Nyheter

– 18 000 middager for hundrelappen!

Middag på «by’n» er fortsatt betraktet som dyr luksus i Østfold og Norge. Mens fattig som rik ute i Europa ser det som selvfølgelighet. «Middag-til-100-lappen» i vinterferien i Fredrikstad forandrer mat-landskapet.

Familien Holter Hansen er bare en av mange vennelag og familier som har feiret årets vinterferie på en helt spesiell og spiselig måte. Mellom 15 og 18 000 middager er servert på fire intense dager i vinterferien. Vi treffer fire blad Holter Hansen rundt et lekkert middagsbord på Cafè Magenta i Gamlebyen. I 1700-tallsbygningen med det uvanlige navnet ’Slaveriet’.

– Først var vi på Mormors Cafe i Gamlebyen tidigere i uken – og spiste en fantastisk god middag – også til hundrelappen. Det er trolig det beste jeg har spist siden min mors legendariske julemiddager. Vi ble traktert oksehøyrygg med grønnsaksblanding, sensasjonelt velsmakende, forteller Gunnar Hansen – og hans hustru Liv nikker mer enn samtykkende.

– Det ga mersmak, så torsdag inviterte vi flere barn og barnebarn hit til Magenta. Vi ble ikke mere enn fire – det vil si vår datter og barnebarnet Kristian, men vi har hygget og kost oss kongelig, fortsetter Gunnar fra Kråkerøy. Kristian valgte sin favorittmat – wienerpølser og cola som er hans festmat. Vi andre satset italiensk – helt nydelig!

Fullt trøkk – ville tilstander

– Nå traff dere virkelig en ekte ’Demokraten-familie’ – ler bestefar Hansen, nå over i pensjonistenes aktive rekker. Jeg har trykket Fredriksstad Blad i 30 år – men alltid, hele mitt voksne liv, abonnert på Demokraten. Ellers vært platearbeider på Fredrikstad Mek – og flere andre steder. Jeg var så heldig å tilhøre første kull på yrkesskolen som ble opplært i «offset» trykk. Hils sjefen og si at vi savner Helge Solheims fredags-kåserier. Han må skrive mere, selv om han også er pensjonist ...

20 restauranter og kafeer har denne vinterferien deltatt i «Aksjon 100-lappen». Alle spisesteder Demokraten har vært i kontakt med melder om alt fra fantastisk interesse til «helt vilt» og eventyrlige tilstander. På veien ut av historiske Magenta er det kø og mild trengsel på vei inn i varmen.

– Det har vært et vanvittig trøkk, hele uken, forteller servitør Merethe – også hun i full speed mellom kjøkken og matglade gjester.

Cafè Magenta har et unikt interiør, veggene formelig oser av ufortalte historier. Med et dobbelt historisk sus over seg. Både bygningen og navnet vitner nemlig om en dramatisk historie. ’Slaveriet’ var rett og slett Fredrikstads fengsel på 1700-tallet. Bygningen er i seg full av drama. Så sent som i 1848 ble de siste slavene – eller fangene, overført til Akershus festning i Oslo. Vi bør vel ikke dra parallellene for langt – men de siste ukene, som også omtalt på lederplass i byens aviser, kriges det fortsatt i samme bygning. På loftet i ’Slaveriet’ holder ’Tambourafdelingen af 1704» til. Der flere medlemmer er ekskludert – og svartkrutt-skyttere er degradert og fratatt sine våpen ...

En gastronomisk øyeåpner

Navnet Magenta har også en dobbel fargerik betydning. Slaget ved byen Magenta i Nord-Italia i 1859 ble så grusomt at jorden var farget rød av soldatenes blod. Kort tid senere ble det også i Nord-Italia oppdaget et kjemisk fargestoff. Fargen som ikke finnes naturlig, som for eksempel i regnbuen – er en blanding av rødt og blått. Navnet etter soldatenes blod, ble dermed rett og slett Magenta.

