Nyheter

Varmt, men fortsatt historisk på Verdensspeilet

Tradisjonsrike Verdensspeilet var lenge en av kaféene som fikk hard medfart av vinterkulda, men etter den siste oppussingen er frosne gjester og kalde lokaler historie. Historie er også det som pryder veggene i det 106 år gamle etablissementet.

- Tidligere så vi alltid an værmeldingen før vi satt opp konserter. Hvis det var meldt minusgrader måtte vi nemlig stenge av den innerste delen av lokalet så ikke gjestene skulle sitte og hutre, forteller innehaver Miran Baban.

Glad

- Jeg er så glad for at kaféen endelig er ferdig! I de to årene jeg har drevet har vi hele tiden hatt et eller annet oppussingsprosjekt på gang, men nå er lokalet sånn som de skal være, sier en stolt innehaver.

- Tidligere var det kino her. Sammen med det spesielle taket er kinofortiden en viktig del av historien til kaféen, derfor har jeg beholdt logoen de brukte for 106 år siden.

Tre ganger kino

- Nå kan vi bruke hele lengden på kaféen selv om det er vinter. Det har ofte blitt trangt, spesielt når kinogjengerne tar seg en kaffe før filmen, og det samtidig er arrangement på Blå Grotte, forteller kaféverten, og sikter til Fredrikstad kino og Blå Grotte tvers over gaten for kaféen.

- Da kommer det mange mennesker på en gang, og med halve lokalet «vinterstengt», ble det fort fullt. Nå er det plass til alle, lover Baban.

Akustikk

- Når vi har varme lokaler er det mye enklere å planlegge konserter, og det er noe vi skal satse på fremover. I kveld kommer Shifty Kicks, The Ghostly Ravens, og The Sky’s Gone Out, og innvier den splitter nye scenen. I romjulen følger vi opp med Fender Bender og Rowdhouse.

- Isoleringen og tøyanretningen vi har installert i taket gjør mer enn å bare varme opp lokalet -den sørger også for en fantastisk akustikk.

Atmosfære

- Båsene er konstruert slik at de skal gi gjestene en intim atmosfære, selv om man er alene i lokalet. Sittegruppene har høye rygger og er kledd med varme farger så det skal føles lunt og godt.

- Det røde lyset på scenen bidrar til å skape en god atmosfære, samtidig som det fremhever teglstenene som også er en del av byggets opprinnelige konstruksjon.

Mer fra Dagsavisen