Nyheter

– Bymiljølista for grasrota

Han lot seg sjarmere av Svein Bendik Hansens evne til å holde kontakten med menigmann, Bymiljølistas nye talsmann Jonas Qvale. Nå vil 46-åringen følge i partistifterens fotspor.

11. mars velges Qvale etter alt å dømme til Bymiljølistas førstekandidat til det kommende kommunevalget i september. Han blir den tredje i rekken til å fronte det alternative partiet som ble til i 1987 - etter nevnte Hansen og Jan-Kåre Fjeld

Nærmiljøene er viktige

Jonas Qvale, som til daglig er markedsføringsansvarlig ved Blå Grotte, sier han ser fram til å ta fatt på oppgaven som Bymiljølistas talsperson:

– Hvis jeg skal komme med en programerklæring må det være at vi skal stå på videre for flere flotte nærmiljøtiltak. Fredrikstad trenger gode tilbud til innbyggerne som gratis ferge, lekeplasser på Trosvik Torv, i Domkirke-parken, sykkelveier osv. I en tid hvor utbygging og fortetting skjer i turbofart må vi sette alt inn på å bevare hver eneste grønne lunge i kommunen slik at barn og familier får gode møteplasser i hverdagen, sier tobarnsfaren og poengterer:

– Men vi også holde fokus på resten av det politiske spekteret. Vi vil f.eks ikke legge ned sykehjemsplasser eller tillate at multinasjonale selskaper skal velferds-profittere på den kommunale eldreomsorgen. Ingen private selskaper må få skumme fløten i en kommune som Fredrikstad som vi vet har lave inntekter, understreker Qvale.

Vil ha Nygård som ordfører

Selv ble Jonas Qvale aktiv i Bymiljølista i 2008 - etter i følge egne utsagn å ha vært politisk bevisst siden ungdommen:

– Jeg har gått i 1. mai-tog, deltatt i en del demonstrasjoner etc. men aldri vært medlem i noe politisk parti før Svein Bendik Hansen for elleve år siden banket på min dør. Han ville vite hvordan jeg så på nedskjæringene som H/Frp-flertallet ville iverksette på Blå Grotte. Hans måte å kontakte både meg som ansatt og folk ellers i byen sjarmerte med veldig. Kort tid senere sa jeg ja til å stå på lista. Han hadde et partiprogram å vise som passet meg bra, forteller Qvale som alltid har funnet seg best til rette på på den politiske linjalens venstreside.

– Skal Bymiljølista være en del av det rødgrønne partisamarbeidet også etter valget?

– Alt tyder på det - selv om vi uansett må se på plattformens innhold etter valget. Når sant skal sies så har vi i det store og hele vært enige om det meste i koalisjonen - selv om Ap er kjempestore og vi fire andre er små i dette selskapet. Men noen uenigheter har vi hatt. Bymiljølista ønsket f.eks ikke en Arena Fredrikstad til 630 millioner. Vi ville ha en rimeligere løsning til 250 millioner på Mineberget - subsidiært et anlegg på Værste til en langt rimeligere kostnad enn hva det ble. Men; i et samarbeide handler det om å gi og ta, sier Bymiljølistas toppkandidat - som dermed også blir partiets ordførerkandidat.

– Skriv at jeg synes Jon-Ivar Nygård (Ap) skal fortsette som ordfører for en tredje periode. Han står på noe veldig for kommunen vår, smiler Qvale i det han tilfreds registrer massevis av lekende barnehagebarn i Domkirkens lekepark som nettopp Bymiljølista bidro sterkt til å realisere i 2009.

Mer fra Dagsavisen