Tre interessante hendelser i Fredrikstad, har uavhengig av hverandre vært en oppsiktsvekkende øyeåpner. Nemlig «Aksjon 100-lappen», «Anno 2017» og Stolpejakten anno 2017. Folk flest i Plankebyen og omegn er på bare tre-fire år blitt betydelig bedre kjent – i sin egen by. Middager og luncher til hundre kroner på hele 20 ulike restauranter over hele byen – er blitt både en gastronomisk og bygeografisk vekkelse.

– Du store verden, sier flere og flere, vi visste faktisk ikke at «lille» Fredrikstad har et så enormt variert tilbud av spisesteder. Og internasjonale menyer. Mange enten i vakre historiske bygninger, eller i moderne arkitektoniske perler.

Anno på Isegran – og noe så originalt som Skiklubbens kulturelle byvandring med stifinner-poster, kalt «Stolpejakten» – er blitt en tilsvarende aha-opplevelse for tusener av byens beboere.

– Tenk jeg har bodd hele livet i Fredrikstad, men aldri vært på Isegran eller Vaterland, var det overraskende mange som måtte innrømme etter TV-suksessen Anno i 2017.

Middag på by’n for 100 kroner slo an

Fredrikstad lykkes bedre enn de fleste andre norske byer med «Middag-for-Hundrelappen». Som denne vinterferieuken har vært en braksuksess. Gikk du glipp av alle tilbudene – får du en ny sjanse neste år.
Det hele startet sannsynligvis i Kristandsand, Sørlandsbyen som var først ute med spise-ute-aksjonen for bare hundrelappen for flere år siden. Siden har en rekke norske byer tatt etter. Men selv om både Haugesund, Moss, Horten, Asker og en rekke andre byer har tatt etter – er suksessen i Fredrikstad nærmest enestående. Kanskje er vi mere kontinentale i Plankebyen enn vi selv er klare over. Mangelen på snø og skiføre i vinterferien bidrar trolig til mat-turer fremfor skiturer ...
 – Det var iallfall Kristiansand som ga oss ideen, forteller Rune Solberg på hotel City. Vi tente på konseptet, årets «Aksjon 100-lappen» er fjerde året på rad i skolenes vinterferie. Jeg har vært en hel del rundt – og forstått at mange bruker hele vinterferieuken på en herlig matsafari fra spisested til spisested. Suksessen overgår nøktern forventning.
Sammen med Petter Eriksen på restaurant «Paa Brygga» dro duoen i gang aksjonen i 2015 for å få folk flest til å oppdage det fenomenale, gastronomiske matlandskapet som Fredrikstad og omegn har å by på. Vi skal være ærlige å si at vi også har vurdert andre tider på året, som f.eks. høstferien – men holder oss foreløpig til vinterferieuken. Alle spisesteder, kafeer og restauranter som er medlemmer av Fredrikstad Næringsforening kan delta i aksjonen.
 – Og dere fortsetter neste år?
 – Ja, absolutt – jeg kan allerede nå garantere at neste års vinterferie blir femte året på rad med «Middag for 100-lappen». Det koster – dvs. det er en betydelig investering for de fleste – men det gir ringvirkninger, resten av året. Som jo også er meningen. Fredrikstad har rett og slett et fantastisk bra mat- og middagstilbud. Stor variasjon, lekre menyer og et bedre, internasjonalt spisekart enn mange er klar over, fortsetter Rune Solberg.
 – Hos oss på City Bar & Spiseri har vi hatt opptil fire middags-oppdekninger denne uken. Det vil si fire ganger ut og inn med nye tallerkener, ren duk og dertil hørende dekorasjoner. Jeg tror vi kan regne med mellom 15 og 18 000 serverte middager i Fredrikstad i vinterferien 2019. Og da regner vi ikke lunch-serveringer, sier Citysjefen.
Når du nå leser dette er dessverre tilbudet – som varer fra mandag til torsdag ved midnatt – snipp, snapp, snute – og ute for denne gang. Men det er jo også tanken at vi skal utøke våre smakfulle restaurant-turer resten av året.

Mer fra Dagsavisen