Nyheter

Varsler om bot til kommunen: – Ingen straffes egentlig

– Alle fikk beholde jobbene og kommunen har fått en bot som ikke rammer andre enn skattebetalerne, konkluderer en av de sentrale varslerne i den fem år lange varslersaken i Fredrikstad.

Bilde 1 av 3

Fredag kunngjorde Fredrikstad kommune selv på sin hjemmeside at den var ilagt en foretaksbot på 500.000 kroner for å ha bedrevet mobbing, trakassering og gjengjeldelse mot tre ansatte over lang tid. Sanksjonen fra politiet vil trolig sette sluttstrek for den mest opprivende arbeidsmiljø-saken i Fredrikstad kommune noen gang.

– Et skudd i lufta

En av de tre sentrale varslerne fra Teknisk etat sier til Demokraten at hun var forberedt på en slik reaksjon fra politiet mot kommunen:

– Vi vet at politiet over lang tid har jobbet med denne saken. Vi som er varslere har jo selv vært inne til avhør. Men etter å ha lest siktelsen er jeg – og trolig også de andre som sa fra – skuffet over at det bare er granskingsrapportene fra advokatselskapene PwC og Simonsen, Vogt & Wiig politiet har lagt til grunn. Subjektivt sett mener jeg avhørene fra oss – som dels kom etter rapportfremleggelsen 4. mai 2018 – burde vært lagt bedre til grunn før politiet utferdiget straffen, sier varsleren til avisa.

– Hva synes du om foretaksstraffen på en halv million kroner?

– Om dette ut fra tilsvarende andre saker i landet er en høy bot så rammer den jo ingen, bortsett fra skattebetalerne. Et skudd i lufta – og ingenting annet. Det er nettopp dette som er så betenkelig med den omfattende varslersaken, hvor det ble konkludert med bevisst mobbing, trakassering og hevnakt over flere år, at ingen i realiteten straffes. Ingen ble sagt opp og ingen har fått noen personlig, økonomisk straff. Alt er liksom bare pulverisert, resonnerer varsleren, som minner om at saken totalt sett kostet kommunen drøyt 50 millioner.

– Millionene trillet. Ingen var kritiske nok til å få satt en stopper. Selv da rådmann Ole Petter Finess valgte å trekke seg frivillig fra sin stilling på grunn av manglende tillit, ble det punget ut nesten 3,3 millioner på en såkalt sluttavtale, sier varsleren til avisa.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Vil avvente

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) sier han vil avvente å kommentere foretaksstraffen til han har sett anbefalingene fra kommuneadvokaten og rådmannen. Høyres ordførerkandidat og gruppeleder Truls Velgaard sier imidlertid at dette var straff som forventet:

– En foretaksstraff av en slik betydelig størrelse forteller som granskingrapportenes konklusjon at det har foregått svært alvorlige brudd på Arbeidsmiljøloven. Dette ble også slått fast av advokatgranskerne. En slik reaksjon fra politiets side var derfor forventet.

– Her må kommunen punge ut?

– Det vil overraske meg om konklusjonen blir noe annet enn at kommunen vedtar boten på 500.000 kroner, svarer Velgaard.

Nyeste fra Dagsavisen.no: