Nyheter

Jenter på «M» - snart i verdenseliten

En «verdensstjerne» i svømming fra Fredrikstad er i emning, arvtager etter legenden Lene Jensen. Sikreste tips er at fornavnet starter på M. Om det blir Mathilde Hammer (16), Mia Olsen (14) eller Mina Klavenes Mauseth (13) står skrevet i stjernene.

Alle tre var iallfall på vinnerlaget i 4 x 100m fri lørdag, da de slo alle andre i stafettfinalen. Og alle tre leverte topptider på flere distanser gjennom helgen. Selv med «tunge» treningsmengder i kroppen. Toppformen drøyer, den skal de ikke være i nærheten av i begynnelsen av januar.

220 svømmere

Over 220 unge svømmere kom til Kongsten i helgen. Den tradisjonelle «bykampen» arrangert av Sarpsborg IL (SIL) og Kongstensvømmerne engasjerer utallige entusiaster. Både aktive og dugnadsvillige foreldre og besteforeldre til de unge svømmerne. Rundt 40 ungdommer deltok fra Kongstensvømmerne, flere for aller første gang lørdag og søndag.

De fleste vet at svømmerne tradisjonelt trener mer enn aktive toppidrettsutøvere i de fleste idretter. Her i byen er det kanskje bare bryterene i Atlas og Torp IF, FSK’s langrennsløpere, tre roere, noen få biljardspillere og et 10-tall O-løpere som kan måle seg mot Kongstensvømmerne i treningsmengder.

Masse klok trening - noen ganger kl. 06:00 på morgenkvisten - og en fremragende gjeng trenere gir resultater. Piotr heter den populære sjefstreneren - med ham blir hans elever ikke bare gode i svømming, men også i engelsk. Som er trenings-språket i svømmehallen på Kongsten.

Ny fart

Etter at Piotr kom til Fredrikstad og Kongsten - hjemme ved Østersjøkysten i Polen er han også hotelleier sammen med kona - ble det ny fart i treningen for Kongstensvømmerne. Alle blir bedre under Piotr, men han krever mye.

I helgen satte den lovende 16-åringen Mathilde Hammer fra Begby ny pers. på 100 meter medley med tre sekunder. Som gir henne deltagelse både i senior- og junior-NM.

– Litt over 1.07 og noen tiendedeler jeg ikke husker. Vi har jo så mange distanser og ulike øvelser i svømming. Men jeg liker en lang rekke distanser og har egentlig ingen favoritt-distanse, sier Mathilde som også har sin mor Linda som trener. Dessuten er hun elev på Wang Toppidrett på Kråkerøy, der trening også inngår på timeplanen.

Demokraten spør flere av lederne i Kongstensvømmerne om når vi får en ny verdensstjerne i svømming fra Fredrikstad. Etter legenden Lene Jensen. Og får til svar at det trolig drøyer 2-3-4 år. Men med sjefstrener Piotr Ludwiczak fra Kolobrzeg, navn det ikke er lett å uttale, går det trolig fortere enn spådd.

Mer fra Dagsavisen