Nyheter

Kurser arabiske journalister på veien mot demokrati

Tidligere IJ-leder Frode Rekve har gått i bresjen for kursing av rundt 2.000 journalister fra Midtøsten og Nord-Afrika, med håp om å skape økt presse- og ytringsfrihet på veien mot mer folkestyre i regionen.

Bilde 1 av 3

Prosjektet ble initiert av Institutt for Journalistikk (IJ) på midten av 2000-tallet, og var i utgangspunktet en konferanse der utenlandske journalister kom til Norge for å dele sine erfaringer med å jobbe under svært vanskelige forhold.

– Over hele verden er det mange journalister som enten risikerer å bli fengslet, trakassert eller i alle fall hindret i å utføre jobben sin. Da jeg overtok som IJ-leder i 2009 ønsket jeg derfor å videreutvikle dette engasjementet, og foreslo for Utenriksdepartementet (UD) å snu på flisa, altså at vi kunne reise til dem i stedet, forteller Rekve til Demokraten.

Les også: 80 journalister drept og 60 kidnappet i 2018

– Sto fryktelig dårlig til

De siste åtte årene har han derfor, med økonomisk backing fra UD, reist til ulike land i Midtøsten for å gi journalistene i regionen faglig påfyll – og en dytt mot en friere mediehverdag.

– Vi startet i det små, møtte journalister der nede og lyttet til hva de trengte. Det fantes nesten ikke etterutdanningsmuligheter, og kort sagt sto det fryktelig dårlig til, så det de var interessert i var nettopp de tingene vi tilbyr norske journalister gjennom IJ. De ville lære mer om foto, video, historiefortelling og etikk.

Gjennom prosjektet har det også blitt etablert et samarbeid med Jordan Media Institute, som drives av prinsesse Rym av Jordan.

– Hun er opprinnelig fra Algerie, har dekket krigen i Irak for CNN, og hadde en drøm om å bygge opp et skikkelig kvalitativt godt kurssted for journalister. Ved dette instituttet hadde de i tillegg en journalistutdanning allerede, så da vi startet opp der, lå alt til rette. Vi kunne bare komme inn til studentene som satt klare og lærevillige, og dure i vei. Det har vært krevende, men veldig morsomt.

Les også: Kurser gerilja-journalister i Midtøsten

Bærende lokalmedier

Anerkjente norske journalister som Sidsel Wold, Kristin Solberg og Berit Hedemann, har vært med når medieveteranen kurset journalister fra blant annet Jordan, Libanon, Irak, Syria og en rekke nordafrikanske land. Valget av kursholdere er ikke tilfeldig.

– Ved å ta med oss de beste norske journalistene som fortsatt jobber ute i felt, og særlig kvinnelige, kan vi vise at det er mulig å nå langt også som kvinne.

– Vi har kurset rundt 2.000 arabiske journalister, og kanskje enda flere, som forhåpentligvis har hatt nytte av vårt tilbud. I tillegg har vi hatt over 100 journalister på besøk i Norge for å se hvordan norske medier fungerer. En av bærebjelkene her er lokalmediene, som ikke finnes i Midtøsten, fortsetter Rekve.

Les også: – Begynnelsen på slutten (+)

Frode Rekve sammen med tidligere VG-redaktør Torry Pedersen i forbindelse med et kurs de holdt sammen ved Jordan Media Institute.

KURSKAMERATER: På sitt siste besøk i Jordan hadde rekve med seg tidligere VG-redaktør Torry Pedersen som gjesteforeleser. FOTO: Privat

Resultatorientert

Under sitt siste besøk i Jordan, da han for øvrig hadde med seg Fredrikstad-mann og tidligere VG-redaktør Torry Pedersen, fikk han også bekreftet at prosjektet får UD-støtte i ytterligere ett år.

– Vi er helt avhengige av at UD syns det vi driver med er viktig, og jeg gjør ikke dette fordi det er moro for meg, men for at vi skal så noen korn og se resultater.

