Nyheter

Så mange flyktninger kan Fredrikstad ta imot, mener rådmannen

Rådmannen går inn for at Fredrikstad for femte året på rad skal ta imot like mange flyktninger som IMDi ber om.

Fredrikstad kommune har allerede en høy stjerne hos Integrerings- og mangfoldsdirektoratet (IMDi), og alt tyder på at den ikke blir noe mindre når politikerne har avgjort hvor mange flyktninger byen kan ta på seg å bosette i 2019. I rådmannens innstilling til politikerne heter det:

«Fredrikstad kommune bosetter 60 flyktninger i 2019, hvorav to plasser forbeholdes enslige mindreårige under 15 år og to plasser forbeholdes enslige mindreårige over 15 år».

Ap-avgjørelse i kveld

Innstillingen er i tråd med anmodningen fra IMDi. Saken skal opp til politisk behandling i formannskapet torsdag, hvor det ligger til rette for flertall for rådmannens innstilling.

Arbeiderpartiets gruppeleder Atle Ottesen uttalte til Demokraten tidligere i år (Demokraten+) at «Ap har tradisjon for å ta vårt ansvar og følge anmodningen». Han understreker likevel i en sms at partiet skal lande et endelig ståsted i sitt gruppemøte mandag kveld.

LES OGSÅ: - Absurd å ta imot flere flyktninger (Demokraten+)

Glad for samarbeidet med Fredrikstad

Også de fire siste årene har Fredrikstad fulgt anmodningen fra IMDi, og bosatt til sammen 482 flyktninger i perioden – 45 av dem enslige mindreårige. I fjor var kommunen heller ikke vond å be da den ble bedt om å bosette ytterligere 13 flyktninger ut over de 55 den allerede hadde sagt ja til. Behovet ble rett nok senere justert ned til sju.

Nasjonalt er Fredrikstad blant de 15 kommunene som bosetter flest flyktninger, kunne Demokraten fortelle 7. januar.

– IMDi er avhengig av kommuner som er fleksible og kan håndtere både økninger og reduksjoner i behovet for bosetting. Fredrikstad er en slik kommune IMDi er glad for å samarbeide med, uttalte regiondirektør Kristin Bach Skaset i IMDi Øst til Demokraten den gang.

Hun framhevet særlig Fredrikstad kommunes arbeid med å bosette flyktninger med spesielle helseutfordringer.

– De har også vært en stabil samarbeidspartner rundt bosetting av enslige mindreårige. Begge disse er sårbare grupper, påpekte Skaset.

Mer fra Dagsavisen