Nyheter

– Vi vil bare at flere skal bry seg

Mathea Roos Hauge og Karelius Godal- Røvik (begge 11) er bekymret for klodens framtid. Derfor droppet de skolen fredag, og aksjonerte for klimahandling.

De to 6. klassingene fra Rødsmyra skole på Kråkerøy benket seg utenfor rådhusets hovedinngang fra klokken 10 til 13, med egenlagde plakater og nødvendig proviant. Slagordenes budskap var tydelige; de voksne må gjøre ord til handling.

– For meg er dette viktig fordi vi kommer til å vokse opp i en verden hvor klimaet ikke er like bra som i dag, sier Karelius.

– Vi vil egentlig bare at flere skal bry seg. Det hjelper ikke å bare prate om det, man må få folk til å gjøre hver sine tiltak, skyter Mathea inn.

Startet i Sverige

De to 11-åringene forteller at svenske Greta Thunberg (16) er en viktig inspirasjon til at de velger å streike. Hun har streiket fra skolen hver fredag i høst, i protest mot den manglende handlingen i kampen mot klimaendringene – og står bak bevegelsen #FridaysForFuture, som har fått tusenvis av ungdommer over hele verden til å følge hennes eksempel.

Denne uken ble det også kjent at hun er nominert til Nobels Fredspris for sin innsats.

– Det vært veldig mye oppmerksomhet rundt det Greta Thunberg har fått til, og for meg er hun et forbilde, sier Karelius.

Nasjonalt og internasjonalt

Samtidig som de to 6. klassingene satt utenfor rådhuset i Fredrikstad, var det lignende aksjoner over hele verden. Førstkommende fredag arranger Natur og Ungdom også en stor, nasjonal klimastreik for norske skoleelever. Hovedaksjonen finner sted i Oslo, men det blir også markeringer i en rekke andre norske byer – blant annet Fredrikstad.

I forbindelse med den varslede streiken har det blusset opp debatt rundt at elever som deltar, vil få dette registrert som ugyldig fravær på vitnemålet.

– Det er som i arbeidslivet – det er lovlig å streike, men man får ikke lønn. Slik er det på en måte i skolen også, og reglene for hva som er gyldig og ugyldig fravær er de samme for hele skoleløpet, sa skolesjef Marit Mundahl i Fredrikstad kommune til Fredriksstad Blad tidligere i uka.

– Ikke siste gang

Det er likevel ventet at mange elever fra kommunen vil delta på aksjonen både i hovedstaden og i hjembyen, og 11-åringene fra Rødsmyra mener man bør få lov til dette uten konsekvenser.

– Det er litt teit at man skal få fravær for dette, når vi bare vil gjøre en forskjell. Vi fikk også noe prat om dette på skolen, og det var mange som da ble skremt til å ikke være med likevel. Vi var egentlig veldig mange som skulle stille opp, sier Karelius og Mathea.

Selv har de altså valgt å tyvstarte med en egen aksjon uka før den nasjonale streiken, og utelukker ikke at de kommer til å gjøre det samme igjen.

– Jeg tror ikke vi kommer til å gjøre det hver uke, men vi har lyst til å gjøre det flere ganger, fastslår de.

Mer fra Dagsavisen