Nyheter

Frykter langtidseffekt av stengt gågate

Selv om rivningsarbeidene omsider er i gang, er det avmålt stemning blant de næringsdrivende i Nygaardsgata.

– Vi merker det mye. Trafikken forbi er mer enn halvert, og omsetningen er også halvert. De faste kundene klarer nok kanskje å finne fram, men den tilfeldige trafikken er borte, fastslår Arild Tillung ved Sporty i Nygaardsgata.

Inngangen til sports- og fritidsbutikken ligger like utenfor sperringene som har stått oppe de drøye to månedene etter storbrannen, og han har derfor ikke krav på avbruddserstatning.

– Heldigvis har jeg rimelig grei økonomi, ingen ansatte, huseier har vært behjelpelig med redusert husleie. Alt sånt hjelper på, fortsetter Tillung.

– Ti tunge uker

Tirsdag var rivningen av murgården i gang etter tre ukers stillstand i arbeidet.

– Vi er veldig glade for og fornøyde med at det endelig skjer noe. Det har vært ti tunge uker. Jeg har tenkt at januar også ryker med, men nå åpner de kanskje i alle fall en korridor i gågata om en ukes tid, håper Sporty-sjefen.

Han er likevel bekymret over tida som har gått fra storbrannen til rivningsarbeidet kom ordentlig i gang.

– De åpner etter hvert gågata, men jeg er redd for det man kan kalle langtidsskader. I og med at det har vært stengt forbi her såpass lenge, frykter jeg at trafikkmønsteret her i byen kan ha endret seg varig. Nå har de også stengt parkeringen nede på Dampskipsbrygga, så det er mange forhold det er vanskelig å forutsi hvordan vil slå ut. Folk parkerer kanskje andre steder, og så videre.

– Samtidig bygges det på Nygaardsplassen, og på litt sikt vil nok det skape trafikk til denne delen av byen. Men i øyeblikket er det mest minuser, legger Tillung til.

Tror fortsatt ting vil ta tid

Heller ikke ved Dragen Pub, med ordinær inngang på innsiden av sperringene, er det bare fryd og gammen over at det nå skjer noe med det totalskadde bygget.

– Du får ikke noe «hipp hurra» fra meg. De kunne begynt for tre uker siden, og nå er det så trangt for oss som har slitt i to måneder, så det er veldig lite å juble for, sier daglig leder Ingvild Rødje.

De to siste månedene har de vært nødt til å sluse gjestene inn bakdøra, og som hos Sporty har også de fått kjenne på store økonomiske konsekvenser.

– Salget har gått ned med 50 prosent, og vi får ikke noen erstatning for det eller noe. Det er klart vi er hardt rammet, og dette skulle vært påbegynt for fire uker siden. At man ikke har sett tidligere at prosessen sto stille er et under i seg selv, sier Rødje bestemt.

Hun tør ikke ha alt for høye forhåpninger til når bygget er ferdigrevet og gågata kan åpnes igjen.

– Etter uker med stillstand er det jo en framgang at det i det hele tatt skjer noe, hvis ikke hadde det vel ikke kommet i gang før i 2020. Jeg tipper de ikke er ferdig før i midten av februar, med tanke på den farta de har hatt til nå, avslutter hun.

Mer fra Dagsavisen