Nyheter

Tambourene fra uro til tsunami?

Høstens uro i KFT – Kong Frederik IVs Tambourafdeling av 1704 – har nå blåst opp til full storm. Bortimot en tredjedel – 20 av 69 medlemmer har meldt seg ut. Det fantastisk fargerike og årlige arrangementet «Kongen Kommer» står kanskje i fare for å smuldre bort.

Av knapt 70 medlemmer er rundt 20 utmeldt – mange i protest. Fortsetter rabalderet blir det flere. Rundt halvparten av de gjenværende er lite aktive. KFT er en over 20 år ideell forening med hundretusener i offentlig støtte, i bruduljer og voldsom krise. Uten stor økonomisk støtte fra Fredrikstad kommune og skattebetalerne er ’Tambourafdelingen av 1704’ på knærne.

Et mystisk jakketyveri

Sju meget forseggjorte, historisk korrekte og kostbare, håndsydde uniformsjakker ble stjålet KFT’s eget lager. Først etter lang tid ble tyveriet av de historiske uniformsjakkene politianmeld.

Våre kilder forteller også om forslaget til nye vedtekter. Den lange utarbeidelsen av dem nærmer seg en 6–7 år lang byråkratisk maraton, hevder kildene. De skal etter planen vedtas på årsmøtet i februar.

«Kongen kommer»

Det er stor fare for at «Fredrikstads egen nasjonaldag» – når KFT arrangerer «Kongen Kommer» i Gamlebyen – må avlyses i år eller reduseres til et blekere minimum. Blant annet av mangel på ideelt arbeidende medlemmer.

– Jeg tror også at KFT’s årlige parade i byen i 17. mai-tog – også står i fare, uttrykker en av Demokratens kilder.

Flertallet av de langt over 20 medlemmene som enten har meldt seg ut i protest mot «Treenighetens» styre og tvilsomme stell – pluss de som forblir i KFT men tar kraftig til motmæle, er samstemte.

Kong Frederik IVs Tambourafdeling av 1704 lider nå under et slags tremannsstyre – som blant mange av medlemmene går under klengenavnet «Treenigheten», forteller kilder til Demokraten. Det er ingen hemmelighet at de tre er formann Tor Ulsnæs, sekretær Katharina Hoffman og offiseren, politikeren og paradefiguren Carl Henrik Amundsen.

Det vises også til at den siste årsrapporten til Brønnøysundregistrene ble sendt mangfoldige måneder for sent. Det benekter leder Ulsnæs. Men forsinkelsen førte blant annet til noen betente fakta. Som at den lovlig valgte kassereren på årsmøtet i februar 2018, ikke hadde adgang til KTF’s egen bankkonto i månedsvis – til langt utpå høsten – mer enn et halvår etter at han var valgt. Og på det tidspunktet var han ikke lenger aktiv som kasserer.

Maratonmøter, bråk og skrik

Etter hva Demokraten kjenner til har de to siste årsmøtene pågått til halv tolv på natten. Vi var selv til stede to timer av en ny maraton av et medlemsmøte. Møtet der de nye omdiskuterte forslagene til vedtekter sto i sentrum for rabalderet, varte i nesten seks stive timer, fra klokka 12.00 til 18.00.

– Ironisk nok og nærmest en skjebnens ironi er at møtelokalet i Gamlebyen bærer navnet «Slaveriet», kommenterte en av medlemmene. Der det bedrives alt annet enn finstemt foreningskultur i demokratiets gode og fredfulle ånd.

Sju spørsmål til formann

Demokraten har selvfølgelig forelagt formann Tor Ulsnæs mye av den påståtte kritikken og sendt ham sju konkrete spørsmål:

1. Mange medlemmer hevder at deler av styret fremmer egne interesser fremfor medlemmenes. Hva er viktigst styrets interesser eller medlemmenes? Og hva er din kommentar?

– Styret er tildelt medlemmenes tillit gjennom valg.

2. Hvorfor tok det 7–8 måneder fra det ble avdekket et alvorlig innbrudd og tyveri av meget verdifulle uniformer fra KFTs lager, til det ble politianmeldt?

– Saken ble politianmeldt innenfor de frister som er for slike hendelser.

3. Hvorfor er styret så opptatt av at kritikk mot foreningen eller styret ikke skal fremkomme på medlemsmøter, ei heller i KFTs lukkede medlemsforum, i sosiale medier eller i fellesmailer til alle medlemmer?

– Er styret opptatt av det?

4. På medlemsmøtet i januar der forslagene til nye og endrede vedtekter ble diskutert i timevis, fikk ikke medlemmene utdelt verken de gamle eller de nye vedtektsendringene. Til tross for sterke ønsker, hvorfor ikke det?

– De gamle vedtektene har vært tilgjengelige for alle i årevis. Tema for dette møtet var forslag til de nye/reviderte vedtektene, fortsetter formann Ulsnæs.

5. Synes du at styret har gjort nok for å stoppe mobbing, fiendtligheter, ukvemsord og den ubehagelige stemningen som beviselig rår på møtene?

– KFT består av enkeltmedlemmer som hver især har et eget ansvar for å utvikle et godt sosialt forhold. Det er nedfelt i våre vedtekter.

6. Sekretæren har vært flittig til å stryke det meste av kritikken mot KFT som fremkommer i foreningens ulike fora – både på nett, sosiale medier og på medlemsmøter, hevder mange medlemmer. Hvorfor det?

– Hvor mange medlemmer hevder det? svarer Ulsnæs.

7. Hva er din forklaring, Tor Ulsnæs til at nær 30 prosent av medlemmene i KFT har meldt seg ut – mange i protest?

– Her er dere feilinformert, avslutter leder av «Tambourafdelingen av 1704, Tor Ulsnæs som til daglig er seniorrådgiver ved Østfoldmuseene.

Et parodisk skjær?

Mange av våre kilder minner også om at man ikke må glemme at KFT har gjort store innsatser for kulturlivet i Fredrikstad, ja, for hele Østfold i over 20 år. Takket være flere titall fenomenale, idealistiske, kompetente og historisk kunnskapsrike mennesker. Alle som en av Demokratens mange og høyst kilder understreker at de ikke ønsker at KFT skal gå til grunne. Alle har gang på gang forsøkt å ta konfliktene internt, fordi de ønsker fred og fordragelighet. Og ingen offentlig skittentøyvask.

– Men nok er nok, etter medlemsraset, og alle andre som teller på knappene om de skal gi seg, føler vi at vi ikke har noe valg lenger. KTF trenger sårt en kraftig utlufting. Derfor har vi fortalt vår historie til Demokraten, uttrykker alle vi har intervjuet de siste to ukene.

Et kjent medlem i KTF sier:

– Denne saken er meget alvorlig – mer alvorlig enn det kan se ut av det som fremkommer i denne reportasjen. Det står om mer enn foreningens gode navn og rykte, dens overlevelse og alt godt som er bygget opp gjennom 20 år.

Mer fra Dagsavisen