Nyheter

Alf Ulven ønsker å rive Kniple gård!

Trefelling, gravemaskiner og fjerning av røtter – arbeidene gårdeier Alf Ulven startet i fjor på Kniple gård skjedde ikke uten anmerkninger og stoppordrer. Nå håper han på oppstart av boligprosjektet i løpet av våren.

Mandag 19.februar gikk de store trærne på Kniple gård i bakken og 26.mars begynte Ulven å fjerne stubber og røtter på eiendommen. Et arbeid som brått ble stoppet av politiet, etter at Fredrikstad kommune anmeldte gårdeieren for brudd på vedtaket om stopp i arbeidene. I september fikk Ulven tillatelse til å fullføre arbeidet med å frese stubber og fjerne røtter på tomta.

Hovedhuset bør rives

– I hvilken stand er huset på Kniple gård?

– Vi har gjennomført en teknisk analyse av bygget og mener det ikke er forsvarlig, ut i fra teknisk tilstand på eksisterende bygg og krav til beboelig hus, at ikke noe mer enn grunnmuren kan beholdes. Vi har estimert en kostnad på 16 millioner kroner for å etablere et beboelig hus ut av den eksisterende bygningskroppen - og da blir det som eventuelt er bevart av gamle vegger skjult bak nye vegger.

– Dagens konstruksjon vil heller ikke kunne bære en fullverdig 2.etasje, slik at det maksimalt vil kunne bli ett hus på 1,5 etasjer - i praksis slik det så ut før ombyggingen i 1920.

Avmålt men konstruktiv

– Hvordan oppfatter du dialogen med kommunen nå?

– Jeg skal ha et avklaringsmøte med Fredrikstad kommune onsdag 9.januar. På møtet håper jeg vi kan bli enige om at jeg søker rivningstillatelse og får signaler på hva de ønsker seg på tomten i forhold til forskjellige muligheter som er presentert gjennom tiden jeg har eid eiendommen.

– Det er så langt i denne runden ikke planlagt noe i hagen før vi vet hva som skal skje med selve huset. Kommunen har gjennomført en utredning på deler av hagen som nå ligger i saken.

– Per i dag oppfatter jeg dialogen med Fredrikstad kommune og Snorre Huseby, fagleder byggesak i miljø- og byutviklingsetaten, som avmålt - men konstruktiv!

Gir ikke opp

Alf Ulven håper at arbeidet med boligprosjektet på Kniple gård kan starte opp i løpet av våren.

– Har du på vært inne på tanken om å gi opp hele prosjektet?

– Jeg kjøpte ikke denne eiendommen, men fikk den som del av et rettsforlik med Sven Jarle Knoll. Jeg har ikke noe jeg kunne angre på da dette var den eneste verdien jeg kunne få tak i. Man kan ikke være i denne bransjen og gi opp fornuftige prosjekter.

– Men det er vanskelig å forstå politikerne i Fredrikstad sin handlemåte gjennom mange år - og når jeg ble lei av å bli holdt for narr, ble både de og administrasjonen sure for noe jeg på forhånd sa jeg skulle gjøre. Det er underlig.

Ordknapp fagleder

Fagleder Snorre Huseby er ordknapp når Demokraten stiller spørsmål rundt saken om Kniple gård.

– Vi er i dialog med Ulven angående eksisterende bygning og jeg har ingen konkrete forventninger til utfallet av møtet til uka.

Mer fra Dagsavisen