Og resultatene mener han også å kunne se.

– I fjor ble det etablert en ny, offentlig TV-kanal i Jordan. Den ble dømt nord og ned både der og andre steder, og mange mente det skulle bli et nytt redskap for myndighetene. Men med statlig jordansk støtte ble det sagt at denne kanalen skulle få lov til å tøye grensene og eksperimentere med journalistikken.

– Nå hører og ser jeg reportasjer og leser artikler som jeg ikke tror ville vært laget før, som er mer kritiske. Det manes til debatt. Denne TV-kanalen er ikke revolusjonerende, men den er freskere og tør mer, og jeg tror på de små framskritt.

Les også: Opprøret i Algerie: – En advarsel til hele Midtøsten (+)

– Bra å bli forbannet

For målet med Frie Medier-prosjektet er nemlig at den konfliktfylte regionen skal bevege seg i en mer demokratisk retning. Da er slike initiativer viktige, mener Rekve.

– Jeg mener det er viktig at vårt land, som er rikt og har vidunderlige forhold – med gode ordninger for helse, omsorg, utdanning og kommunikasjon, der vi kan snakke fritt og har en fri presse – tar oss råd til å bistå andre. Det gjør vi innen helse, skole og veldig mange andre ting, og da mener jeg at dette også er viktig bistand, for uten demokrati og folkestyre, får du ikke til noe.

– Jeg tror at det frie ord og journalistikk er veien til folkelig deltakelse. Når folk blir forbannet over noe de leser i en avis, er det bra, for det setter i gang noe. Mediene kan bidra til å opplyse, men også skape engasjement slik at folk får lyst til å ta tak selv og gjøre en forandring.

Men jobben er langt fra fullført, understreker han.

– Jeg har også måttet oppleve tilbakeslag. I Egypt står det dårlig til med pressefriheten, og landet har blitt et diktatur verre enn det var. Det er ikke særlig bedre i golfstatene, med unntak av Qatar som har Al Jazeera, og Irak er et ødelagt land på samme måte som Syria. Men i Libanon, Jordan og særlig Tunisia og en del av de andre nordafrikanske landene er det mye positivt som skjer. Samtidig er det fortsatt et stort behov for endringer, for vi jobber bare med land som ligger fra 130. plass og nedover på lista presse- og ytringsfrihet i verden.

TOSPANN: Prosjektet drives av Rekve på vegne av IJ, her ved daglig leder Eivind Andrés Fjellstad.

TOSPANN: Prosjektet drives av Rekve på vegne av IJ, her ved daglig leder Eivind Andrés Fjellstad. FOTO: Hermund L. Kjernli

– Stolt tradisjon

Derfor mener han det er viktig at prosjektet får leve videre, og får støtte fra daglig leder Eivind Andrés Fjellstad ved IJ.

– For oss betyr dette at vi får anledning til å jobbe med journalister i Midtøsten på samme måte som vi jobber med norske journalister. Det gir oss viktige erfaringer og kunnskap gjennom at vi lærer mye om hvordan det er å drive journalistisk arbeid i disse landene.

– Samtidig ser vi at behovet for dette prosjektet er stort, fordi dette er land som ikke har mange utdanninger av denne typen. I kraft av dette prosjektet kan vi gi et bredere tilbud til arabiske journalister. Det har også noe med tradisjon å gjøre, for dette er et prosjekt vi nå har jobbet med i mange år, og som vi er stolte av å ha fått til, sier Fjellstad.

Han er full av lovord om jobben Frode Rekve har lagt ned.

– Han har gjort en stor innsats gjennom mange år, og hele tida fått gode tilbakemeldinger fra dem som deltar på disse kursene. Frode er den som driver prosjektet, og har med seg de samme kursholderne som vi bruker her på IJ. Nettopp dette har vært et viktig prinsipp for ham, at disse kursene skal være like gode som de vi tilbyr i Norge, og at det ikke skal være b-vare, sier IJ-lederen.

Mer fra Dagsavisen