Nyheter

Engelsviken Canning blir sjøhus

Tradisjonsrike Canningen er historie – nå er arbeidsplassene borte og leiligheter bygges. – Havutsikt og landlig boform er populært, sier grunneier Lars Sigvart Gran Andersen (71).

Bilde 1 av 3

Engelsviken Canning, som Lars Andersen grunnla i 1867, flyttet for åtte år siden produksjonen til Skagen i Danmark. Over 150 års næringsproduksjon med salt, krydder og konserveringsmiddel i oppskriften ble historie – 30 arbeidsplasser forsvant.

Arbeidsplasser utflagget

Det å rive fabrikken og satse på boligutvikling var ikke en enkel avgjørelse, forteller Andersen, fjerde generasjon fabrikkeier.

– Tro meg, jeg hadde ønsket fortsatt aktivitet og virksomhet i fabrikken. Men når vi ble pålagt en ekstra toll var det rett og slett ikke lønnsom å bearbeide produktene her hjemme. Konsekvensen ble å flytte produksjonen til Danmark. En næringslivspolitikk det ikke nyttet å kjempe mot.

13 år fra idé til byggestart

Veien i kommunal og fylkeskommunal behandling har vært lang for grunneier Lars Sigvart Andersen.

– Uten tvil, smiler han. – For å være mer presis, hele 13 år. Både jeg og kommunen trodde vel at vi raskt kunne sette i gang, men så bremset fylkeskommune. Bygging innenfor hundremetersbeltet og arbeider i strid med kommunal kystsoneplan var noen av argumentene for at vi måtte ta fatt på en ny søknadsrunde. Etter et meglingsmøte mellom kommune og fylkeskommune ble prosjektet endelig godkjent.

– Glad for boplikten

Det bygges 36 leiligheter fordelt på fire bygg. Så langt er 20 solgt. Prislapp: Cirka 60.000 kroner per kvadratmeter. Kjøperne får forkjøpsrett til bryggeplass, forklarer Andersen.

– Med inngangsdøra noen meter fra vannkanten blir dette som hus og hytte i ett. Samtidig vil jeg understreke at jeg er glad for boplikten. Vi kunne uten tvil ha økt prisen hvis boplikten hadde bortfalt, men samtidig ønsker jeg at det er liv i området – hele året.

Utbyggingen i Engelsviken har blitt et familieprosjekt. Lars Sigvart Andersens svigersønn, arkitekt Emil Andersson, har tegnet og datter Elisabeth Gran Andersson er interiørarkitekt.

– De som har skrevet kontrakt er godt voksne og det er overraskende mange lokale kjøpere, sier Andersen, som selv bor rett over vika.

– Nå er jeg lokalpatriot på min hals, men Engelsviken er et fantastisk sted å bo. Kona mi er isbader og dupper i vannet utenfor brygga året rundt. Håpet er at hun skal få følge av flere nyinnflyttede som liker et forfriskende kaldt bad – kanskje det blir starten på Engelsviken Isbadeklubb?

Nyeste fra Dagsavisen.no: