og fram til tidlig 90-tallet står fortsatt på småbruket – på den tida var bestanden 5.000 verpehøner og 3.500 kalkuner.

– Jeg valgte å ta utdannelsen på en landbruksskole i Sør-Trøndelag. Det angrer jeg ikke på, selv om den første uka på skolen var tøff for en femtenåring. Ballasten jeg fikk med meg fra skolen har vært nyttig i drifta her på gården. Praktisk arbeid er det jeg liker å holde på med, derfor tror jeg landbruksutdanningen har gitt meg mer nyttig lærdom enn om jeg hadde valgt et rent gartnerfag, avslutter Anne Marie Berg. Som stolt kan vise fram den nye butikken i hagesenteret – panelt, kledd og med steinlagt inngangsparti utført av innehaveren selv.

Mer fra Dagsavisen